Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

PLO vil overta makt fra PLC

PLO - Palestinian Liberation Organization - er en paraplyorganisasjon for en rekke palestinske organisasjoner. Den største organisasjonen i PLO er Fatah, som Arafat i sin tid ledet og som nå ledes av Mahmoud Abbas (også kalt Abu Mazen). Abbas har tittelen president for de palestinske selvstyremyndighetene.

PLO – Palestinian Liberation Organization – er en paraplyorganisasjon for en rekke palestinske organisasjoner. Den største organisasjonen i PLO er Fatah, som Arafat i sin tid ledet og som nå ledes av Mahmoud Abbas (også kalt Abu Mazen). Abbas har tittelen president for de palestinske selvstyremyndighetene.

En rekke andre organisasjoner enn Fatah er også medlem av PLO. Men Hamas – som styrer Gaza og vant det siste palestinske valget – er ikke medlem, og er i til dels sterk konflikt med Fatah.

Det viktigste rådet i PLO er Palestinian National Council (PNC – det palestinske nasjonalrådet). Det var blant annet PNC som i 1994 vedtok å opprette det palestinske styret – PA. Dette rådet, som PLO generelt, er ment å representere palestinerne overalt hvor de bor i verden.

PA
Det palestinske styret på Vestbredden og i Gaza kalles PA, Palestinian Authority. Det skal være ledet av et valgt parlament, PLC (Palestinian Legislative Council) og en valgt president (for tiden altså Mahmoud Abbas, lederen av Fatah).

Ved siste valg fikk Hamas flertall i PLC. Og siden forholdet mellom Hamas og Fatah er blitt meget fiendtlig (flere palestinere blir nå drept i interne konflikter enn i konflikten med Israel), fungerer ikke PLC. Hamas styrer i Gaza, og der har president Abbas lite han skulle ha sagt. Og Abbas styrer på Vestbredden, der er Hamas’ rolle svekket.

Det er nå planer om at PNC, PLOs nasjonalråd, skal overta noe av makten fra PLC, det palestinske parlamentet, som altså ikke fungerer. Talsmenn fra PNC mener at siden det var PNC som i sin tid opprettet PA og PLC, kan det ta noe av makten tilbake. Hvis dette blir noe av, er det selvsagt i forståelse med Mahmoud Abbas.
Hamas er, som man kunne forvente, meget negativ til planene.

Kilde: En artikkel av Ali Waked 16. november 2009 på ynetnews.com (Yedioth Aharonoth).

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart