Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

SV, kommunister og teologer oppmuntrer Norske tog AS til ulovlig handling

Stortingsrepresentant Audun Lysbakken (SV). (Skjermdump fra stortinget.no)
Vil straffe to europeiske selskaper som leverer tjenester i Jerusalem og på Vestbredden.

Fagforbundet, Palestinakomiteen, SV og en rekke andre organisasjoner er igjen på krigsstien. Denne gang har de med seg alt fra TeoLOgene til Ungkommunistene i Norge (se full liste i bunn).

Målet er å straffe to store europeiske selskap, og utestenge dem fra muligheten til å levere togsett til Norge.

Alstom Transport vil de utestengte fordi det franske selskapet «bidrar til å opprettholde og utvide de ulovlige israelske bosettingene gjennom ‘levering av tjenester og verktøy som støtter vedlikehold og eksistens av bosettinger, inkludert transport’».

Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) vil de utestenge fordi det baskiske selskapet har fått kontrakt med å utvide og drive bybanen i Jerusalem (Jerusalem Light Rail).

I kampen for å straffe selskapene, tillater organisasjonene seg å bruke helt ville anklager. De skriver: «De ulovlige bosettingene undergraver en rekke grunnleggende menneskerettigheter for det palestinske folket. Dette inkluderer retten til selvbestemmelse, bevegelsesfrihet, eiendom, familie, hjem, helse, utdanning, arbeid og tilstrekkelig levestandard.»

For det første argumenterer Israel for at bosetningene ikke er ulovlige. Selv om man skulle mene at Israel kvalifiserer som en «okkupasjonsmakt» etter folkeretten, er det en lovlig okkupasjon, og det betyr ikke at tidligere krav til suverenitet (basert på Palestina-mandatet etc) er nullet ut. En okkupant kan ha og hevde suverenitet som man har fått før okkupasjonen startet. Det er nettopp dette som er situasjonen for Israel på Vestbredden.

Palestinerne har avist flere tilbud om statsdannelse som ville gitt dem det meste eller hele Vestbredden (1947, 2000, 2008, 2014, 2020). Israelske bosetninger ville ikke ha vært noe hinder for dette (og palestinere avviste å være nabo til en jødisk stat også før det var noen slags bosetninger på Vestbredden).

Mye av påstanden er ellers så langt man kommer borte fra sannheten. Palestinerne på Vestbredden har fått sin levestandard, utdanning, arbeidsmuligheter, helse og boliger kraftig forbedret etter at Israel begynte å bygge bosetninger på 1970-tallet. Flere hundre tusen palestinere har sitt levebrød fordi deres forsørgere har fått jobb i israelske bosetninger, hvor de får mye bedre betalt enn i tilsvarende palestinske jobber.

Bybanen i Jerusalem er en betydelig positiv faktor når det gjelder utdanning- og jobbmuligheter for araberne i Øst-Jerusalem. Bybanen binder byen sammen og bidrar til å gjøre byen multikulturell og åpne mange nye muligheter for samhandel og sameksistens.

Det vil ellers være ulovlig for Norske tog AS å utestenge CAF og Alstom fra anbudet. Etter norsk lov skal alle offentlige anskaffelser over 100.000 kroner, og etter EU Directive 2014/24 alle innkjøp over 1,3 millioner kroner, bli basert på økonomiske og tekniske forhold, ikke politiske vurderinger. Men også under disse grenseverdiene vil grunnleggende prinsipper for EØS-lovgivning gjelde i tråd med EU-kommisjonens Interpretative Communication fra 1. august 2006. Disse grunnleggende prinsippene inkluderer prinsippet om ikke-diskriminering nedfelt i artikkel 4 i EØS-avtalen.

Det er også grunn til å minne om hva Statens innkjøpssenter sa i mai 2020: «Vår anskaffelsesjuridiske vurdering er at vi verken har rett eller plikt til å avvise Egencia fra konkurransen som følge av de omtalte forholdene,» skrev avdelingsdirektør Kjetil Østgård til magasinet Khrono da noen forsøkte å utestenge Egencia fordi deres morselskap hadde økonomisk aktivitet på Vestbredden.

Disse organisasjonene står bak oppropet [lenke til Fagforbundet]: Arbeidernes ungdomsfylking (AUF), BDS Norge, EL & IT Forbundet, Fagforbundet, Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere (FO), Handel og Kontor i Norge, Handel og Kontor Oslo/Akershus, KFUK-KFUM Global, LO i Oslo, Norsk Folkehjelp, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund Oslo og Akershus (NNN OA), Norges Handikapforbund (NHF), Norges Kommunistiske Parti (NKP), Norges Kristelige Studentforbund (NKSF), Norsk Jernbaneforbund, Oslo Grafiske Fagforening, Oslo Senterungdom, Palestinakomiteen i Norge, Rødt, Rød Ungdom (RU), Ship to Gaza Norway, Sabeel og Kairos Norge, Sosialistisk Ungdom, Sosialistisk Venstreparti (SV), TeoLOgene og Ungkommunistene i Norge.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart