Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Statsborgerskapslov opprettholdt av Høyesterett

Det vil framdeles bli vanskelig for palestinere å få statsborgerskap i Israel, selv om de gifter seg med israelske arabere. (Illustrasjonsfoto: GPO)
Det vil framdeles bli vanskelig for palestinere å få statsborgerskap i Israel, selv om de gifter seg med israelske arabere. (Illustrasjonsfoto: GPO)
Høyesterett opprettholdt onsdag en kontroversiell lov som forbyr de fleste palestinere som gifter seg med israelske statsborgere å bo i Israel. Loven ble opprettholdt med 6 stemmer mot 5.

Nasjonalforsamlingen Knesset vedtok loven i år 2003, da den andre palestinske intifadaen fortsatt var på sitt mest intense. Loven forbyr å gi israelsk statsborgerskap eller oppholdstillatelse til palestinske ektefeller av israelske statsborgere. Den ble innført for å hindre at mulige terrorister kunne gifte seg med israelere og på den måten komme seg inn i Israel. Den kom også for å begrense rask vekst i den arabiske minoriteten, som en reaksjon på at israelske arabere i økende grad hentet arabiske ektefeller fra utlandet, inkludert palestinere fra Vestbredden og Gaza-stripen.

Loven gir mulighet for unntak for noen grupper som man mener ikke utgjør en sikkerhetsfare, blant dem palestinske menn som er over 35 og kvinner over 25 år.

Terrorangrep i Israel kommer ofte fra Vestbredden. Senest i forrige uke ble et mulig terroristangrep avslørt av IDF ved en grenseovergang på Vestbredden.

 

Ikke forpliktet til å begå nasjonalt selvmord

Borgerrettighetsgrupper som kjemper mot loven mener at Israels basislover, som fungerer i stedet for en grunnlov, gir alle israelske statsborgere en rett til et familieliv. De sier også at de få palestinerne som er gift med israelere aldri har vært involvert i voldsaksjoner. I dommen skriver dommer Rivlin, Grunir, Naor, Meltser og Handel at de anerkjenner at familieliv er en menneskerettighet, men at familielivet ikke nødvendigvis behøver å ta plass innenfor Israels grenser.

– Menneskerettighetene sier ikke at vi må begå nasjonalt selvmord, sa dommer Asher Grunis da han skulle begrunne hvorfor flertallet ønsket å opprettholde statsborgerskapsloven.

 

– Beinisch har ventet

Debatten i høyesterett om denne loven har pågått i flere år. Den ble sist tatt opp i 2010 og dommen ble ikke avsagt da, men nå. Kilder forteller Ha’aretz at det var høyesterettspresident Beinisch som fikk saken opp til domsavsigelse nå. Beinisch stemte selv for å oppheve statsborgerskapsloven, men hun har ventet med en domsavsigelse til det var flertall blant dommerne for å opprettholde den, hevder anonyme kritikere.

– Beinisch fryktet sterke reaksjoner fra politikere og befolkning dersom høyesterett opphevet loven, sier en kilde.

Ifølge domsavsigelsen fikk rundt 135 000 palestinere israelsk statsborgskap gjennom ekteskap mellom 1994 og 2002. De aller fleste giftet seg med israelske arabere. Dette utgjorde en betydelig økning fra tiden før 1994, da det kun var noen hundre tilfeller. Omtrent 20 prosent av Israels statsborgere er arabere. De har felles røtter med palestinerne på Vestbredden, i Gaza og ellers i verden og gifter seg ofte med dem.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart