Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Syv grunner til å ta dødstallene fra Gaza med en stor dose skepsis

Karikatur er publisert av Jerusalem Center for Public Affairs.
Norske medier godtar stilltiende at Egypt har stengt grensen for palestinske kvinner og barn som måtte ønske å komme seg bort fra Gaza. Dersom araberlandene og FN hadde latt kvinner og barn slippe ut av Gaza, kunne ikke Hamas lenger brukt dem som levende skjold.

En rekke norske medier og politikere er skyldig i ukritisk å gjengi Hamas sine dødstall fra Gaza-stripen. En utskjelt New York Times-artikkel har ført til feilinformasjon i flere norske medier, skrev Bjørn Johan Berger i et debattinnlegg i Journalisten.no 6. desember. Kortversjon, slik MIFF også har påpekt tidligere: Dødstallene i Ukraina blir underrapportert, mens de mest maksimalistiske dødstallene fra Gaza blir rapportert ukritisk.

– Jeg har ingen illusjoner om at palestinerne sier sannheten når de opplyser om hvor mange som er drept, sa USAs president Joe Biden 25. oktober.

Det er mange grunner til å ta dødstallene som rapporteres fra Gaza med en stor dose skepsis. Ingen vet hvor store tallene i virkeligheten er.

Malcolm Nance, en amerikansk etterretningsekspert, sier de palestinske tapstallene er «umulige å tro». Han etterlyser spesielt bilder av massegraver som kan være med på å underbygge de høye tallene som kommer fra Hamas.

Også antallet skadde som Hamas oppgir er det grunn til å være skeptisk til. På et tidspunkt rapporterte Hamas om 30.000 skadde, men antallet sykehussenger på Gaza er ikke mer enn 3000. Så hvor befant alle disse skadde seg, spurte den israelske professoren Kobi Michael i en artikkel 12. november. På det tidspunktet hadde 90 skadde fra Gaza blitt overført til Egypt. Men hvis skadetallene var så høye, hvorfor ble ikke flere skadde overført?

Dessverre er det også sivile på Gaza som er kommet utilsiktet til skade under IDFs militære operasjoner. Men det er grunn til å tro at denne andelen, slik som i tidligere runder av Gaza-kriger, er lavere enn når andre vestlige land har kjempet mot urbane geriljastyrker i for eksempel land som Irak og Afghanistan. «Jeg mener Israel gikk ekstraordinært langt i forsøket på å begrense ødeleggelser og tap av liv for sivile,» sa USAs forsvarssjef Martin Dempsey etter krigen i 2014.

Norske medier godtar stilltiende at Egypt har stengt grensen for palestinske kvinner og barn som måtte ønske å komme seg bort fra Gaza. Dersom araberlandene og FN hadde latt kvinner og barn slippe ut av Gaza, kunne ikke Hamas lenger brukt dem som levende skjold. I stedet for å være genuint opptatt av sikkerheten til sivile palestinere, passer mye av den norske kritikken mot Israel som hånd i hanske inn i mediestrategien til Hamas: Å fremstille Israel som barnemordere.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart