Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Den norske FN-utsendingen skryter av Israels tiltak for Gaza

Tor Wennesland. (Foto: FN)
- Det har vært veldig viktig og positivt at Israel har vært villig til å åpne arbeidsmarkedet for palestinere fra Gaza, sier FNs Midtøsten-utsending Tor Wennesland.

Som MIFF meldte i august 2022, har Israel de siste årene mangedoblet antall arbeidstillatelser for palestinere på Gaza-stripen. Her kan de tjene opptil ti ganger mer enn i tilsvarende jobber på Gaza-stripen. I tillegg til de som krysser grensen for å jobbe inne i Israel, er det også mange palestinere som jobber for israelske kunder inne på Gaza. Blant annet jobber ti tusen palestinere for den israelske moteindustrien.

Disse tiltakene fra israelsk side høster nå lovord fra FNs Midtøsten-utsending. Den norske diplomaten Tor Wennesland sier til Forsvarets Forum at åpningen av det israelske arbeidsmarkedet for palestinere på Gaza har vært «veldig viktig og positivt». I dag er det rundt 17.000 palestinere som daglig reiser inn i Israel til jobb og handel. «Et tall som øker,» ifølge Forsvarets Forum. Åpningen startet under den forrige Netanyahu-regjeringen, fortsatte under Bennett og Lapid og også med den nåværende Netanyahu-regjeringen.

Wennesland gir også Israel ros for å ha utvidet fiskerisonen utenfor Gaza.

– Tidligere var det slik at kom det eneste rakett fra Gaza inn i Israel, så ble fiskerigrensen umiddelbart stengt. Nå er den utvidet fra 3-4 nautiske mil til mer enn det tredobbelte. En fiskerisektor som var død, gir i dag store muligheter og ikke minst arbeidsplasser i Gaza, sier FN-utsendingen.

Nå blir fisk fra Gaza eksporter til Vestbredden på fast basis.

– Dette fikk vi til [i samarbeid med Israel], så nå settes det i stand båter i Gaza i stor målestokk. Det ligger mye i dette prosjektet som ikke er gjort før, og FN er på ingen måte ferdig med dette. Vi er i en oppstartsfase, men nå har vi lykkes med å få forankret og finansiert. Noe som er helt avgjørende, sier Wennesland.

Målet hans med tiltakene er å skape «bærekraftige initiativ i Gaza, som gjør at samfunnet der får stadig flere bein å stå på». Et tredje samarbeidsprosjekt som Wennesland nevner der Israel er en konstruktiv partner, er å bygge opp kapasitet for kreftbehandling på Gaza. Kreftpasienter på Gaza-stripen blir i dag behandlet ved sykehus på Vestbredden eller i Israel.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart