Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Hamas-støttet palestinsk regjering tatt i ed

Mahmoud Abbas tar ny palestinsk regjering i ed mandag. (Foto: Skjermdump fra Jerusalem Post web-tv.)
Mahmoud Abbas tar ny palestinsk regjering i ed mandag. (Foto: Skjermdump fra Jerusalem Post web-tv.)
Den nye palestinske samlingsregjeringen for både Vestbredden og Gaza ble tatt i ed mandag.

I en tv-overført seremoni fra Ramallah ble den nye regjeringen for de palestinske selvstyremyndighetene tatt i ed av PA-president Mahmoud Abbas, skriver blant andre Ha’aretz og Jerusalem Post. 14 av 17 ministre var til stede, mens de siste tre ikke fikk innreisetillatelse til Vestbredden av Israel.

 

Ikke anerkjent av Israel

Den nye regjeringen er ikke anerkjent av Israel, fordi Hamas er definert som en terrororganisasjon og fortsatt ikke har etterkommet Midtøsten-kvartettens krav til Israels forhandlingspartnere: Anerkjennelse av Israels eksistens, avstandstakning fra terror og anerkjennelse av tidligere inngåtte internasjonale avtaler.

Etter at avtalen om å begynne prosessen med å danne regjering ble undertegnet av Fatah og Hamas 23. april, har Hamas understreket at de slett ikke har begynt å anerkjenne Israel. Ledelsen har i tillegg uttalt at kidnapping av israelske soldater fortsatt står på organisasjonens agenda, at ”motstandskampen” mot Israel fortsetter”, og at planen er å gjøre som Hizbollah i Libanon, som både er et regjeringsparti og en militant organisasjon samtidig. I perioden med regjeringsforhandlinger oppfordret programlederne på barne-tv i Hamas’ offisielle tv-kanal til å ”skyte alle jøder”.

 

– Vil rette seg etter avtaler

Mahmoud Abbas har tidligere hevdet at den nye regjeringen ville akseptere Midtøsten-kvartettens krav, og det fantes forventninger til at han skulle komme med en slik erklæring i talen han holdt under innsettelsen. Det han uttalte om dette i talen var at den nye regjeringen ville ”rette seg etter forpliktelser gitt av tidligere palestinske administrasjoner, og avtaler (med Israel) som er ratifisert av PLO”.

Regjeringen var ment å skulle bestå av teknokrater uten direkte tilknytning til noe parti, verken Fatah eller Hamas.

De som satt i nøkkelposisjoner i den forrige regjeringen har til en stor grad bevart postene sine. Statsminister og innenriksminister i den forrige regjeringen, Rami Hamdallah, fortsetter som statsminister. Finansminister Shukri Bishara og utenriksminister Riyad al-Maliki fortsetter også. Ministrene som kommer fra Gaza er boligminister Mufeed Hasayneh, justisminister Salim al-Saqqa, arbeidsminister Mamoun Abu Shahla og kvinnepolitisk minister Hayfaa al-Agha.

 

Splittet til siste stund

Helt frem til like før tiden var inne for innsettelsen, var samarbeidet mellom Hamas og Fatah i ferd med å ryke. Uenigheten som mandag kunne ha satt en stopper for regjeringssamarbeidet i siste liten handlet om departementet for oppfølging av palestinske fanger i israelske fengsler. Dette departementet har blant annet ansvaret for utbetaling av lønn til fengslede terrorister og deres pårørende. Fatah har gått inn for å omgjøre departementet til et administrativt organ i PLO-systemet, men Hamas kom senest i dag med trusler om å forlate hele regjeringssamarbeidet om så skulle skje. I siste stund før den planlagte innsettelsen kom de til enighet om at departementet vil fortsette å fungere som tidligere, men at det ikke vil være noen egen ministerpost knyttet til det.

 

USA åpner for samarbeid

USA hadde ifølge statsminister Netanyahu lovet Israel å ikke umiddelbart støtte den nye regjeringen, men mandag ble det klart at amerikanerne likevel velger å samarbeide med den Hamas-støttede samlingsregjeringen. USA har heller ingen planer om å kutte i bistanden til PA, ifølge utenriksdepartementets talsperson Jen Psaki.

– Basert på det vi vet så langt, ønsker vi å samarbeide med denne regjeringen. Vi vil fortsette å evaluere sammensetningen og politikken til den nye regjeringen, og om nødvendig vil vi forandre innstilling, sier hun ifølge Jerusalem Post.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart