Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Opphetet debatt om forhandlingssituasjonen

Israels nasjonalforsamling Knesset. Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons.
Israels nasjonalforsamling Knesset. Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons.
Netanyahus regjeringskoalisjon står fortsatt relativt samlet, men møter sterk kritikk fra opposisjonen på venstresiden i Knesset.

I en debatt i den israelske nasjonalforsamlingen mandag, kom representanter fra opposisjonspartier med sterk kritikk mot regjeringen i forbindelse med de fastlåste fredsforhandlingene, forteller Israel Hayom.

 

Ber koalisjonen om å skille lag

– Vi har en regjering som gjør forhandlinger som kun har til hensikt å sikre at koalisjonen overlever politisk, hevdet Zehava Gal-On fra det venstreorienterte partiet Meretz.

Hun viste til at flere av Netanyahus regjeringspartnere tidligere erklærte at de ville trekke seg fra koalisjonen om fredsforhandlingene mislyktes, mens de nå likevel velger å forbli ved sine poster.

Opposisjonsleder Isaac Herzog fra det israelske Arbeiderpartiet tok til orde for å gjennomføre nytt valg til nasjonalforsamlingen før inneværende periode er over, i lys av at forhandlingene i praksis har brutt sammen.

– Hele fredsprosessen har brutt sammen fordi Netanyahu ikke kan ta reelle skritt mot fred. Jeg oppfordrer Yesh Atid og Hatnua til å trekke seg fra regjeringen og gå sammen med oss, sa Herzog.

 

Legger press på Netanyahu

Miljøvernminister Amir Peretz fra Tzipi Livnis parti Hatnua avviste anklager om at hans parti blir sittende i regjeringen for enhver pris.

– Så lenge det finnes håp for fredsprosessen vil vi forbli i regjeringen. Netanyahu må bestemme seg for om han vil gi etter for det ekstreme høyre, eller gjøre noen vanskelige, men modige beslutninger før det ikke er noen vei tilbake, fordi det vil ha vidtrekkende konsekvenser, sa han, og understreket at kampen for fred kommer først, mens politiske posisjoner kommer i andre rekke.

Innenriksminister Gideon Sa’ar fra Netanyahus parti Likud kritiserte Hatnuahs tilnærming for å være uansvarlig og skadelig.

– I stedet for å angripe palestinerne for å ta ensidige skritt og for å hemme fredsprosessen, velger de [Hatnua] å rette en liste med krav til regjeringen og statsministeren. Nå er det tid for at alle medlemmer av koalisjonen støtter opp om regjeringen, sa han.

 

– PA gjør utpressing til en kunstform

Visestatsminister Ofir Akunis fra Likud rettet skarp kritikk mot de palestinske selvstyremyndighetene under debatten.

– Palestinerne har gjort utpressing til en kunstform, og de kjenner ingen grenser, sa han.

– Hver gang samtalene ser ut til å ha fremgang, setter de palestinske lederne en stopper for det, og regelrett spytter i amerikanernes ansikt. Israel har strukket seg langt for å legge til rette for fredsprosessen. Hvis palestinerne gjør ensidige trekk, er Israel fri til å gjøre det samme, sa Akunis.

Dagen etter kom også forsvarsminister Moshe Ya’alon med sterke uttalelser om motparten.

– De palestinske selvstyremyndighetene er en partner som kun ønsker å motta, og ikke vil gi noe tilbake, sa han under et besøk på Golan-høydene.

Han minnet om at PA de siste månedene har stått fast ved at det er uaktuelt for dem å diskutere anerkjennelse av Israel som jødisk stat eller å gi opp kampen for de arabiske 1948-flyktningene og deres etterkommeres fulle rett til å vende tilbake.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart