Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

NTB fortsetter med sin demonisering av verdens eneste jødiske stat

Faksmile fra Bergens Tidende 3. juli 2017.
Faksmile fra Bergens Tidende 3. juli 2017.
Totalt ensidig kildeutvalg, ingen sammenligninger eller kontekst resulterer i en ny utgave av fake news fra Nils-Inge Kruhaug og NTB. Hvorfor gjør Aftenposten, Bergens Tidende og andre seg til medskyldige?

Takket være våre medlemmer og støttespillere er alle Med Israel for freds artikler på miff.no gratis tilgjengelig for alle interesserte. Den beste takken du kan gi er å bli medlem (klikk her for å gå til registreringsskjema), bli Fast for Israel! eller trappe opp for Israel på annen måte. Du kan gi en gave med SMS i skjemaet under, til Vipps på 39881 eller bankkonto 78770654539. Med din hjelp kan vi nå enda flere med israelernes perspektiver og beste argumenter!

«Israel har fengslet hundretusenvis av mindreårige,» er overskriften til NTB-artikkelen som Aftenposten publiserte på nett 2. juli og Bergens Tidende trykket i avisen 3. juli. En lang rekke andre redaksjoner har også publisert artikkelen av journalist Nils-Inge Kruhaug.

Listen over alle gangene MIFF har tatt NTB i faktafeil og brudd på Vær Varsom-plakaten vokser stadig. Når NTB-artikler om Israel er skrevet av Kruhaug burde redaksjonene være ekstra varsomme med å bruke dem, da han er kjent for å konstruere saker som til og med den norske utenrikstjenesten sier skapte et feil inntrykk.

Her er noen kommentarer til Kruhaugs artikkel om palestinske fanger.

 

Ingen imøtegåelse

For det første lar ikke NTB-journalisten en eneste israelsk talsmann komme til orde. Pressetalskvinne Beate H. Mikkelsen opplyser til MIFF at Israels ambassade ikke er kontaktet i saken. Vær Varsom-plakaten sier: «De som utsettes for sterke beskyldninger skal så vidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger.» Når det gjelder palestinske fanger finnes et vell med informasjon og argumenter fra israelsk side som NTB kunne gjengitt. Men det unnlater de. Se mer under.

 

Underlig overskrift

For det andre er overskriften underlig. Hvert år blir flere titalls tusen amerikanske barn under 15 år arrestert. For barn under 18 år er tallet mye større. En rekke land i verden har kriminell lavalder betydelig lavere enn i Israel (12 år). I India og Pakistan 7, Australia, England og Sveits 10 år – bare for å nevne noen eksempler. Det finnes en lang, lang rekke land i verden som har fengslet hundretusenvis av mindreårige i løpet av de siste 50 årene. Men ingen av dem får en slik overskrift fra NTB.

 

Unnlater å nevne at kilde har bånd til terrororganisasjon

For det tredje burde NTB gi litt mer fakta om sine kilder. Addameer blir presentert som en «palestinsk menneskerettighetsorganisasjon». Men hva er fakta? Addameer ser på alle palestinske fanger som «politiske fanger», og ser helt bort fra at de fleste sitter fengslet for vold og terror. Addameer anklager Israel for å gjennomføre en «etnisk rensning», noe som selvsagt er en demoniserende løgn når vi vet at den palestinske befolkningen i Israel, Vestbredden og Gaza er tidoblet de siste hundre årene. Addameer er tilknyttet Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP), en organisasjon som står på terrorlisten til USA, Canada, Australia og EU. Addameer går inn for boikott av Israel. Hvem var det som nevnte «menneskerettigheter»?

 

Ingen sammenligning

For det fjerde setter ikke NTB sine anklager mot Israel inn i sin kontekst, og de sammenligner ikke med andre land. Det blir hevdet at «mange mindreårige palestinere tas til fange uten å ha utøvd vold». «Alt de har gjort er å skrive noe på Facebook.» Dette skjer daglig over hele verden i politiets forsøk på å stanse islamister. Også i Norge blir mindreårige arrestert uten å ha utøvd vold.

NTB gjengir «en fersk rapport» fra amerikansk UD som nevner «en betydelig økning i fengslingen av mindreårige» i 2016. Det er jo ingen overraskelse, for det var en markert økning i voldelige angrep fra palestinsk side høsten 2015 og utover våren 2016. Kanskje NTB skulle spandert én setning på å beskrive volden etter 13. september 2015? 180 knivangrep, 125 forsøk på knivangrep, 150 skyteangrep, 58 angrep med kjøretøy og en bussbombe. Hvis Frankrike, Belgia eller Storbritannia hadde sett et tilsvarende antall angrep relativt til befolkningen, er det god grunn til å anta at langt flere enn 7000 av en fiendtlig befolkning som støttet opp under angrepene ville vært i fengsel.

 

Hvem har ansvaret?

Til slutt. Israels behandling av mindreårige fanger er langt fra fullkommen. Amerikansk UD påpeker at «israelske soldater ofte utsetter barna for overdreven maktbruk, til tider med døden til følge». MIFF støtter at alle slike forhold blir etterforsket og at forbrytelser blir dømt.

Men hvem er det som har ansvaret for at det finnes palestinske tenåringer i israelske fengsel?

Dersom det palestinske lederskapet hadde akseptert å dele området mellom Middelhavet og Jordan-elven med en jødisk stat, kunne palestinske barn unngått å møte israelske soldater. Palestinerne kjemper for en arabisk stat nummer 22 og muslimsk stat nummer 57, men de har avvist en jødisk stat på 1920-tallet, i 1937, i 1947, 2001, 2010 og 2014. Dessverre avviser de fortsatt en jødisk stat, og de får støtte fra sterke krefter i Norge i drømmen om å fjerne den eneste staten i verden der jøder på flukt fra antisemittisme kan finne en nødhavn.

 

Barna blir brukt som våpen

Palestinske barn i israelske fengsler kunne også vært unngått dersom det ble skapt en kultur i det palestinske samfunnet for å holde barn utenfor den voldelige kampen mot Israel. Man kan ikke frita palestinske foreldre, organisasjoner, skolesystem, myndigheter og medier for det ansvaret de har gjennom deres bruk av barn i kampen mot Israel – enten det er som speidere, steinkastere, geværmenn eller selvmordsbombere. En stor andel av oppvigleriet – rettet mot barn – til å bruke vold, blir finansiert av palestinske myndigheter eller andre offentlige institusjoner og medier. Norske myndigheter og norske organisasjoner er derfor direkte og indirekte delaktig i dette. “Barn har rett til å bli beskyttet fra å bli skadet og mishandlet, fysisk og mentalt,” heter det i FN-konvensjonen for beskyttelse av barn. Da må det være en primæroppgave for foreldre og samfunnet å forhindre at barn deltar i opptøyer og konfrontasjoner som har potensiale til å bli voldelig. Internasjonal lov forbyr ikke-statlige væpnede grupper å rekruttere eller bruke barn under 18 år. De militante palestinske gruppene bryter daglig disse lovene.

 

0,8 promille

Ifølge tall som MIFF hentet inn fra det israelske forsvaret ble 886 mindreårige arrestert i 2015. 300 av disse ble tiltalt for steinkasting, 100 for å lage eller kaste brannbomber, 14 for drap eller drapsforsøk, 3 for skyteangrep, 12 for medlemskap i en terrororganisasjon, 7 for ulovlig våpenbesittelse og 15 for angrep på soldater.

Disse tallene må sees i perspektiv. Det bor langt over 1 million mindreårige palestinere på Vestbredden. Andelen arresterte mindreårige utgjør dermed mindre enn 0,8 promille. De israelske sikkerhetstiltakene og arrestasjonene retter seg mot dem som deltar i den voldelige kampen, ikke mot det store flertallet palestinske mindreårige som holder seg borte fra jihad.

For det er jihad de mindreårige palestinerne blir oppildnet og sendt ut for å delta i. Deres voldelige kamp er ikke mindre dødelig enn den som eldre palestinere fører. Palestineren Hakim Awad var 17 år – og mindreårig – da han sammen med sin ett år eldre fetter brutalt myrdet Fogel-familien mens de sov i sine senger i mars 2011. En tre måneder gammel babyjente fikk halsen skåret over av de to terroristene. To gutter på fire og elleve år, og deres foreldre, ble også drept med kniv. Angriperne har fortsatt ikke vist noen tegn til anger, snarere tvert imot. De er stolte av det de gjorde og det samme er deres familier. Selv de palestinske selvstyremyndighetens offisielle tv-stasjon, PA TV, hyller de unge drapsmennene i tv-sendinger. Dersom NTBs journalist skulle mene at israelerne ikke har lov til å dømme og straffe Awad med fengsel, har han et stort forklaringsproblem.

Å kaste stein er heller ingen uskyldig fritidssyssel. Slike voldshandlinger kan føre til drap i tillegg til skader på liv og eiendom. Yehuda Shoham ble aldri tenåring. Han ble drept, bare fem måneder gammel, av palestinere som kastet stein. Jonathan Palmer fikk aldri feire sin toårsdag. Han ble drept sammen med sin far da palestinere kastet stein mot deres bil i oktober 2010.

Også nordmenn har vært utsatt for palestinsk steinkasting. “Steiner store nok til å drepe”, het det på forsiden av VG Nett da norske observatører i Hebron ble angrepet i 2006.

 

Demonisering

Israelske myndigheter ønsker å beskytte de juridiske rettighetene til de palestinske barna, også de som deltar i livstruende angrep. Loven sier klart at tortur eller ydmykelse ikke er tillatt. Det er heller ikke lov å sette mindreårige på enecelle for å tvinge fram en tilståelse. De siste årene er det, ifølge IDF, gjennomført en rekke tiltak og lovendringer som har gitt større rettssikkerhet og beskyttelse for mindreårige. Det er en utvikling MIFF hilser velkommen.

NTB må for all del gjengi kritikk av israelsk rettspleie for mindreårige. Men hvis kritikken gjengis så ensidig og uten kontekst, og når tilsvarende kritikk ikke kommer mot andre land, blir effekten demonisering. Men det er vel kanskje det NTBs hovedkilde i Addameer ønsker? Ville redaksjonene til Aftenposten og Bergens Tidende latt en NTB-artikkel komme på trykk hvis den ga en like ensidig framstilling fra en hvilken som helst annen konflikt i verden? Neppe.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart