Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– Vesten forstår ikke Midtøsten

Foto: Skjermdump fra Oslosymposium.no, under direktesendingen av talen til Moshe Sharon.
Foto: Skjermdump fra Oslosymposium.no, under direktesendingen av talen til Moshe Sharon.
På Oslo Symposium torsdag sa israeleren Moshe Sharon at Vesten må ta på seg nye briller, dersom de ønsker å tolke virkeligheten i Midtøsten riktig.

Fra klokken 13:30 torsdag var det klart for årets «Israel-bolk» på Oslo Symposium, som arrangeres annethvert år av Den internasjonale kristne ambassade i Jerusalem (IKAJ), Kristenfolket og Norge IDAG. Arrangementet har som mål å sette fokus på viktige kristne verdisaker hvert valgår.

Den israelske professoren Moshe Sharon fokuserte under sitt innlegg på forskjellen mellom Vestens og Midtøstens språkbruk, som igjen gjør at vår del av verden har vanskeligheter med å forstå hva som egentlig skjer i den urolige regionen.

– Det blir som når en cricket-reporter skal dekke en cricket-kamp, men bruker baseball-terminologi, forklarte han.

– For eksempel er det ingenting som heter «frie valg» i Midtøsten, slik vi kjenner dem i Vesten. Vi må erkjenne at det er en annen kultur, et annet vokabular der.

– Arabisk vår var stammekrig
Sharon snakket om den såkalte «arabiske våren» og hvordan den i bunn og grunn er et resultat av gammel europeisk storpolitikk. Franskmenn og briter delte Midtøsten mellom seg med unaturlige grenser i 1917, da de okkuperte områdene fra Ottomanerne (Tyrkia) under første verdenskrig.

– I Midtøsten definerer en person seg først og fremst ut fra hvor vedkommende kommer fra, eller stammen og familien han hører til i, klargjorde han.

Ifølge Sharon er det denne stammetenkningen som har kommet til overflaten under den arabiske våren, både i Libya, Syria, Egypt, Tunisia, Jordan og andre steder. En stammetenkning han mener Vesten må lære å forholde seg til, dersom de har noe ønske om å presse fram en bedre situasjon for araberne.

– Hat leder til drap
På talelisten var også Israels ambassadør i Oslo, Naim Araidi. For ham er det en umulighet å være anti-israelsk, fordi «anti» er en merkelapp som veldig sjelden settes på noen annen stat.

– Jeg skjønner ikke hvorfor folk er anti-israelske. Du kan være for eller imot den ene eller andre politikken til den ene eller andre regjeringen i landet. Men anti-israelsk er noe annet. Derfor må vi si klart i fra: Værsågod, kritiser regjeringen, dersom du vil. Men denne generelle anti-israelske holdningen kan lede til hat.

Hat er også måten han definerer antisemittisme på. Hat for en enkelt gruppering på et generelt grunnlag, slik han mener Israel på et nasjonalt plan er utsatt for i dag.

– Vi må kjenne forskjellen mellom kritikk og hat. Hat leder til drap, tror Araidi.

Han tok til orde for at nordmenn må begynne å være tilhenger av begge sider i konflikten. Med den palestinske befolkningen «som lider under sin regjering», samt Israel som ønsker fred med dem.

– La oss hjelpe palestinerne med å anerkjenne demokratiske prinsipper og velge ledere som vil anerkjenne Israel som en jødisk stat, sa ambassadøren.

Mange interessante talere
Andre talere under dagens Israel-bolk var blant annet israelske David Nekrutman og FrPs vararepresentant til Stortinget, Torkil Åmland. Daglig leder i Med Israel for fred, Conrad Myrland, holdt også et foredrag om forskjellsbehandlingen Israel er utsatt for.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart