Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Fylkesvalgt for Ap: – Når jeg ser Israel, ser jeg ondskapens sanne ansikt

Når jeg ser Israel, "da ser jeg ondskapens sanne ansikt", skrev Kai Steffen Østensen, fylkestingsmedlem for Arbeiderpartiet i Vest-Agder, 21. august.
Sjokkerer igjen.

19. august la Med Israel for fred ut følgende bilde og tekst på vår Facebook-side.

23-08-2016 09-55-45

Dersom noen vil se hvilke løgner og konspirasjoner folk tror om Israel, er det vel verdt å studere kommentarfeltet til bildet. Fire døgn senere har det kommet 183 kommentarer, flere med grove antisemittiske eller Israel-demoniserende anklager.

Blant høyreekstreme, venstreekstreme, kristne antijudaister og islamister (av og til er det vanskelig å vite sikkert fra hvilken kant hatet kommer fra!) er det også et fylkestingsmedlem fra Arbeiderpartiet som blander seg i koret.

Når jeg ser Israel, «da ser jeg ondskapens sanne ansikt», skrev Kai Steffen Østensen, fylkestingsmedlem for Arbeiderpartiet i Vest-Agder, 21. august.

23-08-2016 09-54-22

 

Hva er ondskap?

Østensen skrev om ondskap allerede i et blogginnlegg i april 2015. «Jeg har sett ondskapen i øyet,» skrev han etter et besøk i Israel og Vestbredden. MIFF prøvde allerede den gang å få den unge politikeren til å se ting i sammenheng.

«Selvsagt er situasjonen for mange palestinere på Vestbredden tøff. Dessverre velger deres ledere å videreføre konflikten i tiår etter tiår ved å avvise at Israel skal forbli en jødisk stat. Det gjør det ikke bedre at selvstyremyndighetene er gjennomkorrupte, og de politiske frihetene og rettighetene er magre. Men spør man FN, noe jeg regner med at AUF-lederen gjerne er med på, er ikke situasjonen et helvete. På 2014-rangeringen over levekår kom “Palestina” på 107. plass av i alt 187 land. Indonesia, Egypt, Bolivia, Moldova, Filippinene og Sør-Afrika er land som ligger blant de første elleve land som kommer etter “Palestina”.

I 2010 rangerte Forbes-magasinet 155 land etter ”happiness” (lykke), bygd på omfattende meningsmålinger om hvordan folk i det enkelte land selv opplever sin situasjon. Her lå israelerne på delt 8. plass sammen med Canada, Australia og Sveits! Palestinerne lå på plass nr. 96 – det er slik de selv opplever det når de ikke krisemaksimerer foran kameraene til norske besøkende på solidaritetsbesøk. Tyrkia lå på plass 103, Egypt og Syria på delt 115.-plass, for å sammenligne med noen.»

På den oppdaterte 2015-rangeringen for levekår (Human Development Index er «Palestine, State of» (FNs betegnelse) på 113. plass, foran land som Filippinene (115) og Sør-Afrika (116).

La oss gjøre et tankeeksperiment: La oss si at alle palestinernes lidelser var utelukkende staten Israels ansvar. I eksperimentet er Israel alene ansvarlig for palestinernes levekår, og det er ondskap som er Israels hoveddrivkraft.

Resultatet av «Israels ondskap» har altså gitt palestinerne 113. plass av 188 land på listen.

Men hvem har da det mest sanne ansikt på ondskap? Statene som har påført sin egen befolkning å ligge nederst på lista over levekår, eller staten som har påført en nabobefolkning (til dels fiendtlig) å ligge i øvre sjikt av stater med «middels utvikling»?

Alle som svarer ærlig, vil innse at Østensen fortsetter å demonisere Israel. I juli sa han «unnskyld jøder, det var ikke meningen«, men erklærte samtidig israelske myndigheter «gale» og «sinnsyke». I helgen ville han forsterke det: Israel er «ondskapens sanne ansikt».

Fra ekstremvenstre, ekstremhøyre, kristne antijudaister og islamister venter vi ikke annet. Men til en folkevalgt fra Arbeiderpartiet har vi høyere forventninger, særlig når partileder Jonas Gahr Støre så tydelig og riktig har advart sine partikollegaer mot å demonisere partene i konflikten.

Et varamedlem til et bydelsutvalg for Høyre i Oslo gikk av etter at han postet konspirasjonsløgner mot Israel på Facebook tidligere i sommer. Hvor lang tid vil det gå før Arbeiderpartiet tar et oppgjør med Østensens giftige retorikk?

 

Ondskap og antisemittisme

Fremstillingen av jøder som særlig ondskapsfulle er et klassisk bilde i europeisk antisemittisme. The International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) har vedtatt, med Norges stemme, en arbeidsdefinisjon på antisemittisme, hvor det blant annet heter:

«Antisemittisme er en bestemt oppfatning av jøder som kan uttrykkes som hat overfor jøder. Verbale og fysiske manifestasjoner av antisemittisme er rettet mot jøder eller ikke-jøder og/ eller deres eiendom, og mot jødiske kulturelle og religiøse institusjoner.”

Videre i arbeidsdefinisjonen konkretiseres dette med følgende beskrivelse:

«Manifestasjoner kan inkludere angrep mot staten Israel, der den oppfattes som et jødisk kollektiv. Men kritikk av Israel lignende den som blir rettet mot ethvert annet land kan ikke bli regnet som antisemittisme. Antisemittisme innebærer ofte at jøder anklages for å konspirere i den hensikt å skade menneskeheten, og brukes ofte for å legge skylden på jøder for ”hvorfor ting går galt”. Den kommer til uttrykk i verbale, skriftlige og visuelle former, og som handlinger, og benytter seg av ondskapsfulle stereotyper og negative karaktertrekk.»

Noen eksempler på hvordan antisemittisme kan uttrykkes er også nevnt i dokumentet:

  • «Bruk av doble standarder ved å stille krav til staten Israel som ikke stilles til andre demokratiske stater»

  • «Bruk av symboler og bilder forbundet med klassisk antisemittisme (for eksempel anklager om at jødene drepte Jesus eller at de bruker ikke-jøders blod i sine ritualer) for å beskrive Israel eller israelere.»

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart