Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Fatah-toppen Nabil Shaath har tidligere ledet forhandlinger med Israel. I en gratulasjonstale til Hamas etter krigen i november lovpriste han væpnet kamp. Lite tyder på at denne mannen har tenkt å starte forhandlinger med Israel igjen med det første. (Skjermdump fra Al-Quds TV 22. november, via MEMRI)
Fatah-toppen Nabil Shaath har tidligere ledet forhandlinger med Israel. I en gratulasjonstale til Hamas etter krigen i november lovpriste han væpnet kamp. Lite tyder på at denne mannen har tenkt å starte forhandlinger med Israel igjen med det første. (Skjermdump fra Al-Quds TV 22. november, via MEMRI)

– Fatah er på vei mot konfrontasjon med Israel

- I den palestinske jubelen etter Hamas sin bombing av Israel og PAs seier i FNs generalforsamling, var det ingen som snakket om å fremme fredsprosessen og skape sameksistens med Israel, påpeker Khaled Abu Toameh. Er en tredje palestinsk intifada på vei?

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Den sekulære muslimske israeleren skriver i en artikkel for Gatestone Institute om de faretegnene han ser på palestinsk side. Faretegn som ikke minst har blitt tydelige etter at Hamas – i den palestinske narrativen – «vant» over Israel i kampene fra 14.-21. november. Men også etter at Fatah sikret palestinerne oppgradert FN-status, som en stat uten medlemskap og stemmerett i det internasjonale organet, har gledesscenene over å kunne stikke kjepper i hjulene på Israel vært store.

At Islamsk Jihad og Hamas allerede har varslet at de er i full gang med å gjenoppbygge sine arsenal etter de israelske ødeleggelsene av deres terrorarsenal, er kanskje ingen stor overraskelse. Men Fatah er også blitt oppmuntret av sin internasjonale diplomatiske FN-seier til full konfrontasjon med Israel, og mener de virkelig har fått hele verden på sine side.

– Fatah forbereder seg på konfrontasjon med Israel, både på bakken og på den internasjonale arenaen. Noen Fatah-ledere snakker nå om en ny intifada mot Israel, særlig på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, skriver Toameh.

Forente palestinere
Hamas og Fatah har på en helt ny måte blitt forent i sin kamp mot Israel. Så sterk er den nye felleskapsfølelsen, at Fatah ifølge Jerusalem Post sender representanter til Hamas’ 25 årsjubileum. Både på Gaza-stripen og Vestbredden tok store folkemengder til gatene etter at våpenhvilen med Israel var inngått, for å feire rakettene som terroristene på Gaza sendte mot Tel Aviv og Jerusalem.

«Kassam, bomb, bomb Tel Aviv!» og «Fra elven til sjøen vil Palestina frigjøres!», het det i slagordene som ble ropt. De jublet ikke over våpenhvilen, men over at tusenvis av israelere hadde måttet tilbringe dagene i bomberom, eller rømme sine hjem, påpeker Toameh.

Da Fatah vant sin seier i FN, var det deres tur til å bli hyllet. Og selvfølgelig endte mange av gledestårene i anti-israelske demonstrasjoner. På Vestbredden bar de både Hamas- og Fatah-flagg. Også på Gaza var gleden stor over at Israel igjen var blitt ydmyket. Men den freden som israelerne så sårt lengter etter – hvem snakker vel om den?

– Ingen har nevnt fredsprosessen eller sameksistens med Israel. Den strenge og harde tonen fra Fatah-ledere sender et budskap om at palestinerne er på vei mot konfrontasjon med Israel – ikke fred, mener Toameh.

 

Fatah topp lovpriste Hamas

Fatah-toppen Nabil Shaath har tidligere ledet forhandlinger med Israel. I en gratulasjonstale til Hamas etter krigen i november lovpriste han væpnet kamp. Lite tyder på at denne mannen har tenkt å starte forhandlinger med Israel igjen med det første. Se utdrag fra talen med engelsk teksting av MEMRI:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VT3uZ69q_iI[/youtube]

Jibril Rajoub, medlem av Fatahs sentralstyre, holdt 29. november en tale som ble sendt på PA TV, Fatah-kontrollerte palestinske selvstyremyndigheters offisielle tv-stasjon. Her erklærte han Yasser Arafat til å være «den største palestiner siden Jesus», men han presenterte også Fatahs kompromissløse linje:

«Vi skal bare legge våre sverd tilbake i skjeden når staten er etablert, dere håp blir realisert og flyktningene vender tilbake. La meg fortelle dere at flyktningenes tilbakevending er hellig for Fatah og for alle palestinere. Motstandskamp i alle sine former er det strategiske valg for Fatah. La oss bli enige om – og vi er klare for det – at dersom det er skyting, vil vi skyte, dersom det er demonstrasjoner – vil vi demonstrere.»

Palestinernes krav om tilbakevending, som vil bety slutt på Israel som en jødisk stat dersom det skulle bli gjennomført, er det største hinder for fred. Det betyr at Fatah ikke har akseptert at Israel har kommet for å bli som en jødisk stat. Se klipp av Rajoubs tale her:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4IKOYAPVnB0[/youtube]

Hamas-lederen Mahmoud Al-Zahar argumenterer mot å gå til FN på den libanesiske TV-stasjonen Mayadeen 26. November. "De som virkelig vil frigjøre Palestina må ta opp en rifle," sier han.

Se hele klippet fra MEMRI.

Merk at alle disse uttalelsene fra politiske ledere kom før Israel varslet nye byggetillatelser som fortetting i eksisterende bosetninger på Vestbredden og jødiske bydeler i Øst-Jerusalem fredag 30. november.

Voice of Palestine, den offisielle radiokanalen til palestinske selvstyremyndigheter, brukte sendingstid lørdag 1. desember til å lovprise selvmordsbombere.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dMvDvTEU-vg[/youtube]

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart