Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Krigen mot Hamas koster Israel over 700 milliarder

Et ødelagt hus i kibbutz Be'eri etter Hamas-angrepet 7. oktober. (Foto: Flash90)
Forsvarsutgiftene er på over 330 milliarder kroner.

Den pågående krigen mot terrorgruppen Hamas er beregnet til å koste Israel over 700 milliarder kroner i forsvarsutgifter, utgifter til sivile behov og tapte skatteinntekter frem til 2025. Det sier Israels sentralbanksjef Amir Yaron.

Sentralbanksjefen advarer om at både sivile og militære utgifter i forbindelse med krigen er betydelige og utfordrende. I tillegg forventes det at fremtidige forsvarsbudsjett vil øke permanent. Det gir konsekvenser for landets økonomi.

Han advarer samtidig mot å gi det israelske forsvaret en «blankosjekk».

– En velstående økonomi trenger sikkerhet, og sikkerhet trenger en velstående økonomi. Derfor bør ikke krigen føre til en blankosjekk for permanente forsvarsutgifter. Vi må finne den rette balansen, mener Yaron.

En oversikt over det siste estimatet for kostnadene ved krigen viser at nesten halvparten av utgiftene, rundt 330 milliarder kroner, vil være nødvendig for å dekke landets forsvarsbehov. Litt over 100 milliarder kroner vil gå til sivile formål. Dette inkluderer blant annet evakuering og bolig til de evakuerte.

Sentralbanken regner med ytterligere 100 milliarder kroner i tapte skatteinnekter og 65 milliarder kroner for å kompensere skadene fra krigen. Angrepet fra Hamas 7. oktober førte til store ødeleggelser i det sørlige Israel.

Det blir også økte kostnader ved at statsgjelden og lånekostnadene øker. Estimatet for hva krigen vil koste er 150 milliarder kroner mer enn estimatene var tidligere i krigen. I tillegg til de økonomiske konsekvensene har krigen også høye menneskelige kostnader. Nesten hver dag kommer soldater hjem i kister.

En studie viser også at mange israelere står i fare for å utvikle PTSD som følge av Hamas-angrepet 7. oktober og den påfølgende krigen. Også det vil medføre store kostnader for det israelske samfunnet i mange år fremover.

Israels sentralbanksjef Amir Yaron sier krigen mot Hamas koster Israel store summer. (Foto: Flash90)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart