Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

SV, Rødt og MDG ble stående alene da Bergen bystyre feide boikott av banen

Representantene som gikk inn for boikott av israelske bosetninger stod alene mot et stort flertall i Bergen bystyre. (Skjermdump bergen.kommune.no)
Representantene som gikk inn for boikott av israelske bosetninger, stod alene mot et stort flertall i Bergen bystyre. (Skjermdump bergen.kommune.no)
Bergen bystyre avviste boikott av israelske bosetninger med stort flertall.

Bystyret i Bergen må avvise SVs boikottforslag, skrev MIFF mandag 23. april. Det var akkurat dette bystyret gjorde onsdag 25. april. I voteringen var det bare SVs, Rødts og MDGs representanter som stemte for. 56 av 67 representanter stemte imot.

Skriv dine gratulasjoner til Bergen i kommentarfeltet!

 

Debatten i bystyret

Byråd Dag Inge Ulstein (KrF) innledet debatten med å si at Bergen bystyre vil følge utenrikspolitikken til den norske regjeringen. Da Rune Bakervik også slo fast at Arbeiderpartiet er forpliktet til dette etter samarbeidsavtalen for byrådet, var det klart at forslaget kom til å falle. Bakervik kom likevel med sterke anklager mot Israel og uttrykt støtte til nasjonal og internasjonal boikott av israelske bosetninger.

Vi skal ikke drive utenrikspolitikk. Saken hører hjemme på sentralt hold, slo Geir Kaland (H) fast.

Eiler Macody Lund fra FrP begynte sitt innlegg med å gratulere Israel med 70-årsdagen og påpekte at landet er det eneste demokratiet i området. Han refererte til Børge Brendes kritikk mot boikottvedtak i Trondheim og Tromsø og påpekte at vareproduksjon og handel i okkuperte områder ikke er i strid med folkeretten.

Trygve Birkeland fra KrF understreket at Norge bør ha et nært forhold til Israel som et viktig demokrati. Han uttrykte glede over at Ap og Venstre forpliktet seg til samarbeidsavtalen, som sier at byrådet vil følge norsk utenrikspolitikk i innkjøpspolitikk.

– Boikott av varer fra Israel er mer enn et fravær av jaffaappelsiner. Her snakker vi om et betydelig volum av høyteknologi og vi kunne bare lagt fra oss både mobiler, nettbrett og PC-er, slukket lyset og gått hjem om en boikott i ytterste konsekvens skulle blitt vedtatt, sa Birkeland.

Sondre L. Båtstrand (MDG) og Torstein Dahle (R) ga sin støtte til boikottforslaget.

– Dette er ikke utenrikspolitikk, men spørsmål om vi skal overholde menneskerettighetene, argumenterte Dahle. Selv fortalte han litt om sitt engasjement for å bryte sjøblokaden av Hamas-regimet på Gaza-stripen. Han nevnte ikke at en FN-rapport har slått fast at denne sjøblokaden er lovlig etter folkeretten.

Ove Sverre Bjørdal (Senterpartiet) understerket at partiet er imot bygging av bosetninger, men stemte imot boikottforslaget. Til slutt påpekte han at det finnes mange andre okkupasjoner som ikke vekker tilsvarende engasjement, men da han hadde nevnt to av russernes okkupasjoner var taletiden hans ute. Til sammen finnes det minst 150 land- og havområdene som er omstridt, ikke bare i Afrika og Asia, men også i Europa, påpekte MIFF i forkant av bystyrets behandling.

Til slutt var forslagsstiller Mikkel Grüner (SV) tilbake på talerstolen.

– Det er nok mange av Aps representanter som sitter med en dårlig smak i munnen, og det bør dere ha. Ap selger sine prinsipper, ofrer anstendigheten sin, for å forsvare et vaklende mindretall. Jeg sliter med å holde meg innenfor parlamentarisk språk. (…) Jeg ville følt skam, og jeg ville beklaget overfor palestinerne i Bergen. Dette er en svart dag for Ap i Bergen, sa Grüner.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart