Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Da Netanyahu bekjempet nazi-inspirerte islamister ble han tegnet som Hitler

Netanyahu-portrettet i Bergen, malt av "Dust" 21. mai 2021. (Foto: Sara Caroline Christensen)
Natt til fredag 21. mai beviste gatekunstneren "Dust" i Bergen at han ikke har kontakt med virkeligheten.

Artikkelen ble lettere oppdatert (utvidet) 23. mai.

TV2 skriver om veggmaleriet som «Dust» malte i natt inne på universitetsområdet i Bergen: «Et bilde av Israels president Benjamin Netanyahu, der han er kledd i militæruniform og med et blått bånd med davidstjernen på rundt armen. Det er tydelig at kunstneren har forsøkt å få Netanyahu til å ligne på diktatoren Adolf Hitler.»

«Dust», som vi skal se bærer sitt navn med rette, forklarer seg slik til TV2: «Først og fremst er det som har skjedd i Palestina og på Gazastripen veldig trist. Ironien i det er at det foregår nesten 100 år etter at nazismen var på fremmarsj i Tyskland. (…) Den gang sa nazistene at jøder var mindre verdt enn andre, de kastet dem ut av husene sine og så ikke på dem som mennesker. I dag skjer det samme, og det er Netanyahu som står bak.»

La oss gjøre noen sammenligninger

Hitler gjorde seg selv til diktator med uinnskrenket makt og avviklet demokratiske valg i Tyskland.
Hamas er en totalitær islamistisk gruppe som aldri har arrangert frie valg. Hamas vant det palestinske parlamentsvalget i 2006 og tok makten på Gaza-stripen i et blodig kupp i 2007. Etter det har det aldri blitt avholdt valg. De palestinske valgene i 2005 og 2006 var ikke frie, ikke minst fordi Hamas hadde mange tusen menn under våpen, til forveksling lik den nazistiske bevegelsen på 1920- og 1930-tallet. Mahmoud Abbas og Fatah har også vist at de holder diktatorisk makt over palestinske selvstyremyndigheter på Vestbredden.
Netanyahu har tapt valg som sittende statsminister og gått av på fredelig vis. Netanyahu har dannet regjeringer ut fra parlamentarisk demokrati en rekke ganger, flere ganger svake regjeringer med små flertall eller ustabile koalisjoner.

Hitler trodde på og forfektet konspirasjonsteorier om jøder, og gjorde antisemittisme og antisionsime til en kjernesak i sin politiske bevegelse (på lik linje med PLO, PA og Fatah).
Hamas tror på og forfekter konspirasjonsteorier om jøder (se Hamas-charteret), og har gjort antisemittisme og antisionisme til en kjernesak i sin politiske bevegelse.
Netanyahu har hele sitt voksne liv gjort bekjempelse av antisemittisme og forsvar for sionisme til en kjernesak i sin politiske bevegelse. Netanyahu sprer ikke konspirasjonsteorier om araberne.

Hitler hadde som mål å gjøre sitt tredje rike helt «Judenrein», og som øverste nazi-leder var han hovedansvarlig for massedrap på seks millioner jøder under andre verdenskrig.
Hamas-regimet på Gaza-stripen er helt «Judenrein», bortsett fra noen få jøder som Hamas holder som gisler.
Netanyahu leder en fri og demokratisk rettsstat hvor omlag 6,5 millioner jøder kan leve fritt i sitt historiske og religiøse hjemland. Fra Netanyahu ble statsminister første gang i 1996 har antall palestinere på Vestbredden og Gaza-stripen økt fra 2,6 til 5,2 millioner. Fra Netanyahu ble statsminister første gang har brutto nasjonalprodukt for palestinerne økt fra 3,42 milliarder dollar i 1996 til 16,277 milliarder dollar i 2018 (ifølge Verdensbanken). Den arabiske befolkningen i Israel har også økt sterkt og har større politisk frihet enn noen andre arabiske innbyggere i Midtøsten.

Hitler hadde som politisk program å nedkjempe jødene.
Hamas skriver i sitt charter at deres «kamp mot jødene er svært omfattende og alvorlig». De uttrykker en lengsel etter dagen da naturen skal hjelpe muslimene til å drepe jøder.
Netanyahu har viet sitt liv, fra han var israelsk kampsoldat, til en karriere som diplomat og politiker, til å forsvare det jødiske folk.

Hitler knuste all politisk opposisjon i nazi-Tyskland, og jobbet for full mediekontroll.
Hamas holder den politiske opposisjonen på Gaza-stripen fullstendig i sjakk med fengslinger, forfølgelse og frykt. Mediene på Gaza-stripen kan ikke operere fritt og uavhengig.
Netanyahu står overfor en betydelig opposisjon ikke bare fra israelsk venstreside, men også fra arabiske partier i Israel, og sterke grupperinger på israelsk høyreside. I opposisjonen mot Netanyahu inngår sterke mediehus.

Det er mye man kan si om Netanyahu, og israelerne har frihet til å si det. Israelske påtalemyndigheter har til og med hatt frihet til å tiltale ham for korrupsjon.
Ingen hadde frihet til å kritisere Hitler. Få på Gaza-stripen føler seg frie til å kritisere Hamas. Senest i forrige uke, fjernet til og med NRK i Norge en artikkel fra sin nettside fordi en palestiner hadde sagt noe som Hamas ikke likte.

Å fremstille Netanyahu som Hitler er alltid fullstendig dustete. Å fremstille Netanyahu som Hitler etter at statsministeren i ti dager har ledet forsvarskrig mot en antisemittisk, islamistisk terrorgruppe (som til forveksling ligner betydelig på Hitler og nazistene) er så virkelighetsfjernt som det går an å bli.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart