Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Vil ikke forhandle om annet enn landegrenser

Her møttes partene i Det hvite hus 30. juli 2013, da forhandlingsperioden startet. Ved president Obamas venstre side er de palestinske representantene Saeb Erekat og Mohammed Shtayyeh, og ved Obamas høyre side israelernes forhandlingsleder Tzipi Livni med følge. Foto: Det hvite hus.
Her møttes partene i Det hvite hus 30. juli 2013, da forhandlingsperioden startet. Ved president Obamas venstre side er de palestinske representantene Saeb Erekat og Mohammed Shtayyeh, og ved Obamas høyre side israelernes forhandlingsleder Tzipi Livni med følge. Foto: Det hvite hus.
Palestinerne sier de kun vil fullføre den avtalte forhandlingsperioden ut april dersom det eneste temaet i samtalene blir grensene for en palestinsk stat.

– De palestinske forhandlerne er villige til å fortsette fredssamtaler med Israel, men kun for å diskutere definisjonen av landegrensene for en fremtidig stat, sa Fatah-representant og palestinsk toppolitiker Mohammed Shtayyeh i et intervju med den arabiske TV-kanalen til Sky News onsdag. Han er gjengitt blant annet i Times of Israel.

Shtayyeh uttalte videre at de palestinske selvstyremyndighetene er villige til på denne måten å gi fredssamtalene en sjanse frem til slutten av april, men at de vil søke medlemskap i hele 63 internasjonale organisasjoner dersom dette mislykkes, inkludert FNs internasjonale straffedomstol.

Han utfordret Israel til å legge frem et kart basert på 1967-linjene, og hevdet at seriøse samtaler om grensene ville være bevis for at Israel og USA er oppriktig interesserte i å oppnå en avtale.

 

– Israels skyld at Kerry avlyste

Det palestinske lederskapet skapte sterke reaksjoner både i Israel og USA da Mahmoud Abbas tirsdag kveld på direktesendt TV underskrev søknader om medlemskap i 15 internasjonale institusjoner, stikk i strid med deres avtalte forpliktelser i forhandlingsperioden som varer frem til 29. april. Den amerikanske utenriksministeren John Kerry avlyste i siste liten sitt besøk til Ramallah onsdag morgen som reaksjon på det ensidige tiltaket.

Shtayyeh mener det var Israels skyld at Kerry måtte avlyse turen. Det forklarer han med at søknadene var en reaksjon på at Israel ikke løslot de siste 27 palestinske fangene til planlagt tid i mars. Israel aksepterte i fjor sommer å løslate 104 palestinske fanger i løpet av forhandlingsperioden som utløper 29. april. 77 av dem er allerede frigitt, men den siste puljen gjenstår fordi Israel krevde å få en forsikring fra palestinerne om vilje til å fortsette forhandlingene etter 29. april. I praksis har det ikke vært kjente direkte forhandlinger mellom israelere og palestinere siden november.

 

– Torpederte avtale

Israelske talsmenn mener at palestinerne torpederte en nært forestående løsning på situasjonen da de 15 søknadene ble sendt. Et forslag til avtale skal nemlig langt på vei ha vært ferdig skissert av John Kerry og Benjamin Netanyahu. Israel var villig til å løslate de avtalte 27 fangene, samt hele 420 flere fanger, og i tillegg forplikte seg på en delvis byggestans på Vestbredden, mot at USA skulle løslate spiondømte Jonathan Pollard og at palestinerne skulle akseptere å bli sittende ved forhandlingsbordet også etter 29. april. De 15 søknadene satte en effektiv stopper for denne avtalen.

Men ifølge Shtayye står altså ”døren for forhandlinger fortsatt åpen til slutten av måneden”, vel å merke såfremt kun ett tema tas opp, nemlig landegrensene.

 

– Skader palestinske interesser

Onsdag morgen uttalte Israels forhandlingsleder Tzipi Livni at Abbas sine 15 søknader var ”et brudd på hans forpliktelser” til ikke å søke medlemskap i FN-organer mens forhandlingene pågikk.

– Det skader palestinske interesser. Hvis de vil ha en stat, må de forstå at dette må gå gjennom forhandlingsrommet, sa hun.

Sent onsdag kveld møttes forhandlingslederne Tzipi Livni og Saeb Erekat sammen med den amerikanske mekleren Martin Indyk, men torsdag formiddag har det ikke fremkommet noen resultater av dette møtet.

En anonym kilde med nær relasjon til samtalene er sitert av hebraiskspråklige Walla News på at sjansene for å lykkes nå er ”tynne, men vi vil fortsette å prøve”.

 

USA vurderer bistandskutt

I USA møtes Abbas sine søknader med sterk kritikk fra mange toppolitikere.

– Dette er ikke konstruktivt og fører dem ikke nærmere noen endelig avtale, sa Nita Lowey, Demokratenes leder i bevilgningskomiteen i Representantenes Hus, under en høring onsdag.

Flere kongressmedlemmer kom onsdag med advarsler om at palestinske søknader til internasjonale institusjoner kan føre til nedskjæringer i den amerikanske bistanden til palestinerne. Dette rapporterer Reuters, og det gjengis av blant andre Ynetnews.com.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart