Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– Fatah har aldri anerkjent Israels rett til å eksistere

PA-president Mahmoud Abbas. (Foto: Organization of Islamic Cooperation)
Fatah-toppen Mohammed Dahlan, som er en nær medarbeider av PA-formann Mahmoud Abbas, sier Fatah aldri har anerkjent Israels rett til å eksistere.

Fatah-toppen Mohammed Dahlan, som er en nær medarbeider av PA-formann Mahmoud Abbas, sier Fatah aldri har anerkjent Israels rett til å eksistere.

– Hamas hevder at Fatah har bedt dem om å anerkjenne Israels rett til å eksistere, men det er en stor løgn. For tusende gang vil jeg bekrefte at vi ikke ber Hamas om å anerkjenne Israels rett til å eksistere. Tvert imot, vi ber Hamas om å ikke gjøre det, for Fatah har aldri anerkjent Israels rett til å eksistere, sa Dahlan på den offisielle palestinske tv-stasjonen tirsdag 17. mars.

Det er den arabiske journalisten Khaled Abu Toameh som gjengir sitatet i Jerusalem Post. I følge Toameh skal det være første gang siden Oslo-prosessen startet at en sentral Fatah-leder bekrefter at bevegelsen aldri har anerkjent Israels rett til å eksistere.

Fatah ikke bundet av PLO
Tv-journalisten som intervjuet Dahlan undersøkte om Fatah vil sette som betingelse til Hamas at den islamistiske bevegelsen anerkjenner Israel for å danne ny samlingsregjering. Dahlan svarte at slike rapporter var «misledende» og at Hamas «legger ord i munnen vår». Det var også i denne forbindelse han svarte at «Fatah aldri har anerkjent Israels rett til å eksistere».

Dahlan fortsatte med å forklare at det var PLO, og ikke Fatah, som anerkjente Israels rett til å eksistere da Oslo-avtalene ble signert i 1993. Fatah er den største fraksjonen i PLO.

– Vi innrømmer at PLO anerkjente Israels rett til å ekistere, men som en motstandsbevegelse er ikke vi [Fatah] bundet av det, sa Dahlan. I intervjuet skrøt han også av at de palestinske selvstyremyndighetene, under Yasser Arafats ledelse, drepte flere palestinere for samarbeid med Israel enn det Hamas har gjort.

– Vi tiltalte mange av dem og henrettet mange andre. Men vi gjorde dette i henhold til loven og ikke på Hamas-måten, sa Dahlan.

Spesialrådgiver for Abbas
Mohammed Dahlan er en av de mest innflytelsesrike lederne i Fatah-bevegelsen. Fram til sommeren 2007 var han leder for Fatah-lojale sikkerhetsstyrker på Gaza-stripen, men Dahlan har holdt en forholdsvis lav profil etter at Hamas beseiret styrkene hans i et blodig kupp. De siste månedene har Dahlan igjen blitt mer aktiv. Senest sist fredag ble han observert ved siden av PA-formann Mahmoud Abbas under fredagsbønnen i Ramallah. Fatah-kilder sier at Dahlan nylig er utpekt som spesialrådgiver for Abbas.

Relaterte artikler:
I løpet av sine år som Fatah-leder skal Mohammed Dahlan ha opparbeidet seg en personlig formue på over 800 millioner kroner. Les også en bakgrunnsartikkel om Mohammed Dahlan fra mai 2003.

– Israel kan definere seg selv som de vil. Hvis de ønsker å kalle seg selv en jødisk stat, så bare la dem gjøre det. Men palestinerne vil aldri anerkjenne Israels jødiske identitet, sa PLOs sjefsforhandler Saeb Erekat i et intervju med tv-stasjonen Al-Arabiya onsdag 14. november 2007. Uttalelsen ble støttet av flere andre sentrale ledere i PA og Fatah.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart