Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Abelprisen til israelsk matematiker

Den israelske matematikeren Hillel Furstenberg er tildelt Abelprisen 2020. (Foto: Yosef Adest/Hebrew University)
Hillel Furstenberg og amerikanske Gregogy Margulis deler årets Abelpris.

Abelprisen for 2020 går til israelske Hillel Furstenberg ved Hebrew University i Jerusalem og amerikanske Gregory Margulis ved Yale University. Det har Det Norske Videnskaps-Akademi besluttet, skriver de i en pressemelding.

Abelprisen ble etablert av Stortinget i 2002 i forbindelse med 200-årsjubileet for Niels Henrik Abels fødsel. Prisen er på 7,5 millioner kroner og deles ut for fremragende matematisk arbeid. Abelprisen er blitt utdelt årlig siden 2003.

Furstenberg (85) og Margulis (74) får Abelprisen i matematikk for 2020 «for banebrytende anvendelser av metoder fra sannsynlighetsteori og dynamikk på gruppeteori, tallteori og kombinatorikk», står det i begrunnelsen.

Hillel Furstenberg ble født i Berlin i 1935. Hans familie var jødisk, og de klarte å flykte fra Nazi-Tyskland til USA i 1939. Tragisk nok overlevde ikke hans far reisen, og Furstenberg vokste opp sammen med sin mor og sin søster i et ortodoks-jødisk samfunn i New York.

«Da han publiserte en av sine første tidlige artikler, gikk det et rykte om at han ikke var en person, men i stedet et pseudonym for en hel gruppe matematikere. Artikkelen inneholdt ideer fra så mange forskjellige områder at det vitterlig ikke kunne være mulig at dette var en eneste manns verk?», står det i pressemeldingen.

Etter en karriere som matematiker ved flere universiteter i USA, forlot Furstenberg landet i 1965 for å arbeide ved Hebrew University of Jerusalem, der han ble frem til han pensjonerte seg i 2003. Ved å tilbringe mesteparten av sin karriere i Israel bidro han til å etablere landet som et globalt senter for matematikk. Furstenberg har fått Israelprisen og Wolfprisen. 

Etter planen skulle Abelprisen ha blitt delt ut i Universitetets aula den 19. mai i år, men på grunn av koronaepidemien blir det ingen fysisk prisoverrekkelse i år, opplyser Det Norske Videnskaps-Akademi.

Hillel Furstenberg (t.v.) (85) og Gregory Margulis (74) får Abelprisen i matematikk for 2020.

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart