I år er det 30 år siden eksporten av norsk laks til Israel startet. Siden har eksporten eksplodert. Ifølge den norske ambassaden i Tel Aviv er 70% av all laks som spises i Israel, og 30% av all annen fisk, fra Norge. Til gjengjeld eksporterer Israel teknologi, frukt og grønnsaker til Norge.
Israel er et svært viktig marked for norsk fiskeindustri. To ganger i uken går et 747 fraktfly mellom Norge og Israel fullastet med norsk fisk. Det har gjort Israel til det største markedet for norsk laks i Midtøsten.
Av 150 land som Norge eksporterer laks til, er Israel det 16. største markedet. En israeler spiser i snitt 25 kilo sjømat i året. Selv om det er langt mindre enn nordmenn, er det likevel skyhøyt over andre land i Midtøsten. I tillegg er laks kosher, som gjør den svært anvendelig for israelere, da den kan spises av både sekulære og religiøse jøder.
Eksporten av laks til Israel startet tilbake i 1992, med bare 200 tonn. Men de siste 30 årene har det vært en eksponentiell vekst. I 2021 ble det eksportert rekordmye 18.500 tonn med norsk laks til Israel. Og veksten fortsetter. I dag forbinder 80% av israelere laks med Norge og nesten 50% av israelerne har spist norsk laks de siste tre månedene.
– Det israelske markedet er veldig viktig for norsk laks og sjømat. Israel er en svært viktig forbruker i regionen, sier Ørjan Kjærvik Olsen, leder av det israelske markedet i Norges sjømatråd, og fortsetter:
– Vi er sikre på at forbruket og det økonomiske samarbeidet mellom Norge og Israel innen fisk, sjømat og norsk laks bare vil øke, sier han.