Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

PA-president Mahmoud Abbas (t.h.) under en pressekonferanse. (Foto: Den britiske regjeringen)
PA-president Mahmoud Abbas (t.h.) under en pressekonferanse. (Foto: Den britiske regjeringen)

Lieberman vil bli kvitt Abbas

Utenriksminister Avigdor Lieberman har sendt et brev til sine kolleger i Midtøsten-kvartetten, der han ber om støtte til nyvalg i de palestinske områdene for å bli kvitt PA-president Mahmoud Abbas. Israels statsminister Benjamin Netanyahu tar avstand fra brevets innhold.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Den israelske avisen Ha’aretz har fått tak i en kopi av dette brevet. Lieberman ønsker et internasjonalt press for å sikre at et nyvalg kan finne sted i de palestinske områdene. Han hevder Abbas er «et hinder for fred». Med det sikter han til hvordan PA-presidenten arbeider internasjonalt både for å delegitimere Israel og opprette en palestinsk stat, uten å gå gjennom forhandlinger med israelerne.

Mottaker for brevet er EUs utenriksminister Catherine Ashton, mens kopi ble sendt til USAs utenriksminister Hillary Clinton, FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Russlands utenriksminister Sergei Lavrov.

– Nytt lederskap burde bli valgt
– De palestinske myndighetene er en despotisk regjering som er oversvømt med korrupsjon. Dette adferdsmønsteret har skapt kritikk selv innenfor deres egne rekker. På grunn av Abbas’ svake stilling og hans politikk for å nekte nye fredsforhandlinger – som er et hinder for fred – har tiden kommet for å vurdere en kreativ løsning. Å tenke utenfor boksen, for å kunne styrke det palestinske lederskapet, skriver han i brevet.

– På tross av at Abbas stadig skaper utsettelser [for å utlyse valg], burde nyvalg i PA bli avholdt. Og et nytt legitimt, håpefullt og realistisk palestinsk lederskap burde bli valgt. PA-valgene skulle egentlig vært avholdt i 2010 og har siden blitt utsatt en rekke ganger. Ingen dato er for øyeblikket blitt satt, forklarer Lieberman.

Jerusalem forsøker, PA motarbeider
Israel Beiteinus partileder har sett seg lei på at Abbas stadig motarbeider Israel på den diplomatiske arenaen, på tross av alle tillitsvekkende tiltakene Jerusalem har gjort overfor Ramallah. Han lister opp en rekke av dem:

  • En ny finansavtale er signert, angående handel mellom PA og Israel.
  • Nye prosedyrer for skatteinnkreving relatert til dette, som vil styrke den palestinske økonomien.
  • Tusenvis av nye arbeidstillatelser er gitt til palestinske arbeidere.
  • Likene av palestinske terrorister er levert tilbake til PA.
  • Veisperringer rundt på Vestbredden er fjernet.

– På tross av disse tiltakene […] ser vi en økning i palestinsk arbeid mot Israel på den internasjonale arenaen, både diplomatisk og juridisk. [Det gjennomføres] forsøk på å akselerere ulovlig bygging i område C [på Vestbredden], inkludert å dra EU inn i denne problematiske aktiviteten, oppfordring til økonomisk boikott av Israels bosettervarer og […] en ganske ny kampanje: Å gi Israel skylden for mordet på Yasser Arafat.

Lieberman hevder også jordanerne, som har «gjort en rekke fantastiske tiltak for å få på plass direkte dialog mellom Israel og PA», er enige om at Abbas ikke er interessert i å oppnå en fredsavtale på grunn av sin svake posisjon i PA.

Les hele brevet her.

Benektet jødisk tilknytning til Jerusalem
Mahmoud Abbas styrker ikke akkurat sine aksjer i forhold til den israelske regjeringen tirsdag, da han igjen benektet at jødene har en historisk tilknytning til Jerusalem. Han beskrev det «angivelige templet», som altså en gang eksisterte i denne byen. Utgravingsarbeidet i Jerusalem, der arkeologene stadig oppdager nye underjordiske tunneler tilknyttet templet, «skal ikke undergrave det faktum at byen for alltid vil forbli arabisk, islamsk og kristen».

Han la til i sin pressemelding, ifølge Jerusalem Post:

– Det vil ikke finne sted noen fred eller stabilitet før vår elskede by og evige hovedstad blir frigjort fra okkupasjon og [jødisk] bosetning.

Fordømmer Lieberman-uttalelser
Onsdag ettermiddag fordømte talsmann for Abbas, Nabil Abu Rudeina, brevet som Lieberman har sirkulert. Han mente den israelske utenriksministerens oppfordringer til å kvitte seg med Abbas representerer «oppvigleri», som skaper en «atmosfære av vold og ustabilitet», skriver Ha’aretz.

I en pressemelding forlanget Abu Rudeina at Midtøsten-kvartetten avviser Liebermans ønsker og at Israels statsminister Benjamin Netanyahu tar avstand fra påstandene.

– Liebermans kommentarer angående valg i PA representerer en innblanding i palestinske anliggender.

Netanyahu tar avstand fra egen utenriksminister
Abu Rudeina skulle få deler av sitt krav oppfylt. Kun kort tid etter at han i sin pressemelding krevde Netanyahu distansering fra Lieberman, fortalte en kilde ved statsministerens kontor at han ikke støtter Israel Beiteinu-lederen i denne saken.

– Utenriksministerens brev representerer ikke statsministerens eller regjeringens posisjon. Statsministeren er enig i at Abu Mazen (Abbas) skaper vanskeligheter i forhandlingene, men har til hensikt å fortsatt fremme dialog med palestinerne, forklarte han.

– Israel blander seg ikke inn i intern politikk andre steder, la vedkommende til.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart