En ny studie spår at over en halv million israelere står i fare for å utvikle posttraumatisk stresslidelse (PTSD) i kjølvannet av 7. oktober-massakren og den påfølgende krigen mot terrorgruppen Hamas, skriver Times of Israel.
Studien, som er et samarbeid mellom forskere fra det hebraiske universitet i Jerusalem, Columbia University, Shalvata Mental Health Center og Effective Altruism, konkluderer med at rundt 520.000 mennesker – 5,3% av befolkningen – kan utvikle PTSD som følge av angrepet og krigen.
Forskningen, som enda ikke er fagfellevurdert, fokuserer bare på de sørlige og sentrale delene av Israel. Den tar ikke hensyn til rakettangrepene fra Hizbollah i nord, som startet kort tid etter 7. oktober og som fortsatt pågår for fullt.
Studien er heller ikke et resultat av intervju med traumatiserte israelere, men snarere en metaanalyse basert på eksisterende vitenskapelig litteratur om PTSD etter eksponering av krig og terror. Noe av litteraturen er basert på tidligere hendelser i Israel.
Forskerne har delt befolkningen i ulike grupper ut fra hvor eksponert de ble til massakren 7. oktober og til de pågående kamphandlingen på Gazastripen.
Den første gruppen består av mennesker som ble direkte utsatt for terrorangrepet 7. oktober, nærmere bestemt dem som deltok på musikkfestivalen Supernova og dem som var i lokalsamfunnene og byene nær grensen mot Gaza. Modellen anslår at 31% av denne gruppen vil utvikle PTSD.
Den andre gruppen inneholder mennesker som var tett på terrorangrepet, men som ikke ble direkte berørt. Dette inkluderer mennesker som bor i byer og områder som ikke ble infiltrert av Hamas-terrorister, men som hadde en reell frykt for at deres hjem skulle bli angrepet.
Mange gjemte seg timesvis, og i noen tilfeller dagevis, i bomberom. En konservativ modell anslår at 10% av denne gruppen vil utvikle PTSD.
Den tredje gruppen består av vanlige soldater og reservesoldater. Noen av dem ble sendt inn i kampsonen på Gazastripen, mens andre forble på israelsk side av grensen. Det blir anslått at 8% av denne gruppen utvikler PTSD.
Den fjerde gruppen består av sivilpersoner som lever under en konstant trussel fra raketter. Innbyggerne i byer og tettsteder som ligger opp mot 40 kilometer fra Gazastripen har vært mest utsatt. Her har innbyggerne bare ett minutt eller mindre på å løpe i sikkerhet når rakettalarmen går. 10% av denne gruppen vil vise tegn til PTSD, ifølge studien.
Den femte gruppen er sivile som lever 40 til 80 kilometer fra Gazastripen og som er under moderat fare fra rakettangrep. Disse innbyggerne har rundt ett til ett og et halvt minutt på å komme seg i sikkerhet. Den sjette gruppen består av sivile som bor mer enn 80 kilometer fra Gaza. Selv om raketter også nådde noen av disse områdene, så ble dagliglivet mindre påvirket her.
For den femte gruppen er forskerne usikker på hvor mange som trolig vil utvikle PTSD, men anslår det til 6%. For gruppe seks er anslaget 2%.
Forskerne bak studien sier formålet med modellen er å gi viktig informasjon til beslutningstakerne og helsevesenet, slik at de kan forberede seg på å behandle det store antallet israelere som står i fare for å få posttraumatisk stresslidelse.
– Selv før krigen hadde ikke landet nok psykologer og spesialister på psykisk helse, inkludert de som er trent til å behandle traumer og PTSD. Disse høye tallene indikerer at det offentlige helsevesenet må tenke på nye paradigmer for for behandling av PTSD, sier Dana Katsoty, som har ledet studien.
Professor Yair Bar-Haim, leder av National Center for Traumatic Stress and Resilience ved universitet i Tel Aviv, gir skryt til Katsoty og de andre bak studien for at de fremhever behovet for PTSD-behandling, men er uenig i konklusjonen om at en halv million israelere står i fare for å utvikle PTSD.
– Det er en interessant studie, men den har noen utfordringer, mener han.
Bar-Haim tror det er mer realistisk at rundt 30.000 israelere vil utvikle PTSD i kjølvannet av terrorangrepet 7. oktober og den påfølgende krigen. Han tror rundt 10% av de rundt 150.000 soldatene og 150.000 sivile som ble direkte berørt vil utvikle PTSD.
– Å spå fremtiden er en vanskelig oppgave. Dette er nok ikke den beste måten å gjennomføre en epidemiologisk studie på, mener professoren.