Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Den nye regjeringens ord om Israel

Siv Jensen (FrP), Erna Solberg (Høyre) og Trine Skei Grande (Venstre) danner ny regjering. (Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen, Høyre, flickr)
Siv Jensen (FrP), Erna Solberg (Høyre) og Trine Skei Grande (Venstre) danner ny regjering. (Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen, Høyre, flickr)
Ordene som forsvant og ordene som ble lagt til i regjeringsplattformen med Venstre.

Er du en takknemlig leser av Miff.no, men ikke medlem? Klikk her for å registrere deg nå, og du mottar medlemsavis seks ganger i året og invitasjon til møter i ditt område m.m. Det tar kun to minutt. Takk og velkommen! Uten våre medlemmer kan vi ikke gjøre dette arbeidet!

I oktober 2013 vedtok den første regjeringen til statsminister Erna Solberg følgende formulering i sin regjeringsplattform:

«Regjeringen vil legge til grunn en balansert holdning til Midtøsten-konflikten, og aktivt støtte målet om en fremforhandlet løsning som innebærer at Israel og Palestina, som to stater, eksisterer i fred innenfor sikre og internasjonalt anerkjente grenser.»

Søndag 14. januar presenterte Solberg en ny politisk plattform (Jeløya-plattformen) for en ny regjering med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre. Nå er setningen om Israel formulert slik:

«Regjeringen vil legge til grunn en balansert holdning til Midtøsten-konflikten, aktivt støtte målet om Israel og Palestina som to stater innenfor sikre og internasjonalt anerkjente grenser, og støtte opp under demokratisk utvikling i Midtøsten.»

 

Kommentarer

Det burde bli stadig vanskeligere å snakke om konflikt i Midtøsten i bestemt form entall. Det raser mange konflikter i området som omfatter mange flere mennesker og mye større arealer enn konflikten mellom Israel og naboene.

Det er bekymringsfylt at «en fremforhandlet løsning» nå er borte. Konflikten mellom Israel og naboene bør løses ved direkte forhandlinger mellom partene, alle andre kjente alternativer er dømt til å mislykkes. MIFF forventer at Norge stemmer imot alle forslag om å anerkjenne en palestinsk stat eller å ta opp Palestina som medlem av nye internasjonale organisasjoner så lenge palestinerne står fast på å avvise Israel som jødisk stat.

Dersom regjeringen virkelig har et mål om «Israel og Palestina som to stater» bør den begynne med å lete etter palestinere som anerkjenner Israel som et nasjonalt hjemland for det jødiske folk. Ingen av de norske organisasjonene som er bistandspartnere til palestinere vet navnet på en eneste slik palestinsk leder.

I artikkelen Det pinligste av alt for Palestina-venner som håver inn millioner av skattekroner for prosjektet «to stater» MIFF skrev i november:

«Hvis Utenriksdepartementet virkelig vil bidra til to stater for to folk – slik jødisk side har vært åpen for helt fra slutten av 1940-tallet – bør de si klart og tydelig til de norske bistandspartnerne: Norges prosjekt de siste 70 årene – helt siden vi stemte for FNs delingsplan 29. november 1947 – har vært to stater, en jødisk og en arabisk, side om side i fred. Før vi skal kunne fortsette å støtte deres hjelpeprosjekter for palestinerne, må dere finne palestinere som støtter at Israel kan forbli jødisk. Først da begynner kanskje de norske Palestina-vennene å lete på alvor?»

Til slutt vil regjeringen «støtte opp under demokratisk utvikling i Midtøsten». Det kan bli spennende å se hva det betyr i praksis. Det må jo i hvert fall bety en klar støtte til det eneste stabile demokratiet som har vært i området de siste 70 år. I palestinsk sammenheng kan jo regjeringen begynne med å sende sine gratulasjoner til palestinernes president Mahmoud Abbas. Han fullførte nylig det trettende året av fireårsperioden han ble valgt til…


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart