Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Barth Eide tar Mette-Marit som gissel i sin politiske kampanje mot Israel

Hennes Kongelige Høyhet kronprinsesse Mette-Marit. (Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff)
Kongehuset måtte for all del ikke brukes til å vise medfølelse med Israel. Men det kan brukes av Utenriksdepartementet til å sverte Israel.

Torsdag 25. januar er kronprinsesse Mette-Marit på en internasjonal bokmesse i Kairo. Men ifølge med utenriksminister Espen Barth Eide begynte hun dagen med å møte norske og internasjonale hjelpearbeidere som har vært i Gaza de siste ukene.

Kronprinsessen sier til norske medier at historiene hun hørte i møtet er «rystende». Det har gjort spesielt inntrykk på henne «at det er så mange barn som er så hardt rammet. Barn som er alene igjen. At barn lever i så utrygge forhold over så lang tid. Ofte uten annen familie å støtte seg på, og ofte er de skadet selv.»

– Så er det å høre at det er en totalkollaps av helsesystemet. Kvinner som må føde i latriner… Hele systemet har kollapset. Det var rett og slett veldig sterkt å høre disse historiene, sier Mette-Marit, ifølge NRK.

– Vi kan ikke oppgi håpet om en fredelig løsning for alle mennesker i denne regionen, sa også kronprinsessen, viser opptaket til VG TV. Det fant ikke NRK plass til.

Kronprinsessen fikk servert historier fra Andrea de Domenico, leder for FNs nødhjelpskontors arbeid i de palestinske områdene (UN OCHA), Pascale Coissard, nødkoordinator for Leger Uten Grenser i Gaza, Geir Stray Andreassen, ortoped på OUS og jobber i Gaza for NORWAC, og Stephanie Case, som leder arbeidet med beskyttelse i FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), ifølge kongehuset.no.

Til NRK gjenga utenriksministeren påstand om at «det ikke finnes noe sted akkurat nå som er verre å være i enn Gaza».

– Det er rett og slett helvete på jord. Det er ingenting som fungerer. Det er ekstrem mangel på livsnødvendigheter for folk. Noen beskrev det som «zombie-land», sier han til NRK.

– Det er fullstendig sammenbrudd av alt. Og et sted det ikke går an å flykte fra. Man kan bare flykte rundt inne i den lille Gazastripen. Nesten hele befolkningen er internt fordrevne. Og ingen steder er trygge, la han til.

MIFFs kommentarer

For det første viser denne episoden dobbeltstandarden som hersker i Utenriksdepartementet. Etter at 1200 israelere var massakrert 7. oktober ble kongehuset frarådet å kondolere Israel. «Det er i tråd med hovedregelen om at kondolanser i tilfeller hvor tap av liv og materielle ødeleggelser er forårsaket av menneskelige handlinger med et politisk motiv (f.eks. terrorhandlinger), går fra regjeringen (stats- eller utenriksminister). I lys av konfliktens politiske natur vurderes det som naturlig at ev. kondolanser i det foreliggende tilfellet går fra regjeringen,» skrev departementet.

Nå er tydeligvis denne hovedregelen glemt, og kongehuset kan brukes til å uttrykke medfølelse etter tap av liv og materielle ødeleggelser på Gaza-stripen.

For det andre er det klart at den menneskelige lidelsen på Gaza-stripen er stor. Men her er det terrororganisasjonen Hamas som bærer hovedansvaret. Det er islamistene som har bygd ut området til en stor terrorbase de siste 17 årene. I stedet for å tenke på sin egen befolkning, har de bygd hundrevis av kilometer med underjordiske tunneler under boligområder og sivil infrastruktur over hele området. De bruker sivilbefolkningen som menneskelig skjold.

Men Hamas må også delvis dele noe av ansvaret med organisasjonene som Mette-Marit fikk opplysninger fra. FN og de andre hjelpeorganisasjonene på Gaza-stripen kan umulig ha unngått å se den militære oppbyggingen til Hamas, men de har ikke advart. Tvert imot har en betydelig andel av palestinske ansatte i internasjonale organisasjoner vært en integrert del av forberedelsene og krigsinnsatsen til Hamas. Dette gjelder også den norske organisasjonen NORWAC, som i mange år har hatt personell i Gaza. Erik Fosse, som har vært i Gaza sammen med Geir Stray Andreassen, har fortalt hvordan ledelsen på Shifa-sykehuset jublet da Hamas angrep Israel med raketter.

UNRWA har visstnok et arbeid for «beskyttelse», men de har ikke beskyttet de siste generasjonene av palestinske barn for den giftige indoktrineringen til jødehat og jihad i skolebøkene til de palestinske selvstyremyndighetene. Tvert imot er dette pensumet blitt brukt på FN-skolene, og det finnes mange eksempler på at UNRWA-lærere har hyllet terror. Kongehuset hevder Mette-Marit møtte «humanitære aktører», men i virkeligheten har flere av disse organisasjonene vært en integrert del av den politiske kampanjen mot Israel.

For det tredje er det ikke samsvar mellom kronprinsessens og utenriksministerens påstander og de siste rapporter fra Verdens Helseorganisasjon. 14 av 36 sykehus er åpne og delvis i funksjon, meldte WHO så sent som 24. januar. Estimert gjennomsnittlig sengekapasitet på de åpne sykehusene var 351 prosent, da WHO rapporterte 11. januar. I tillegg er det tre feltsykehus som er fullt operative.

Barth Eide beklager at «det ikke går an å flykte fra Gaza», men han er ikke åpen på hvem som hindrer dette. Det er ikke Israel, men Egypt, Hamas og palestinske selvstyremyndigheter. Det er en stor tragedie at norske myndigheter og organisasjoner først kritiserte og motarbeidet Israels anbefalinger til sivilbefolkningen om å flykte sørover i området, og deretter stilltiende har godtatt at Egypt har stengt grensene for flukt ut av området. Enormt mange sivile liv, inkludert barn, kunne vært spart dersom evakueringer hadde blitt foretatt slik Israel har bedt om.

Fra Israels side er det ikke noen begrensninger på nødhjelp som kan komme inn i Gaza, meldte COGAT 24. januar. De siste ukene har flaskehalsen vært på palestinsk side. «Hundrevis av nødhjelps-lastebiler står [ferdig kontrollert] og venter på dere ved grensen. Ta imot og fordel det!» skrev COGAT 23. januar. Kanskje UNRWA kunne gjort en bedre jobb dersom de var mer opptatt av å hjelpe palestinerne enn å sverte Israel ved å fortelle anekdoter til den norske kronprinsessen?

Til slutt angående fokuset på barn. «De sivile lidelsene i Gaza er enorme, og særlig barn rammes ekstremt hardt,» skriver kongehuset.no. Over halvparten av befolkningen på Gaza-stripen er barn, så selv om man tar Hamas-tallene for drepte alvorlig (man bør ta dem med en stor dose skepsis!) vitner de om at barn er underrepresentert blant de drepte.

Det er tragisk at palestinske barn blir skadelidende. Israel ønsker ikke å ramme noen sivile. Men igjen er det Hamas som må bære ansvaret – først og fremst fordi de brøt våpenhvilen og startet krig 7. oktober, men også på grunn av måten de fører krig på. De finner dekning bak sin egen sivilbefolkning, og de skyter raketter som har slått ned på Gaza-stripen i tusentall og voldt mye død og ødeleggelse.

I «rettferdig krig»-tradisjonen, som president Barack Obama refererte til i sin tale da han mottok Nobelprisen, er det et prinsipp som heter «dobbelt effekt»-prinsippet. Ifølge dette prinsippet, er det moralsk rettferdig å oppnå et mål hvis dette er rettferdig i seg selv, selv om det vil føre til uønskede konsekvenser – på betingelse av at de uønskede konsekvensene er uunngåelige, ikke med overlegg, og at tiltak ble gjort for å minimere deres negative effekt.

Israels mål om å nedkjempe Hamas, hindre dem fra å gjennomføre nye massakrer, er rettferdig. Veien til en kortvarig krig, ville ha vært at Hamas løslot gislene og overga seg. Det kunne ha spart palestinske barn for enormt med lidelse. Israel har jobbet for å minimere den negative effekten av sin krigføring på Gaza-stripen, men blitt motarbeidet blant annet av UNRWA.

I alle kriger blir dessverre barn drept. Barn er drept i stort antall også i krigene som Norge har deltatt i de siste årene. Men det ser ut som om det bare er når Israel forsvarer seg at kollektiv skyld for barnemord blir lagt på en hel nasjon, ja til og med på de som mange tusen kilometer borte sprer informasjon om samme land.

Men det er dessverre slik at alle norske skattebetalere, indirekte er med, ikke bare å støtte barnemordere, men gi dem økonomisk belønning. Den store forskjellen på MIFF-medlemmer og andre skattebetalere i Norge, er at vi gjør det høyest ufrivillig og til kraftige protester!

MIFF er nok den organisasjonen i Norge som har arbeidet mest mot palestinernes belønningssystem for barnemordere. Ja, du leste riktig. Palestinske selvstyremyndigheter (PA) – kontrollert av Fatah, ikke Hamas – har et økonomisk belønningssystem for barnemordere.

Ta Malki Roths drapsmann for eksempel. Malki og venninnen ble drept sammen med seks andre barn og 7 voksne 9. august 2001 da de koste seg på en pizzarestaurantDen palestinske terroristen som laget bomben får hver måned 9.000 kroner utbetalt fra pengekassen til palestinerne. Lærere, politifolk og andre offentlige tjenestemenn får langt lavere månedslønn! Barnemorderne får lønn på nivå med toppstillinger i PA. Noen palestinere planlegger terrorangrep fordi de vet at de vil få økonomisk belønning.

Under forhandlingene mellom Israel og PA fra sommeren 2013 til våren 2014 ble Israel presset til å løslate flere dømte terrorister, flere av dem hadde deltatt i drap på barn. Palestinske selvstyremyndigheter ga dem utbetalinger på mellom 170.000 og 300.000 kroner da de slapp fri. Mange av dem fikk fra før opptil 300.000 kroner i årlige lønnsutbetalinger. Alt dette fordi de hadde drept jødiske barn. I Utenriksdepartementet kjenner de godt til saken, Espen Barth Eide kjenner godt til saken siden han forrige gang var utenriksminister i 2012-2013. Men det er grunn til å frykte at Mette-Marit aldri fikk høre noe om dette, og derfor heller ikke fikk sjansen til å bli rystet.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart