Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Jan Hetterud.
Jan Hetterud, styremedlem i Arbeiderpartiet i Bergen. (Foto: Ap)

«Arbeiderpartiet i Bergen har ingenting imot jøder»

Jan Hetterud, styremedlem i Arbeiderpartiet i Bergen, røper at han ikke ser forskjell på kritikk og boikott.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Fredag 26. februar publiserte Bergens Tidende et innlegg av Jan Hetterud, styremedlem i Arbeiderpartiet i Bergen. Overskriften er «Arbeiderpartiet i Bergen har ingenting imot jøder».

Innlegget røper først og fremst at Arbeiderpartiet i Bergen har lite kontakt med virkeligheten.

«Det går veldig fint an å kritisere negative effekter av Israels politikk knyttet til Gaza og Vestbredden, uten å kritisere Israels innbyggerne, deres religion eller religiøse praksis,» begynner Hetterud.

«En full boikott av varer og tjenester fra hele Israel», slik Aps årsmøte i Bergen vedtok, er ikke kritikk. Det er et virkemiddel som utsulter og utarmer landet hvor man finner verdens største jødiske befolkning. I desember 2016 vedtok Det kristendemokratiske partiet i Tyskland (CDU) en resolusjon hvor alle former for Israel-boikott ble betegnet som antisemittiskArgumentasjonsmønsteret og metodene til BDS-bevegelsen er antisemittiske, vedtok Tysklands tre ledende partier og to mainstream opposisjonspartier i 2019. All organisert Israel-boikott er jødehat, sa USAs spesialutsending for å bekjempe antisemittisme i 2019. Samme år sa også en FN-rapport at målene, aktivitetene og effektene av boikott-bevegelsen er fundamentalt antisemittiske.

Hetterud hevder Israel har en «folkerettsstridig okkupasjon av Vestbredden». «Det er vedtatt flere resolusjoner i FNs sikkerhetsråd og generalforsamling, som slår fast at okkupasjonen er folkerettsstridig,» skriver han. Til sammen gjentar han refrenget fire ganger, uten at det blir mer riktig av den grunn.

Det finnes ingen FN-resolusjoner som sier at den militære kontrollen av Judea og Samaria er folkerettsstridig. Ifølge folkeretten har Israel full rett til å administrere området inntil den okkuperte går med på en rimelig fredsavtale. I tillegg til internasjonale konvensjoner følger dette av FN resolusjon 242. Så lenge palestinerne ikke er villig til å gi Israel «sikre og anerkjente grenser fri fra trussel om vold», er i Israel i sin fulle rett til å opprettholde kontroll. Det samme gjelder saken om Israels sikkerhetsbarriere fra 2004 i Den internasjonale domstolen i Haag. Dersom domstolen hadde funnet at Israels administrasjon av området er ulovlig, hadde ikke domstolen trengt å vurdere noen andre sider ved saken. Helt siden 18. februar har MIFF etterlyst fra Arbeiderpartiet i Bergen hvilke resolusjoner de henviser til, men de har ikke kunnet svare.

Hetterud omtaler konflikten mellom israelere og palestinere som «Midtøstens lengstlevende konflikt». Arbeiderpartiet i Bergen bør studere konfliktene mellom shia og sunni, kurdere og arabere, tyrkere og armenere, arabere og drusere, persere og egyptere etc. Da vil de oppdage at det er konflikter i Midtøsten med røtter som er hundrevis, og tusener av år, eldre enn konflikten som bergenserne er så utålmodige etter å løse.

Hetterud hevder Israel sitter «med nøkkelen til å løse denne fastlåste situasjonen». Arbeiderpartiet i Bergen ser ikke ut til å forstå at boikottbevegelsens krav til Israel er å avvikle verdens eneste jødiske stat, i form av krav om å flytte minst 7 millioner palestinere inn i Israel. Alle som har kontakt med virkeligheten vil forstå at dette er en framtid Israel ikke frivillig vil låse opp. Ingen fine ord kan skjule at Arbeiderpartiet i Bergen bruker dobbeltstandard mot verdens eneste jødiske stat.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart