Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Juridisk rådgiver advarer PA

Ikke alle palestinere vil rope hurra dersom FN anerkjenner Palestina i september. PLO representerer alle palestinere i FN. Med en palestinsk stat vil alle palestinere utenfor Vestbredden og Gaza kunne miste sin representasjon i FN, påpeker Guy Goodwin-Gill.

I en årrekke har palestinske ledere benyttet seg av Guy Goodwin-Gill som juridisk rådgiver. Goodwin-Gill er professor i jus ved Oxford universitet.
Det er tydelig at Goodwin-Gill ikke står bak Fatahs og selvstyremyndighetenes planer om å søke anerkjennelse i FN. Han slakter hele idéen i en syv siders juridisk vurdering som er sendt til det palestinske lederskapet.

Goodwin-Gills argumenter
– Å overføre palestinernes representasjon i FN fra PLO til en stat vil avslutte den juridiske status som PLO har hatt i FN siden 1975 som den eneste lovlige representasjon for det palestinske folk, påpeker Goodwin-Gill. Han frykter palestinerne som bor utenfor staten vil miste sin representasjon og rettigheter, ikke minst «retten til å vende tilbake».

Det er også andre problematiske sider, slik professoren ser det. Gir PLOs charter adgang til en slik overføring av autoritet fra paraplyorganisasjonen til en stat? Har staten «Palestina» kapasitet til å overta rollen og ansvaret til PLO i FN-systemet? Kan PA oppløse makten til PLO, som er en overordnet myndighet?

PA, som ble etablert av PLO som en midlertidig styringsenhet, «har begrenset med juridisk og utøvende kompetanse, begrenset territoriell myndighet, samt begrenset myndighet over palestinere som ikke er til stede i områder der myndighetene har blitt gitt ansvar,» heter det i dokumentet.
PA er en underordnet myndighet, som kun har makt til å utøve den myndighet som er gitt dem av det nasjonale palestinske rådet i PLO. Per definisjon har ikke PA makt til å kunne ta på seg høyere myndighet, legger Goodwin-Gill til.

Diplomatiske konsekvenser
Elliott Abrams, som er seniorforsker for Midtøsten-studier ved Council for Foreign Relations, tror palestinerne også kan få problemer med sin diplomatiske representasjon i Washington og andre steder dersom de holder fast på FN-sporet.

– PLO har for øyeblikket et representasjonskontor i USA. Men vil dette kontoret få lov til å drive videre, etter at palestinerne har trosset amerikanernes ønske og gått til FN for å få en stat? spør Abrams i Israel Hayom 25. august.

Siden PLO, under tidligere leder Yassir Arafat, bedrev aktiv terrorvirksomhet, må den sittende presidenten i USA hver sjette måned godkjenne at deres representasjonskontorer holdes åpne. Abrams tror ikke USAs president Barack Obama gi en slik godkjennelse ved neste korsvei, dersom PA og Mahmoud Abbas trosser ham i september.

– Men dersom PLOs kontorer stenger, vil USA tillate dem å opprette en ambassade? Selvfølgelig ikke, siden amerikanerne ikke vil anerkjenne en palestinsk stat som ikke har blitt til gjennom forhandlinger med Israel, poengterer Abrams.

Til slutt kommer seniorforskeren med en oppfordring til PA-president Mahmoud Abbas:

– President Abbas: Ring til advokaten din! Eller er det for sent? Ring FN-representanten din og be ham dra dere ut av dette rotet.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart