Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Amnesty med støtteaksjon for Janna Jihad – tenåringen som vil slette Israel fra kartet

Janna Jihad signaliserer sin framtidsdrøm i smykket hun bærer rundt halsen: Israel skal slettes fra kartet. (Skjermdump fra Amnestys kampanjevideo)
Senest denne uken sier Janna Jihad at hun er del av en generasjon som vil kjempe for hver eneste lille bit av landet. Hun vil ikke gjøre kompromiss.

De siste ukene har Amnesty satt i gang en aksjon for Janna Jihad, en palestinsk 15-åring. «Jannas mål er å la verden få vite hvordan det er å leve med brutaliteten fra det israelske militæret, og hvordan det påvirker livet til spesielt palestinske barn,» skriver Amnesty. «Min barndom ble ødelagt,» sier Janna i en video publisert av Amnesty. «Og dette er virkeligheten for hvert eneste palestinske barn som vokser opp under okkupasjonen,» fortsetter hun.

Dette er en av Janna Jihads mange løgner.

Janna Jihad har mistet en normal barndom fordi hun er del av den voldelige Tamimi-klanen i landsbyen Nabi Saleh på Vestbredden. Hennes barndom er på ingen måte representativ for vanlige palestinske familier.

Det faktum at Jannas far ble gitt navnet Jihad, gir en antydning om hva som driver Tamimi-klanen. Og de har vist i praksis hva de mener jihad betyr. I 2001 ledet Ahlam Tamimi, Jannas slektning og forbilde, en selvmordsbomber til pizzarestauranten Sbarro i Jerusalem. Femten mennesker ble drept, inkludert sju barn og en gravid kvinne da terroristen utløste bomben. 130 mennesker ble skadet. Reaksjonene på målrettede angrep mot barn og sivile er ikke de samme alle steder på jorden. Ahlam Tamimi forteller hvordan vanlige palestinere smilte fornøyd etter massedrapet hun deltok i. Janna Jihads familie har ofte fortalt hvor stolte de er over Ahlam Tamimi og hennes «motstandskamp».

Skal man tro Amnesty er Janna Jihad en engasjert ungdom som har en sterk uavhengig stemme. Dette bildet smadres når man ser at hennes mor er direktør for kvinnesaker i palestinske myndigheters utviklingsdepartement. Hennes onkel, Bassem Tamimi, og hans datter Ahed Tamimi (Jannas kusine), er velkjente anti-israelske aktivister som har sittet fengslet for vold og oppvigleri. Forholdet til Janna Jihad er så nært at i noen internasjonale reportasjer blir det fremstilt som om Bassem er hennes far. Bassem er ansatt i de palestinske selvstyremyndighetenes innenriksdepartement, ifølge New York Times. Men ifølge reportasjen fra 2013 må han ikke møte opp så ofte i Ramallah. I praksis ser det ut som han blir lønnet av palestinske myndigheter for å drive sin propagandakrig i landsbyen.

– Hvis det er en tredje intifada så ønsker vi å være blant dem som starter den, sa Bassem Tamimi til New York Times i 2013.  De to første palestinske intifadaene var voldelige opptøyer som kostet tusenvis av mennesker livet. Frihet til å påvirke til hva? Fred?

I oktober 2015 delte Nariman Tamimi, Bassems kone og Janna Jihads tante, et bilde på Facebook som viste de mest dødelige stedene på kroppen palestinske terrorister væpnet med kniv burde ramme israelske ofre. Skjermdumpen er gjengitt i The Tower.

Manal Tamimi skal være Janna Jihads tante. I 2014 skrev hun på Twitter: «A new #intefada #Jerusalem,a strong clashes taking a place now at the old city and Zionist IOF losing control,I hope all of them gonna die». I august 2015 skrev hun: «I do hate Israel ,i do hate zionisim ,i wish a thrid Intefada coming soon and people rais up and kills all these zionist settlers everywhere». I september samme år, i forbindelse med den jødiske Yom Kippur-høytiden, skrev hun: «Vampire zionist celebrating their Kebore day by drinking Palestinian bloods, yes our blood is pure & delicious but it will kill u at the end». Fred?

(En rekke andre eksempler på Tamimi-klanens hatytringer og voldsoppvigleri er samlet skriftlig i The Tower og som slideshow på YouTube.)

Janna Jihads kusine og «beste venn», Ahed, ble spurt i fjor om hva hennes budskap til seerne var.

– Enten det er knivstikking, selvmordsangrep eller steinkasting: Alle må gjøre sin del og vi må stå samlet rundt vårt budskap om å frigjøre Palestina, svarte Ahed Tamimi. Fred? I Norge ville vi ikke kalt dette «rett til å påvirke», men hatytringer og oppvigleri til vold.

Hva med Janna Jihad selv?

Hun roper «One, two, three, four, occupation no more». Men når Tamimi-klanen snakker om okkupasjon, er det ikke Israels militære kontroll over Vestbredden de mener.

Janna Jihad sa i 2018 at «okkupasjonen av Palestina» har vart i «70 år» [SABC, 14. juli 2018]. Hun samarbeider tett med den sør-afrikanske organisasjonen «2 Suns Shamsaan». Da to nære slektninger av Janna Jihad ble løslatt fra israelsk fengsel 29. juli 2018, la organisasjonen ut et bilde hvor Hasharon-fengselet blir omtalt som «Israelsk-okkuperte Palestina». Fengselet ligger mellom de to israelske byene Ra’anana og Netanya, i det som har vært Israel siden 1948.

Hvis det skulle være noen tvil om hvilken «fred» Janna Jihad ser for seg, så har organisasjonen også lagt ut et bilde av et kart hvor Israel er utslettet og erstattet med fargene i det palestinske flagget.

Janna Jihad sier det er «veldig mye apartheid» i Israel, «slik som det som skjedde før i Sør-Afrika» [SABC, YouTube 20. juli 2017]. (Sveitsiske Jacques De Maio, som leder Den internasjonale Røde Kors-komiteen i Israel og i de palestinske selvstyremyndighetene, sier om apartheid-anklagen: – Det er ikke apartheid verken i Israel eller på Vestbredden.)

Janna Jihad forteller at hun ble «journalist» syv år gammel. Da oppdaget hun at det «ikke var nok journalister» til å dekke det som skjedde i landsbyen hennes. Faktum er at nesten ingen konflikt i verden blir dekket av flere utenlandske journalister. Og spesielt landsbyen hennes har fått mange journalistbesøk. Faktum er at Janna Jihad ble født i USA, bodde sine første år i Florida, men flyttet med moren til Nabi Saleh fordi moren «ikke tålte det isolerte amerikanske livet». «Når man tenker på at Jannas mor foretrekker livet i Nabi Saleh fremfor West Palm Beach, bør kanskje det hun sier om alle traumaene de blir påført av Israel tas med en klype salt?» kommenterer Petra Marquardt-Bigman i en artikkel om Janna Jihad.

Janna Jihad kommer stadig med det som åpenbart er overdrivelser. «Vi ser alltid barn bli brent av [sionist] bosettere,» sa hun i 2017 til en nettside i Sør-Afrika. Alltid? «A lot of times settlers just come in and just kill children with their cars,» sa hun i 2017 til TRT World. A lot of times?

Et refreng som går igjen i Janna Jihads propaganda, er at israelerne ikke er menneskelige.

– Vi har menneskelighet. Vi har barmhjertighet, ikke som dem, de dreper, arresterer og skader folk, sier hun til TRT World. Har hun glemt alle som er drept og skadet av innbyggerne i Nabi Saleh, drept av hennes egen klan?

Janna Jihad fremstiller steinkasting som «ingenting». Feil! Det kan ta liv og det har tatt liv, og det kan gi store skader på liv og eiendom. «Steinene var store nok til å drepe,» het det på forsiden av VG Nett da norske observatører i Hebron ble offer for palestinsk steinkasting i 2006.

Judah Shoham ble aldri tenåring, han ble drept av palestinere som kastet stein, bare fem måneder gammel. Jonathan Palmer fikk aldri feire sin toårsdag, han ble drept sammen med sin far da palestinere kastet stein mot bilen deres i oktober 2010. Vi kunne nevnt mange flere slike eksempler.

I et intervju med Vice News, publisert på YouTube 19. april 2016, sitter Janna Jihad foran en tegning hvor en jente biter en israelsk soldat i leggen, en gutt biter ham i armen og to kvinner hamrer han i hodet. Dette er basert på en reell voldshendelse i 2015 hvor Janna Jihads nære slektninger deltok. Soldaten er tegnet som en hund. I det samme intervjuet sier hun: «Jeg lever den tredje intifadaen.» Syv måneder forut for dette hadde omkring 30 israelere blitt drept i kniv- og skyteangrep av andre palestinere som «levde den tredje intifadaen».

Janna Jihad vil slette Israel fra kartet

Janna Jihad bærer sitt navn med rette. Hør her hvordan hun leder folkemengden i ropet «Fra elven til havet vil Palestina bli fri!» I Amnestys egen kampanjevideo bære Janna et smykke der Israel er slettet fra kartet. Hennes «intifada» slutter ikke før verdens eneste jødiske stat er borte og erstattet med palestinsk stat nummer 2 (Jordan var i første omgang en del av mandatområdet, og over 70 prosent av befolkningen er palestinere), arabisk stat nummer 23 og muslimsk stat nummer 58.

Amnestys støttespillere må ikke la seg lure. Det er ikke bare sin egen landsby Janna Jihad vil «frigjøre» fra israelske soldater. Hun vil «frigjøre» verden fra å ha en jødisk stat. Janna Jihad er del av en aktivistisk og voldelig klan, og et velsmurt medianettverk.

Senest 8. desember i år, i en livesending på Facebook, sier Janna Jihad at hun er del av generasjonen som vil kjempe for hver eneste lille bit av landet. Hun vil ikke gjøre kompromiss. Hun «ser ikke for seg et fritt Palestina uten at hver eneste flyktning har fått vende tilbake til sitt hjem». Dette er kodeord for å flytte mer enn 7 millioner palestinere inn i Israel, slik at verdens eneste jødiske stat blir borte.

Livesendingen var arrangert av Palestinian Return Centre, en organisasjon med tette bånd til terrororganisasjonen Hamas.

Det meste av denne artikkelen er en reprise fra 2018, da Janna Jihad ble brukt som frontfigur i Operasjon Dagsverk-aksjonen.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart