Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– Å støtte Israel er det rette å gjøre for nordmenn

Geir Knutsen ved stranden i Tel Aviv. (Foto: MIFF)
Geir Knutsen ved stranden i Tel Aviv. (Foto: MIFF)
Som ung FN-soldat så Geir Knutsen hvordan nyheter fra Israel ble forvrengt i norske medier. Det var starten på et livsvarig engasjement for Israels sak. I dag jobber han i full stilling i MIFF.

Geir Knutsen (52) fra Trondheim har vært aktivt engasjert i MIFF Trondheim helt siden 1988. Han har jobbet deltid i organisasjonen siden august 2013. Ved nyttår trappet han opp i full stilling, etter å ha sagt farvel til IT-jobben i Evry. For øyeblikket er han i Israel for å møte kontakter av MIFF.

 

Møtte Israel som FN-soldat

Knutsen stiftet først bekjentskap med Israel i 1984 da han meldte seg til tjeneste for FN i Libanon (UNIFIL) etter endt førstegangstjeneste i militæret.

– Vi landet 28. mai 1984 på Ben Gurion. Det var 28 grader, vi sto og svettet i norske militæruniformer. Det første vi la merke til, var hvor vakre de kvinnelige israelske soldatene var, mimrer han.

Da soldatene hadde helgefri, var det vanlig å dra til Israel for å nyte livet på strendene og i utelivet. Geir Knutsen falt særlig for Tel Aviv, og dro etter hvert dit så ofte anledningen bød seg.

– Israelerne vi ble kjent med på helgeturene virket veldig like oss nordmenn. Jeg trivdes med en gang veldig godt der, forteller han.

– Jeg begynte å få interesse for Israels sak og satte meg inn i bakgrunnen for konflikten og problemene.

 

– Kunne ikke stole på norske medier

På kontoret i kompani A i den norske bataljonen i Sør-Libanon kom avisen Jerusalem Post hver dag, og i tillegg hadde soldatene tilgang på UNIFILs egne situasjonsrapporter om hva som foregikk. Slik dannet Knutsen seg et godt bilde av realitetene. Og én ting ble han overrasket over.

– Hendelser i FN-området ble beskrevet ganske likt i UNIFIL-rapportene og i Jerusalem Post. Da vi mottok de ca. én uke gamle norske avisene – ettersom de ble sendt i posten til Libanon – var det ofte en helt annen historie som ble fortalt. Enten manglet det vesentlig informasjon, eller så var det kommet inn feil. Jeg forsto da at norske medier kunne man ikke stole på, sier han.

 

Fire år i Israel

Etter et halvt års soldattjeneste gikk turen til Norge igjen, men bare for noen ukers ferie. Unge Geir Knutsen hadde blitt tilstrekkelig begeistret for livet i Israel til at han ville tilbake. I tiden som fulgte bodde han i Tel Aviv, jobbet på utesteder på kveldene og tilbrakte dagene med strandliv. Så langt han vet er han den eneste nordmannen som har jobbet på det daværende store og kjente diskoteket Colosseum. Han reiste mye rundt i landet og fikk se det meste av Israel.

– Vi rappellerte med tau ned fossefall i Golan og ned bergvegger ved Dødehavet. Vi dro til Eilat og snorklet i Rødehavet, og overnattet under åpen himmel ved Genesaretsjøen.

Han kan også skilte med å ha blitt tildelt en rolle som amerikansk elitesoldat i actionfilmen Delta Force, der filmstjernene Chuck Norris og Lee Marvin spilte hovedroller. Filmen ble produsert i Israel i 1985 av det israelske filmselskapet Golan Globus. Filmen ble en stor suksess og huskes av mange kinogjengere på 1980-tallet.

Han takket nei til rollen da han samtidig fikk ny kontrakt som FN-soldat i Libanon av det norske forsvaret. Denne gang var det en stilling ved UNIFILs hovedkvarter i Naqoura. Han fortsatte å leie bolig i Tel Aviv og pendlet dit i helgene.

Til sammen har han bodd omtrent fire år i Israel. Han har også vært gift med en israelsk kvinne. I 1987 gikk han på kurs i hebraisk i Tel Aviv og i 1988 deltok han på konverteringskurs til jødedom, hovedsakelig etter ønske fra eks-kona og hennes familie, men også for å få kunnskap. Han har likevel ikke blitt det minste religiøs og har vært ateist siden barndommen.

 

Ringte Odd Karsten Tveit

Da han og kona la veien til Norge sommeren 1988, flyttet de inn i vaktmesterleiligheten i synagogen i Trondheim, hvor Knutsen gjorde vaktmestertjeneste. Det samme året meldte han seg inn i MIFF, i reaksjon mot den norske mediedekningen.

– Den første intifadaen hadde startet året før, og det ble sendt mange innslag fra Israel med mye løgn og feil. Jeg ringte mediene for å gi dem mine tilbakemeldinger om dette. Jeg ringte blant annet NRK og snakket med Fritz Nilsen og Odd Karsten Tveit, forteller han.

Han ble raskt engasjert i styret til lokallaget MIFF Trondheim, og i lokallaget har han vært aktiv siden.

 

Tar med ungdommer til Trondheims vennskapsby

Da venstresiden i Trondheim kommunestyre i 2004 sørget for at det ble opprettet relasjon med Ramallah som vennskapsby, la opposisjonen inn krav om at kontakten med Trondheims israelske vennskapsby Petah Tikva skulle gjenopptas. Vennskapsbyforholdet hadde formelt eksistert siden 1975, men det hadde ikke vært aktivt engasjement mellom de to byene på lenge. Geir Knutsen ble med i det nye styret for Trondheim kommunes vennskapsforening med Petah Tikva, og han var den første som reiste dit for å gjenopprette kontakten. Etterpå har han flere ganger ledet turer for 3-4 tenåringer fra Trondheim til Petah Tikva. Der har de deltatt på en ukes lang leir sammen med ungdommer fra de andre av Petah Tikvas vennskapsbyer og med israelske ungdommer. Alle ungdommene har bodd privat hos israelske familier, fått guidete turer rundt i Israel, og dermed fått bra kunnskap om Israel og den israelske kulturen. Vennskapsforeningen har også arrangert mange besøk av grupper fra Petah Tikva til Trondheim og har medvirket til at flere skoleklasser i Trondheimsområdet i dag har kontakt med skoleklasser i Petah Tikva.

 

– Det rette å gjøre

Interessen for Israel og engasjementet i MIFF har vedvart.

– Jeg har kjøpt og lest de fleste av de rundt 250 bøkene jeg har om Midtøsten, med den hensikt å lære mer om historien og årsakene bak det som skjer i området, forteller han.

– Å støtte Israel er det rette å gjøre for nordmenn. Vi deler de samme interesser og verdier som israelere og de er veldig like oss på mange måter. Israel er mer moderne enn Norge på flere måter. Det er et spennende land, med spennende mattradisjoner, mange ulike etniske grupper og en hyggelig befolkning som det er lett å komme i kontakt med, sier Geir Knutsen.

– Det er alltid fint å treffe likesinnede med samme interesse på MIFF-arrangementer. Vi står sammen for håpet om at Israel skal få fred.

Forsvarer Israel på Facebook

– Hvordan er det å jobbe fulltid i MIFF, og hva ønsker du å utrette gjennom det?

– Jeg trives godt med det, det er både spennende og interessant. Det jeg vil er det MIFF står for: Å skape større forståelse for Israel og mer kontakt og flere vennskapelige forbindelser mellom Norge og Israel.

En av Knutsens hovedoppgaver i MIFF er å være inspirator i sosiale medier.

– Hvordan er det å stå opp for Israel på Facebook?

– Jeg liker det godt. Det er en aldri så liten krig med enkelte, men jeg har jo vært soldat, så det må jeg tåle, ler han.

– Men stort sett er det hyggelige folk man møter på internett, og det er interessant å diskutere og debattere. Så lenge folk er åpne for å lære, er det givende, legger han til.

Du vil også jevnlig møte på Geir Knutsen som forfatter av artikler på miff.no

Bli gjerne venn med Geir Knutsen på Facebook!

 

Geir Knutsen utenfor det historiske hjemmet til Israels første statsminister, David Ben Gurion. (Foto: MIFF)
Geir Knutsen utenfor det historiske hjemmet til Israels første statsminister, David Ben Gurion. (Foto: MIFF)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart