Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Barak trekker seg fra politikken

Forsvarsminister Ehud Barak (f.h.), her sammen med Israels forrige forsvarssjef Gabi Ashkenazi, velger å trekke seg fra det offentlige liv for å bruke mer tid på familien. (Foto: IDF)
Forsvarsminister Ehud Barak (f.h.), her sammen med Israels forrige forsvarssjef Gabi Ashkenazi, velger å trekke seg fra det offentlige liv for å bruke mer tid på familien. (Foto: IDF)
Forsvarsminister Ehud Barak har en lang periode bak seg som politiker. Nå varsler han at han vil legge inn årene etter valget i januar 2013.

Mandag morgen kalte Ehud Barak pressen inn på sitt kontor i forsvarsdepartementet i Tel Aviv. Der slapp han nyheten om at han lenge har vurdert å trekke seg tilbake fra politikken, men at Operasjon Forsvarssøyle forsinket prosessen.

– Jeg ønsker å gi mer tid til familien min. Jeg føler jeg har gjort det jeg kan i det politiske liv. Det har aldri vært en lidenskap for meg og jeg føler det er på tide å la andre mennesker tjene i de høye stillingene i Israel, forklarte han.

– Samtidig har jeg ikke tatt min beslutning uten vegringer. Men jeg vil fratre som forsvarsminister etter at en ny regjering har kommet på plass om tre måneder, sa Barak.

Kunne gjort mer for fred
I et intervju med Ha’aretz forklarer Barak hva han mener den sittende regjeringen kunne jobbet mer med. Blant annet mener han de kunne gjort mer for «å fremme fredsprosessen». Han beskylder Israels statsminister Benjamin Netanyahu for å ha gjort svært lite for å få fart på samtalene med palestinerne. Men PA-president Mahmoud Abbas bærer likevel mye av ansvaret for at det ikke har blitt nye forhandlinger mellom partene, fordi han nekter å møte Netanyahu så lenge det er byggeaktivitet i bosetningene.

– Jeg sa til Abbas en del ganger at da vi forhandlet med [Yasser] Arafat bygde vi fire ganger så mye i bosetningene som nå. Og da [tidligere statsminister Ehud] Olmert snakket med ham på Annapolis-konferansen, bygde vi dobbelt så mye som i dag, sier Barak.

Skylder på høyresiden i Likud
– [Men] vi har et ansvar på lang sikt. Jeg har ikke lyktes med å få regjeringen til å ta for seg palestinerne på en mer grunnleggende måte. Mange skikkelser i Likud mener ikke det jeg mener, når vi sier «forhandlinger uten forhåndskrav». Jeg sa til Netanyahu hele tiden at vi blir nødt å ta tak i oss selv og presentere et politisk initiativ, uten det håpløse spillet, og si klart i fra hva vi er villige til å akseptere. Når [utenriksminister Avigdor] Lieberman er en stor maktfaktor i regjeringen og Knesset-representasjonen i Likud ser ut slik den gjør, så blir situasjonen sånn, mener Barak.

Yachimoich «trist»
Flere politikere har uttalt seg om Baraks varslede avgang. Netanyahu sier han respekterer forsvarsministerens valg og takker ham for de fire årene de har sittet sammen i regjeringen.

Arbeiderpartiets leder Shelly Yachimoch uttaler at hun er lei seg for at Barak ikke lenger blir å se i politikken, men at hun håper han vil bidra med sin ekspertise når behovet er der.

Også Yair Lapid, leder i Yesh Atid, og tidligere Kadima-leder Tzipi Livni takket ham for hans bidrag for staten Israel.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart