Rakettforsvaret Arrow 3 kan skyte ned ballistiske missiler over atmosfæren. (Foto: Det israelske forsvarsdepartementet)

Norge og flere andre NATO-land vurderer israelsk rakettforsvar

Israelske Arrow 3 er aktuelt som system for å beskytte nordmenn og andre europere mot ballistiske missiler.

Norge og 13 andre NATO-land, med Tyskland i spissen, vurderer innkjøp av et felles luftforsvarssystem. Torsdag 13. oktober signerte landene en intensjonsavtale om felles anskaffelse av et luftvernsystem i kategorien som israelske Arrow 3 og amerikanske Patriot, skriver Jerusalem Post.

Signeringsseremonien fant sted i NATOs hovedkvarter i Brussel. I tillegg til Norge og Tyskland signerte også Storbritannia, Slovakia, Latvia, Ungarn, Belgia, Bulgaria, Tsjekkia, Finland, Litauen, Nederland, Romania og Slovenia intensjonsavtalen.

Den tyske kansleren Olaf Scholz foreslo et felles rakettforsvar i august, et forslag han omtale som «en sikkerhetsgevinst for hele Europa».

Et av systemene som skal være aktuelle for NATO-landene er israelske Arrow 3. Det er et system som kan avskjære ballistiske missiler i høyde på over 15.000 meter og med en rapportert rekkevidde på opp til 2400 kilometer. Systemet er et av de mest avanserte Israel har og er aldri tidligere solgt til andre. Arrow 3 er fortsatt under utvikling.

Tyskland har allerede fått tillatelse til å kjøpe det avanserte systemet. Om Israel vil gå med på å selge til flere NATO-land vites ikke.

Tyske politikere har tidligere presset på for at den tyske regjeringen skal kjøpe det israelske rakettforsvaret Iron Dome for å avverge lufttrusler, men sjefen for det tyske luftforsvaret sier Arrow 3 nå er det mest relevante systemet mot truslene Europa står overfor i dag.

Mens Iron Dome er beregnet på å kunne stanse kortdistanseraketter, er Arrow 3 beregnet på å stanse langtrekkende og kraftigere trusler. I dag har ikke Tyskland, Norge eller mange av de andre NATO-landene noe system til å forsvare seg mot slike trusler.

Russland har utplassert flere Iskander-missiler på steder hvor de kan nå en rekke europeiske byer, som Berlin. Disse ballistiske missilene, som er brukt i Ukraina, flyr for høyt til at de kan bli skutt ned av konvensjonelle luftforsvarssystemer. Arrow 3 har derimot mulighet til å skyte dem ned.

– Vi må alle forholde oss til at vi har en nabo som i dag er forberedt på å bruke makt for å hevde sine interesser, sa Sholz til media i april.

NATO-kandidat Finland har tidligere besluttet å kjøpe israelsk luftvern.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart