Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Israel kommer på 19. plass på den oppdaterte listen for Human Development Index. (Illustrasjonsfoto: krembo1, flickr.com)
Israel kommer på 19. plass på den oppdaterte listen for Human Development Index. (Illustrasjonsfoto: krembo1, flickr.com)

Hvordan er det i Israel og palestinske områder?

Norge og Australia troner på toppen av FNs oppdaterte rangering "Human Development Index". Hvor plasserer Israel og de palestinske selvstyreområdene seg?

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

24. juli 2014 offentliggjorde FN sin «Human Development Report 2014«, med en ny Human Development Index. Vi skal se litt på tallene for Israel og «Palestina». Men først litt om hva HDI er.

Vi hører av og til sagt at «FN sier at Norge er verdens beste land å bo i». Grunnlaget for påstanden er at Norge topper lista over HDI, Human Development. Det er regnet ut en indeks ut fra tall for forventet levealder, leseferdighet, utdanning, levestandard (inntekter) og livskvalitet (det siste inkluderer mange faktorer som miljø, fysisk og mental helse, sosial tilhørighet og andre).

Ved forrige oppdatering lå Israel på plassen bak Danmark. Denne gangen er Israel litt lenger nede på lista, på plass nr. 19 av 187 land. De landene som følger etter Israel på lista, er Frankrike, Østerrike, Belgia, Luxembourg og Finland.

 

Befolkning fra u-land

På slutten av 1800-tallet bodde det få jøder i Israel. De fleste er innvandret siden. De fleste om som rene flyktninger, nesten uten eiendeler.

Over 50 % av den jødiske befolkningen i Israel har bakgrunn i muslimske land, stort sett u-land. De fleste som har europeisk bakgrunn, stammer fra Øst-Europa (Russland, Ukraina, Polen, Romania osv.).

Vel 20 % av befolkningen i Israel er arabere (palestinere). Av dem er de fleste muslimer. Israel er det eneste landet i Midtøsten hvor antallet kristne øker. De kristne araberne ligger på mange felter minst på høyde med jødene (inntekt, utdanning, levealder m.m.). Men også muslimene ligger på mange felter foran sine trosfeller i nabolandene. De bor i et demokrati hvor ikke minst kvinnene har langt større rettigheter enn i nabolandene.

 

Palestinerne på Vestbredden og Gaza har «middels» HDI

I våre medier foregår det en storstilt svartmaling av situasjonen for palestinerne på Vestbredden og i Gaza. Faktum er at på FNs levekårsindeks, HDI, ligger de «middels», på plass 107 av 187 land og områder. Egypt ligger på plass 110, Pakistan på plass 146, for å ta to eksempler.

Vi kan derfor ta svartmalingen og krisemaksimeringen av forholdene i de palestinske områdene med ei stor klype salt. Les mer i Åpent brev til venner av palestinerne.

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart