Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Tromsø «anmoder» Hamas om «å respektere og sikre menneskerettighetene»

Tromsø-ordfører Kristin Røymo. (Foto: Arbeiderpartiet, flickr)
Tromsø-ordfører Kristin Røymo. (Foto: Arbeiderpartiet, flickr)
Her er noen tips til hva ordfører Kristin Røymo (bildet) og kommunestyret i Tromsø kan begynne med å ta opp med den islamistiske terrororganisasjonen som styrer på Gazastripen.

Onsdag 30. august stod Gaza nok en gang på sakskartet til kommunestyret i Tromsø. Det var det sedvanlige refrenget: Støtte og solidaritet med befolkningen i vennskapsbyen. Og press her og der for å «oppheve blokaden». I tillegg ble det bevilget 100.000 kroner til et proteseverksted.

Bare Fremskrittspartiets fem kommunestyremedlemmer stemte imot dette. –  Utenrikspolitikk bør vi overlate til Stortinget og regjeringen, sa Kristoffer Kanestrøm i FrP, ifølge iTromsø.

Alle de andre 38 representantene synes å mangle oppdatert info om situasjonen på Gaza. Interpellasjonen som vedtaket bygde på, levert av Gunhild Johansen (SV), Jens Ingvald Olsen (R) og Jarle Heitmann (Ap), bygger på fake news. «Det er prekær mangel på mat og helsehjelp,» heter det. Det hevdes også at «folk sulter».

I juli 2017 ble 10.889 lastebil-lass levert inn til Gaza gjennom de israelske grensestasjonene. Leveransene for bensin, naturgass, diesel og brennstoff for kraftstasjon var på rekordhøyt nivå. FN-organisasjonen OCHA oppgir også fordelingen mellom humanitær og kommersiell import til Gaza-stripen. I juli 2017 var den humanitære andelen 5,2 prosent. Det vitner ikke akkurat om noen prekær situasjon.

Israel opprettholder en effektiv sjøblokade av Gaza, og det er for å hindre at de islamistiske terrorgruppene der fritt kan innføre våpen. Da Palmer-komitéen undersøkte saken for FNs generalsekretær i 2011, fant de at Israels sjøblokade er lovlig etter folkeretten. «Det er åpenbart at Israel hadde et militært mål. (…) Det var for å hindre våpen, ammunisjon, militære leveranser og mennesker fra å ta seg inn i Gaza og for å stoppe Hamas-folk fra å seile ut av Gaza med skip fylt med eksplosiver.»

Er det dette alle partiene i Tromsø, bortsett fra FrP, vil oppheve? Alle sivile varer som ikke kan misbrukes til militære formål kan leveres til Gaza etter kontroll på israelsk side. Det er neppe noe som bedre sikrer befolkningen i Tromsøs vennskapsby enn at denne kontrollen fortsetter.

 

Artikkelen fortsetter under faksmilen.

Faksmile fra saksprotokollen til Tromsø kommune.
Faksmile fra saksprotokollen til Tromsø kommune.

 

Nye toner

Partiene Høyre og Venstre fikk kommunestyret med seg på å lage et tilleggspunkt i vedtaket. «Tromsø kommune anmoder myndighetene i Gaza om å respektere og sikre menneskerettighetene overfor befolkningen i Gaza,» er ordlyden.

– Det er noen dilemmar vi må tørre å ta opp. Menneskerettighetene til flere grupper – som homofile – er ikke gode nok, sa Øyvind Hilmarsen (FrP).

Det må være et av årets understatement. Senest i februar 2016 ble en kriger i Hamas-styrkene henrettet for «brudd på oppførsel og moral», som tjenestemenn i Hamas innrømmet betydde et homoseksuelt forhold, skriver Human Rights Watch. Hver måned kommer det titalls klager på tortur og fangemishandling mot Hamas-regimet.

Ja, kommunestyret i Tromsø vil nå få mye å befatte seg med når de skal ordne opp i menneskerettigheter på Gaza.

På Gaza-stripen blir jenter og gutter nektet å gå i samme klasse. 9 av 10 palestinske kvinner blir nektet minstelønn. Barn får opplæring som barnesoldater. Regimet i Tromsøs vennskapsby gledet seg senest i august 2017 over massedrap av barn på en pizzarestaurant. Under Gaza-krigen i 2014 saboterte Hamas utdeling av nødhjelp og satte Røde Halvmåne i fare. Hamas går inn for utslettelse av verdens eneste jødiske stat. I 2016 ble 21 personer dømt til døden på Gaza-stripen. Hamas finansierer terroren sin med nødhjelpen til innbyggerne på Gaza, sier israelsk generalmajor.

Tvangsekteskap, æresdrap og sosial kontroll er svært utbredt i det palestinske samfunnet.

Journalist Åshild Eidem forteller om situasjonen for kvinner på Gaza-stripen i sin bok Spillet om Gaza.

“Gazas strafferett diskriminerer kvinner på en rekke områder. For eksempel er strafferammen for utroskap to år for kvinner og seks måneder for menn. Menn kan dessuten bare straffes dersom handlingen blir begått utenfor ekteparets hjem, mens kvinner kan straffes uansett hvor handlingen skjer. Et annet eksempel er voldtektssaker: Dersom voldtektsmannen  går med på å gifte seg med offeret, slipper han straff. I tillegg er strafferammen for æresdrap i Gaza maksimum to år, betydelig lavere enn for andre drap. I mange tilfeller slipper gjerningsmannen etterforskning. Denne muligheten til redusert straff har drapsmannen utnyttet ved å bruke ære som et dekke for andre motiver.”

Ifølge Eidem er familievold ikke straffbart på Gaza-stripen. Hun siterer statistikk fra Det palestinske statistiske sentralbyrå som viser at nesten 60 prosent av kvinnene i Gaza by ble utsatt for vold av sine ektemenn i 2011. Skilsmisselovene er slik at kvinner som blir mishandlet i praksis må gi opp all økonomisk trygghet for å løse seg fra ekteskapet.

Men det gjelder for Tromsøs politikere å ha perspektiv på ting. Alt som er ille i Gaza, er likevel en million ganger bedre enn i Egypt, sa en syrer som flyktet til Gaza til Aftenposten i 2013.

 

Alle artikler på MIFFs nettsted er gratis. Tjenesten er finansiert av MIFFs medlemmer, og vi håper du vil bli med på laget! Klikk her for å gå til registreringsskjema. Du som allerede er medlem, kan bli Fast for Israel! eller trappe opp for Israel på annen måte. Hvem som helst kan gi en gave med SMS i skjemaet under, til Vipps på 39881 eller bankkonto 78770654539.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart