Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Israelere har spist norsk laks i 30 år

I 30 år har Norge eksportert laks til Israel. 70% av all laks som spises i Israel i dag er norsk. (Foto: Norges sjømatråd)
Siden 1992 har eksporten av norsk laks til Israel økt fra 200 til 18.500 tonn. Halvparten av israelerne har spist norsk laks de siste tre månedene.

I år er det 30 år siden eksporten av norsk laks til Israel startet. Siden har eksporten eksplodert. Ifølge den norske ambassaden i Tel Aviv er 70% av all laks som spises i Israel, og 30% av all annen fisk, fra Norge. Til gjengjeld eksporterer Israel teknologi, frukt og grønnsaker til Norge.

Israel er et svært viktig marked for norsk fiskeindustri. To ganger i uken går et 747 fraktfly mellom Norge og Israel fullastet med norsk fisk. Det har gjort Israel til det største markedet for norsk laks i Midtøsten.

I 2020 ble det brukt millioner av kroner på kampanjer i israelske dagligvarebutikker for å få israelere til å spise enda mer norsk fisk.

Av 150 land som Norge eksporterer laks til, er Israel det 16. største markedet. En israeler spiser i snitt 25 kilo sjømat i året. Selv om det er langt mindre enn nordmenn, er det likevel skyhøyt over andre land i Midtøsten. I tillegg er laks kosher, som gjør den svært anvendelig for israelere, da den kan spises av både sekulære og religiøse jøder.

Eksporten av laks til Israel startet tilbake i 1992, med bare 200 tonn. Men de siste 30 årene har det vært en eksponentiell vekst. I 2021 ble det eksportert rekordmye 18.500 tonn med norsk laks til Israel. Og veksten fortsetter. I dag forbinder 80% av israelere laks med Norge og nesten 50% av israelerne har spist norsk laks de siste tre månedene.

– Det israelske markedet er veldig viktig for norsk laks og sjømat. Israel er en svært viktig forbruker i regionen, sier Ørjan Kjærvik Olsen, leder av det israelske markedet i Norges sjømatråd, og fortsetter:

– Vi er sikre på at forbruket og det økonomiske samarbeidet mellom Norge og Israel innen fisk, sjømat og norsk laks bare vil øke, sier han.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart