Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Abbas intervjuet av israelsk fjernsyn

PA-president Mahmoud Abbas (Foto: Pressekontoret til den britiske regjeringen)
PA-president Mahmoud Abbas (Foto: Pressekontoret til den britiske regjeringen)
- Så lenge jeg leder PA, vil aldri en tredje intifada finne sted, sa Mahmoud Abbas i et intervju med israelske Kanal 2 torsdag.

PA-president Mahmoud Abbas kom med overraskende moderate uttalelser i fjernsynsintervjuet med Kanal 2, også når det gjelder palestinske flyktningers «rett til å vende tilbake». Abbas er selv flyktning fra Safed i Israel, men hevdet at han personlig ikke lenger har noen rett til å leve der.

– Det er min rett til å se [Safed], men ikke å leve der, sa Abbas.

– Dersom det samme skulle gjelde for alle palestinske flyktninger og deres etterkommere, vil det være en dramatisk endring av palestinsk politikk, kommenterer journalist Asher Zeiger i Times of Israel.

Abbas har senere understreket at han uttalte seg om sitt personlige syn. PLOs krav om rett til å vende tilbake for flyktninger og alle deres etterkommere står dermed fast.

Presidenten snakket også om grensene fra før 1967 og palestinernes territorielle krav. Han sa at «Palestina for meg er nå 1967-grensene, med Øst-Jerusalem som sin hovedstad. Dette er nå og for alltid.»

Tok avstand fra vold
Den israelske journalisten som intervjuet Abbas, Udi Segal, konfronterte ham med hvordan PA TV så ofte framstiller israelske byer som palestinske. Men den omstridte PA-lederen unngikk å svare direkte på spørsmålet.

– Jeg mener at Vestbredden og Gaza-stripen er Palestina. De resterende delene er Israel, svarte han.

Abbas påsto også at all voldsbruk mot Israel vil bli nedkjempet av PA-myndighetene under hans ledelse.

– Så lenge jeg leder PA, vil aldri en tredje intifada finne sted. Aldri. Vi ønsker ikke å bruke terror. Vi ønsker ikke å bruke makt. Vi ønsker ikke å bruke våpen. Vi ønsker å bruke diplomati. Vi ønsker å bruke politikk. Vi ønsker å bruke forhandlinger. Vi ønsker å bruke fredelig motstand. Det er alt, sa Abbas.

Fayyad fortsatt statsminister
Det har versert ulike rykter i palestinske og israelske medier de siste dagene, om at palestinernes statsminister Salam Fayyad har gått av. En av grunnene til dette skal ifølge ryktene ha vært at han ønsket å organisere en opposisjon til Fatah, som kunne utfordre dem ved neste parlamentsvalg. Abbas benektet torsdag alle rykter og bekreftet at Fayyad fortsatt er statsminister på Vestbredden.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart