Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Norge og flere andre NATO-land vurderer israelsk rakettforsvar

Rakettforsvaret Arrow 3 kan skyte ned ballistiske missiler over atmosfæren. (Foto: Det israelske forsvarsdepartementet)
Israelske Arrow 3 er aktuelt som system for å beskytte nordmenn og andre europere mot ballistiske missiler.

Norge og 13 andre NATO-land, med Tyskland i spissen, vurderer innkjøp av et felles luftforsvarssystem. Torsdag 13. oktober signerte landene en intensjonsavtale om felles anskaffelse av et luftvernsystem i kategorien som israelske Arrow 3 og amerikanske Patriot, skriver Jerusalem Post.

Signeringsseremonien fant sted i NATOs hovedkvarter i Brussel. I tillegg til Norge og Tyskland signerte også Storbritannia, Slovakia, Latvia, Ungarn, Belgia, Bulgaria, Tsjekkia, Finland, Litauen, Nederland, Romania og Slovenia intensjonsavtalen.

Den tyske kansleren Olaf Scholz foreslo et felles rakettforsvar i august, et forslag han omtale som «en sikkerhetsgevinst for hele Europa».

Et av systemene som skal være aktuelle for NATO-landene er israelske Arrow 3. Det er et system som kan avskjære ballistiske missiler i høyde på over 15.000 meter og med en rapportert rekkevidde på opp til 2400 kilometer. Systemet er et av de mest avanserte Israel har og er aldri tidligere solgt til andre. Arrow 3 er fortsatt under utvikling.

Tyskland har allerede fått tillatelse til å kjøpe det avanserte systemet. Om Israel vil gå med på å selge til flere NATO-land vites ikke.

Tyske politikere har tidligere presset på for at den tyske regjeringen skal kjøpe det israelske rakettforsvaret Iron Dome for å avverge lufttrusler, men sjefen for det tyske luftforsvaret sier Arrow 3 nå er det mest relevante systemet mot truslene Europa står overfor i dag.

Mens Iron Dome er beregnet på å kunne stanse kortdistanseraketter, er Arrow 3 beregnet på å stanse langtrekkende og kraftigere trusler. I dag har ikke Tyskland, Norge eller mange av de andre NATO-landene noe system til å forsvare seg mot slike trusler.

Russland har utplassert flere Iskander-missiler på steder hvor de kan nå en rekke europeiske byer, som Berlin. Disse ballistiske missilene, som er brukt i Ukraina, flyr for høyt til at de kan bli skutt ned av konvensjonelle luftforsvarssystemer. Arrow 3 har derimot mulighet til å skyte dem ned.

– Vi må alle forholde oss til at vi har en nabo som i dag er forberedt på å bruke makt for å hevde sine interesser, sa Sholz til media i april.

NATO-kandidat Finland har tidligere besluttet å kjøpe israelsk luftvern.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart