Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Den britiske statsministeren David Cameron mener Israel bare vil forene et splittet Iran, med å gå til krig mot deres atomvåpenprogram. (Foto: Nick Atkins)
Den britiske statsministeren David Cameron mener Israel bare vil forene et splittet Iran, med å gå til krig mot deres atomvåpenprogram. (Foto: Nick Atkins)

Israel roser nye EU-sanksjoner mot Iran

EUs planer om å stramme inn sine sanksjoner mot Teheran, blir møtt med ros fra Israel. Storbritannias statsminister David Cameron ber Israel gi sanksjonene tid til å virke.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

– Dette er definitivt et riktig steg, som sender et sterkt og rett budskap til Teheran, sa talsmann for utenriksdepartementet, Yigal Palmor, mandag.

Bakgrunnen er at EU tidligere samme dag gikk inn for å stramme inn sanksjonene mot Iran ytterligere, for å presse dem til å stanse landets atomvåpenprogram. Mens unionens utenriksminister Catherine Ashton er positiv og tror nye krav kan tvinge Teheran til å gi etter for internasjonalt press, er tyskerne mer skeptiske.

– Iran forsøker bare å kjøpe seg tid. Vi ser ikke noen tilstrekkelig vilje til seriøse samtaler rundt deres atomprogram, sa utenriksmininster Guido Westerwelle etter vedtaket.

I motsetning til tidligere, da EUs sanksjoner stort sett rettet seg mot spesifikke iranske selskaper, vil de nye sanksjonene rette seg mot import av alle varer og tjenester fra landet. Dermed legger de seg på samme linje som USA. EU har handlet betydelig mer med Iran enn amerikanerne.

Diplomatisk krøll med Sverige
Våre svenske naboer skal i første omgang ha stilt seg svært kritiske til nye sanksjoner mot Iran, meldte Ha’aretz søndag. Dette kom fram i en anonym uttalelse fra en tjenestemann i israelsk UD, som hevdet svenskene fryktet å miste en lukrativ avtale mellom Iran og mobilselskapet Ericsson.

Svenske myndigheter reagerte sterkt på disse beskyldningene. Israels ambassadør i Stockholm, Isaac Bachman, ble innkalt til utenriksdepartementet. Der avkreftet han at dette synet ble delt av den israelske regjeringen.

Da avstemningen ble foretatt i EU stemte Sverige for sanksjonene.

– Ikke angrip Iran
I forbindelse med EU-avstemningen advarte Storbritannias statsminister David Cameron Israel mot å angripe Irans atomreaktorer og heller gi sanksjonene tid til å virke. Han minnet om at selv regjeringsvennlige grupperinger i Iran nå begynner å stille spørsmål ved myndighetenes politikk i denne saken, på grunn av hvordan sanksjonene har ført til en dårlig økonomisk situasjon i landet.

– Jeg har sagt til statsminister Benjamin Netanyahu at tidspunktet for å bruke militære midler ikke er nå, sa Cameron i et møte med jødiske ledere i Storbritannia.

Statsministeren mener et angrep kun vil forene Iran, noe Israel bør unngå for øyeblikket.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart