PA-president Mahmoud Abbas (f.h.) og EUs utenriksminister Catherine Ashton. (Foto: EUs utenriksdepartement)
PA-president Mahmoud Abbas (f.h.) og EUs utenriksminister Catherine Ashton. (Foto: EUs utenriksdepartement)

PA vurderer å klage Israel inn for Haag

Ramallah kan komme til å klage inn israelske "krigsforbrytelser" for Den internasjonale menneskerettighetsdomstolen i Haag, hvis ikke boligbyggingen i bosetningene stanser.

Som reaksjon på PAs oppgraderte status i FN, har Israel gitt byggetillatelse for 3.000 nye boliger i store bosetningsblokker på Vestbredden og i jødiske bydeler av Øst-Jerusalem, og gitt grønt lys for videre planarbeid i det såkalte «E1-området» på Vestbredden.

– Ut fra vårt perspektiv svarer Israel på en svært forsiktig måte etter en serie av palestinske provokasjoner, sier talsmann for den israelske regjeringen, Mark Regev.

De palestinske selvstyremyndighetene svarer på de israelske byggeplanene med trusler om å klage Israel inn for «krigsforbrytelser» for Den internasjonale menneskerettighetsdomstolen i Haag.

Indirekte og direkte trusler
Tirsdag samlet det palestinske lederskapet seg i Ramallah. Ifølge Yedioth Aharonoth skal PA-president Mahmoud Abbas ha sagt at de «drøfter måter å fjerne de israelske bosetningene i alle palestinske områder på, med alle relevante internasjonale aktører – da særlig Sikkerhetsrådet».

Han la til at myndighetene «vil følge denne farlige situasjonen tett de neste få dagene. For skulle Israel fortsette med byggeplanene vil det indikere at de ikke er interessert i å oppnå fred».

På mandag rettet Abbas’ medarbeider Nabil Shaath mer direkte juridiske trusler mot Israel.

– Ved å fortsette disse krigsforbrytelsene som byggeaktiviteten i bosetningene utgjør på vårt land – og ved å stjele våre penger – tvinger Israel oss til å gå til Haag.

Med «stjele penger» sikter Shaath til at Israel holder tilbake rundt 450 millioner kroner av PAs skatteinntekter, som et annet straffetiltak. Israel bruker pengene til å nedbetale gjeld som PA har til det israelske elektrisitetsselskapet, en gjeld som er  minst dobbel så stor.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart