Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Ekstremister i Fædrelandsvennen

Faksmile fra Fædrelandsvennen tirsdag 10. april 2018.
Faksmile fra Fædrelandsvennen tirsdag 10. april 2018.
Snur det blinde øyet mot volden og det strategiske målet til Hamas.

I en lederartikkel 10. april fordømmer Fædrelandsvennen det de ser som «israelske ekstremister».

Redaktørene i Kristiansand-avisen mener demonstrasjonene i Gaza de siste ukene er «planlagt som fredelige marsjer». De overser en rekke infiltrasjoner og infiltrasjonsforsøk av væpnede palestinere de siste ukene. De har tydeligvis ikke sett bildene fra Gaza hvor hundrevis av unge menn rykker fram mot grensegjerdet i sluttet orden, mange ganger med steinkasting og brannbomber. Ifølge Israel har det vært et stort antall forsøk på å skade og passere grensegjerdet også i forbindelse med massedemonstrasjonene.

«Alle stater har en selvsagt rett til å forsvare sine grenser, men det innebærer ikke rett til å skyte med skarpt mot demonstranter flere hundre meter borte. Mange av de som ble skutt, var dessuten på vei bort fra grensen,» skriver Fædrelandsvennen.

MIFF er ikke i posisjon til å forsvare eller forklare alle enkeltepisodene hvor israelske soldater har åpnet ild. Det israelske forsvaret insisterer på at deres ildgivning har dreid seg om å stanse framrykninger mot grensegjerdet og å ta ut anførere i de voldelige provokasjonene. Videobilder fra provokasjonene viser palestinere som løper frem og tilbake, men målet med deres taktiske framrykninger og tilbaketrekninger er ikke å komme seg «bort fra grensen», slik Fædrelandsvennen prøver å få leserne til å tro. Målet er hele tiden, slik det også blir uttrykt fra lederne på Gaza-stripen, å krenke grensen og ta seg inn i Israel. Hovedhensikten med Israels maktbruk er todelt – å stanse de enkelte forsøkene på angrep eller infiltrasjon av grensen og å avskrekke palestinerne fra å gjøre nye forsøk. Tror Fædrelandsvennen det vil bli mer eller mindre vold dersom de palestinske provokatørene slippes helt inn mot grensegjerdet? Tror Fædrelandsvennen det blir mer eller mindre vold hvis provokasjonene får fortsette uhindret uke etter uke?

Fædrelandsvennen mener det er «uhyrlig» at Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman har sagt at «det fins ingen uskyldige mennesker på Gaza-stripen». Avisen tar ikke med at uttalelsen kom i kontekst av provokasjonene ved grensen. De som deltar i forsøkene på å krenke Israels grenser er ikke uskyldige, var Liebermans poeng.

Jerusalem Post gjengir forsvarsministerens uttalelse om uskyldighet i sin kontekst: «Vi har sett titalls tilfeller hvor Hamas-aktivister skjulte seg som helsepersonell og journalister. Vi så også en journalist som kom mot grensen og opererte en drone, og vi tar ikke noen sjanser i de tilfeller. Vi sendte ut advarsler både på engelsk og arabisk til demonstrantene og ba dem om ikke å sette seg selv i fare. I terrormarsjen var det ingen uskyldige sivile, de var alle Hamas-medlemmer.»

«Man kan bare forestille seg reaksjonene som hadde kommet fra offisielt israelsk hold hvis noen hadde brukt tilnærmelsesvis like generaliserende formuleringer om befolkningen i den jødiske staten,» skriver Fædrelandsvennen.

Kanskje avisens redaktører bør se nærmere nettopp på hvordan lederne for «den fredelige marsjen» formulerer seg? Issam Adwan er presentert av Dagbladet som en av lederne. Han sier: «De arabiske landene er del av geografien i dette området. Israel er som en fremmed. Ting kommer til å komme tilbake slik det pleide å være – med Israel borte, og bare de arabiske landene blir tilbake.»

Det er ikke de som støtter Israels rett til å forsvare sin grense, som er de ekstreme. De ekstreme er de som støtter de palestinske provokatørenes agenda. De ekstreme er de som vil ha verdens eneste jødiske stat bort, og erstatte den med arabisk stat nummer 23 og muslimsk stat nummer 58. Gaza-demonstrantene som Fædrelandsvennen forsvarer, er ledet av Hamas, en antisemittisk og islamistisk terrororganisasjon.

 

To feil til slutt

Fædrelandsvennen avslutter sin lederartikkel med ytterliggere to feil. De hevder Israels ambassadør kom med anklager om Quisling knyttet til «Norges fordømmelse av skytingen mot palestinske demonstranter». Anklagen ble rettet mot én person etter at han erklærte Israel som illegal på ambassadørens Facebook-side. Fædrelandsvennen forteller heller ikke at denne nordmannen har en lang historie med ekstreme ytringer, inkludert drøm om at terrororganisasjonen Islamsk Stat skal invadere Israel.

Skribenten Eirik Eiglad forstod ambassadørens poeng: «Nå er det jo selvsagt ikke slik at alle nordmenn er nazister. Det er heller ikke slik at vi nedstammer direkte fra Vidkun selv. Det er ingen i dagens Norge som har direkte skyld i jødeforfølgelsene eller Holocaust. Men vi tilhører den kulturen som muliggjorde tilintetgjørelsen av de europeiske jødene. Det var vårt politi, våre embetsmenn og våre naboer som sendte de norske jødene til sin død,» skriver Eiglad i Aftenposten 10. april.

«Påstander om at den jødiske okkupasjonen begynte i 1948, at Israel er en apartheidstat, eller at Israels politikk kan sammenlignes med Nazi-Tyskland, er ikke bare feilaktige og usmakelige – de er livsfarlige. Slike holdninger må aktivt motarbeides. Vi er Quislings barn. Ansvaret hviler på våre skuldre,» konkluderer Eiglad.

I stedet for å ta ansvar, overser Fædrelandsvennen at det er nettopp disse livsfarlige påstandene som dominerer på Gaza-stripen. Lederartikkelen avsluttes slik: «Det er trist for Israel at landet nå ledes og forsvares av slike ekstremister. Men det er også en viktig grunn til at stadig færre utenfor Israels grenser forsvarer staten.»

Igjen deler redaktørene sine følelser (og drømmer?) i stedet for fakta. Israel har de siste årene knyttet diplomatiske forbindelser til flere nye land (inkludert muslimske), kommet mye nærmere stormakter (som Kina og India) og både foran og bak kulissene utvides stadig handel og militært samarbeid. Senest i forrige måned viste en meningsmåling at amerikanerne har et rekordpositivt bilde av Israel. Også i Storbritannia øker støtten til Israel i befolkningen.

Da NATO styrket sitt samarbeid med Israel i juni 2016, sa generalsekretær Jens Stoltenberg: «Det er svært viktig at land som deler de samme verdiene, står sammen mot hat og terrorisme.» Tenk om også Fædrelandsvennen kunne vært på riktig side av historien!


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart