Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ha’aretz: Granskning av politivold «uunngåelig»

Et døgn etter den voldelige konfrontasjonen i Amona analyserer israelske journalister hva som gikk galt. Partene i konflikten er enige om at sammenstøtet var «mye verre» enn evakueringen av bosetningene på Gaza-stripen. Yaakov Katz i Jerusalem Post – Politiet ønsket å begrense skadene så mye som mulig, men dette målet ble ikke delt av bosetterne, skriver Yaakov Katz i Jerusalem Post. Han rapporterer om protestanter i Amona som ropte «vi ønsker krig, vi ønsker krig». – De unge aktivistene, stort sett fra bosetninger på Vestbredden, avslo å lyde ordre fra noen, også fra bosetterlederne, påpeker Katz. Han er svært forsiktig med å kritisere sikkerhetsstyrkenes oppførsel. – IDF vil sette seg ned for å se hvordan de kan slå ned volden «bedre» neste gang, rapporterer han. Amos Harel i Ha’aretz Venstreorienterte Ha’aretz er normalt mer kritisk til bosetterne og høyreaktivistene enn Jerusalem Post, men Amos Harel går langt i å kritisere evakueringsstyrken i sin kommentarartikkel. – Konfrontasjonen i Amona har sin årsak i en «destruktiv kombinasjon av flere faktorer»: En regjerings valgkamp-strategi, kyniske bosetterledere, utøylet opprør av hundrevis av bosettere og noen politimenn som mistet selvkontrollen, begynner Harel. – Det var ikke en håndfull aktivister som utførte ekstrem vold, men flere hundre, påpeker Harel. Han trekker paralleller til starten på den første intifadaen på slutten av 1980-tallet. Harel forstår at politiet ikke kunne reagere mot aktivistene med silkehansker, men beskriver en rekke eksempler på bevisst vold fra evakueringsstyrken som var «overdreven» og unødvendig. – Ikke-voldelige jenter og voksne ble slått i hodet med klubber. Knesset-medlemmer ble skadet. Flere titalls demonstranter ble slått med overlegg i mage og lyske, skriver Harel. Journalisten mener både Ehud Olmert og bosetterlederne var interessert i en tøff konfrontasjon. Olmert blokkerte ethvert kompromissforsøk, og Yesha-rådet kom med et forslag først når det var for sent, skriver han. Selv om mange av politimennene oppførte seg «profesjonelt», vil tv-bildene fra Amona «forfølge politiet og IDF i lang tid fremover», tror Harel. Han mener en omfattende granskning vil være «uunngåelig».


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart