Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen serverte fake news til internasjonale kamerater

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. (Foto: Øyvinn Myge/ASD, flickr)
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. (Foto: Øyvinn Myge/ASD, flickr)
Det stemmer ikke at palestinerne har verdens høyeste arbeidsledighet og det er ikke over tid noen økning i bosetningsbygging.

Med Israel for fred (MIFF) har allerede meldt at LO blir stående alene og deres ekstreme Israel-politikk skaper «sjokk» hos internasjonale kamerater samlet i København denne uken.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen talte foran 1200 delegater fra 135 land tirsdag 4. desember. Ifølge LOs eget organ, FriFagbevegelse, sa han: «I mange år har LO Norge arbeidet for solidaritet med det palestinske folket. Palestina er det området i verden med høyest arbeidsløshet, nybyggingen på okkupert land fortsetter og øker.»

Men dette er fake news, og avsløres av to enkle faktasjekker.

 

Faktasjekk I

«Palestina» er ikke området i verden med høyest arbeidsløshet. Ikke ifølge International Labour Organization og OECD (gjengitt på Wikipedia), hvor «Palestina» er på 9. plass. Ikke ifølge oversikten til Trading Economics, hvor «Palestina» er på 7. plass. Ikke ifølge oversikten til CIA World Factbook og Statista.com, hvor Gaza-stripen og Vestbredden er på 19. og 20. plass. Ikke ifølge oversikten til Index Mundi, hvor Vestbredden og Gaza-stripen er på 22. og 23. plass.

Gabrielsen tar faktisk helt feil.

 

Faktasjekk II

Nybyggingen i israelske bosetninger på Vestbredden fortsetter, men den øker ikke i forhold til det årlige gjennomsnittet de siste 30 årene og heller ikke i forhold til det årlige gjennomsnittet de siste 5 årene.

Den bosetningskritiske organisasjonen Peace Now gir tallene for byggestart i bosetninger helt tilbake til 1973. Det årlige gjennomsnittet i den siste 30-årsperioden fra 1998 til 2017 er 2.448 boliger. Gjennomsnittet de siste fem årene er 2.236 boliger. Hva vet vi om antall boliger med byggestart hittil i 2018? «I første halvdel av 2018 begynte bygging av 1.073 boliger i bosetninger, sammenlignet med 870 i første halvdel av 2017,» skriver Peace Now i en pressemelding 17. september. I år 2017 endte totalt antall boliger med byggestart på 1643. Det er derfor grunn til å tro at antall byggestart i år blir rundt 2000, eller ikke vesentlig mer enn det.

Gabrielsen tar feil. Det er nok en økning i bygging fra 2017 til 2018, men det vil være nedgang i bygging fra 2016 til 2018. Sammenlignet med gjennomsnitt av siste femårsperiode eller siste 30-årsperiode er det ikke økning.

«Bygging i bosetningene holder ikke følge med befolkningsøkningen,» skrev Shoresh Institute i en rapport fra november 2016, ifølge den venstreorienterte avisen Ha’aretz 5. september 2018. Antall gjennomsnittlige månedslønner som må til for å kjøpe en bolig i bosetningene økte fra 87 i 2003 til 152 i 2015, viste en studie fra Israels senter for politisk økonomi i oktober 2016. Dette er 10 månedslønner mindre enn det nasjonale gjennomsnittet på 162.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart