Nederlands statsminister Mark Rutte (Foto: Roel Wijnants, flickr.com)
Nederlands statsminister Mark Rutte (Foto: Roel Wijnants, flickr.com)

Nederland stanser bistand til palestinsk landbruksorganisasjon med terrorkobling

MIFF har lenge advart myndighetene mot å støtte Union of Agricultural Work Committees. Etter en omfattende granskning har Nederland nå valgt å stanse bistanden til UAWC.

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

MIFF har påpekt i årevis at den palestinske landbruksorganisasjonen UAWC har tette bånd til terrororganisasjonen PFLP. Bryter Norsk Folkehjelp folkeretten og norsk straffelov ved å drive samarbeidsprosjekter og støtte UAWC økonomisk? spurte MIFF allerede i 2014. Hvorfor gikk millioner fra norske skattebetalere til organisasjoner med Rina Shnerbs (17) drapsmann på lønningslisten? spurte MIFF i 2019. I 2020 tok vi saken opp i et møte med Utenriksdepartementet, men Solberg-regjeringen valgte dessverre å stikke hodet i sanden.

Fra og med 5. januar 2022 blir det vanskeligere for Norge å ignorere UAWCs kobling til terror. Da varslet Nederlands regjering, i et brev til parlamentet, at de stanser all bistand til UAWC. I en granskning, utført av selskapet Proximites Risk Consultancies, ble det avdekket at en rekke medlemmer av terrororganisasjonen PFLP samtidig var med i ledelsen av UAWC. «For regjeringen, er funnene av individuelle forbindelser mellom UAWC og PLFP og mangelen på åpenhet om dette fra UAWCs side, også i granskningsperioden, tilstrekkelig grunn til å stanse finansieringen av aktivitetene til UAWC. Nederland vil ikke fortsette med betalinger til UAWC,» konkluderer regjeringen i det åtte siders brevet.

Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP) er en marxistisk organisasjon som står på EUs terrorliste. Nederlands granskning bekrefter at to mistenkte for PFLPs terrorangrep som drepte israeleren Rina Schnerb i 2019 var ansatt i UAWC. Fra 2007 til 2020 har 28 PFLP-medlemmer vært styremedlemmer i UAWC, og i 12 av tilfellene har det vært overlappende perioder der personene har hatt lederposisjon i UAWC og samtidig en posisjon i PFLP. Granskningen avdekket også 18 hendelser fra 2007 til 2020 som bekrefter båndene mellom UAWC og PFLP, alt fra besøk eller kontakt mellom de to organisasjonene, uttrykk for solidaritet, bruk av hverandres bygninger og fellesmøter som først og fremst fokuserte på landbruksrelaterte saker. Proximities har ikke funnet bevis på noen økonomiske transaksjoner mellom UAWC og PFLP.

Nederlands regjering reagerer mest på at UAWC lot individuelle PFLP-medlemmer ha en så stor rolle i organisasjonen. «UAWC kunne og skulle ha forstått at dette var en situasjon som bistandsgiverne ikke ønsket – eller skulle i det minste ha forstått hvor sensitivt dette var – og skulle ha informert bistandsgiverne om dette. Men dette skjedde heller ikke under den eksterne granskningen, da UAWC ble gitt muligheten til å komme med sine motforestillinger. Ved å opptre på denne måten, avdekker granskningen at UAWC bryter sine egne vedtekter som sier at ansatte ikke skal være politisk aktive,» skriver regjeringen.

Ifølge UK Lawyers for Israel har Nederland de siste årene gitt 21,5 millioner Euro til UAWC.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart