Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

UD lar FN-sambandet uhindret fortsette med sin demonisering av Israel

Utenriksminister Espen Barth Eide. (Foto: Stortinget)
- Selv om FN-sambandet mottar støtte, er de selv ansvarlig for innholdet på sine sider, skriver Utenriksdepartementet.

17. juli 2023 publiserte Med Israel for fred (MIFF) en offentlig rapport med konkrete kommentarer til 47 setninger, avsnitt eller bilder på tre av nettartiklene på fn.no, om Israel, Palestina og Israel-Palestina konflikten.

FN-sambandet gjorde minst 19 endringer på fn.no-sidene om Israel, Palestina og konflikten etter MIFFs rapport. Åtte av endringene var viktige korreksjoner av faktafeil og seks en klar bedring i presisjonsnivået.

Til tross for endringene, er MIFF likevel dypt bekymret over at feil og ensidigheter gjenstår, og at dette styrker falske bilder av Israel som er utbredt i befolkningen. Dette formidlet MIFF i en privat 13 siders klage til FN-sambandet 6. september 2023. Her protesterte vi på en rekke konkrete formuleringer som fortsatt ligger ute på fn.no, og inviterte FN-sambandet til dialog.

Et kontant avvisende svar kom fra FN-sambandet to dager senere«Takk for tilbakemeldingene fra dere. Vi tar kommentarene deres til etterretning, men som nevnt i siste mail fra dere kan vi ikke etterkomme all kritikk som kommer inn. Vi har dessverre heller ikke anledning til å møte dere for å diskutere dette videre.»

Etter denne avvisningen, gjorde MIFF klagen offentlig. 19. september fulgte MIFF opp med en klage til Utenriksdepartementet, som finansierer FN-sambandet med 33 millioner kroner i år: FN-sambandet demoniserer et medlem av FN, bryter tilskuddsavtalen med Utenriksdepartementet og omtaler en legitim norsk samfunnsaktør på en nedsettende måte, skrev MIFF. I klagen påpekte vi også at en rekke ansatte i FN-sambandets ledelse, kommunikasjonsavdeling (med ansvar for fn.no) og styrerepresentanter har jobbet for sanksjoner og/ eller boikott mot Israel, eller tilhører/ representerer organisasjoner som jobber for boikott.

I første omgang signaliserte Utenriksdepartementet at de ville ha et møte med MIFF om FN-sambandet. I begynnelsen av oktober ble det avtalt et møte mellom MIFF og FN-seksjonen i Utenriksdepartementet 7. november.

30. oktober kom det imidlertid kontrabeskjed: «Det har kommet opp en reise som gjør at vi dessverre må avlyse dette møtet. Beklager det.»

Siden deretter har MIFF ikke fått svar på vår forespørsel om ny møtedato. 9. november mottok vi et brev hvor det virker som om Utenriksdepartementet ønsker å avslutte saken. MIFF gjengir brevet i sin helhet:

«Kjære Conrad Myrland,

Vi viser til brev datert 19. september vedrørende MIFFs klage på informasjon på FN-sambandets sider.

Vi er kjent med dialogen som har vært mellom MIFF og FN-sambandet om innholdet på FN-sambandets internettsider.

Det er riktig at NF-sambandet mottar støtte fra utenriksdepartementet for å informere om FN og FNs arbeid. Selv om organisasjonen mottar norsk støtte, er FN-sambandet selv ansvarlig for innholdet på sine sider og i det informasjonsmaterialet de utarbeider.

Når det gjelder norske myndigheters syn på krisen i Midtøsten kan oppdatert informasjon finnes på regjeringens sider: Saker om Israel/Gaza-krisen – regjeringen.no

Situasjonen i Midtøsten fører til økt polarisering og splittelse rundt om i verden. Også i Norge opplever vi dette. Økningen i antisemittiske ytringer og handlinger som følge av krigen i Midtøsten er bekymringsfull. Det er uakseptabelt at noen skal motta trusler basert på hvem de er eller hva de tror på. Norske myndigheter tar arbeidet mot antisemittisme på største alvor, og vedtok i helgen en videreføring av handlingsplanen mot antisemittisme. Vi jobber også for å fremme dialog mellom ulike tros- og livssynssamfunn, for å kunne bidra til å opprettholde trygghet og tillit.

Med vennlig hilsen Hanne Melfald, underdirektør»

MIFFs kommentar

Dette er en grov ansvarsfraskrivelse fra Utenriksdepartementets side. Ved å helfinansiere FN-sambandet med 33 millioner kroner i år 2023 (organisasjonen har nesten ingen andre inntekter), bidrar departementet til å skape falske inntrykk av Israel hos en stor mengde norske elever. Støtten blir gitt til en gruppe mennesker som absolutt ikke har noen objektiv tilnærming til konflikten, og som har vist helt uten vilje til å få fram de israelske narrativene.

Ta deg tid til å lese MIFFs klage på FN-sambandet, og se om du kan godta at 33 millioner kroner av dine skattepenger går til dette.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart