Israel kommer på 19. plass på den oppdaterte listen for Human Development Index. (Illustrasjonsfoto: krembo1, flickr.com)
Israel kommer på 19. plass på den oppdaterte listen for Human Development Index. (Illustrasjonsfoto: krembo1, flickr.com)

Hvordan er det i Israel og palestinske områder?

Norge og Australia troner på toppen av FNs oppdaterte rangering "Human Development Index". Hvor plasserer Israel og de palestinske selvstyreområdene seg?

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

24. juli 2014 offentliggjorde FN sin «Human Development Report 2014«, med en ny Human Development Index. Vi skal se litt på tallene for Israel og «Palestina». Men først litt om hva HDI er.

Vi hører av og til sagt at «FN sier at Norge er verdens beste land å bo i». Grunnlaget for påstanden er at Norge topper lista over HDI, Human Development. Det er regnet ut en indeks ut fra tall for forventet levealder, leseferdighet, utdanning, levestandard (inntekter) og livskvalitet (det siste inkluderer mange faktorer som miljø, fysisk og mental helse, sosial tilhørighet og andre).

Ved forrige oppdatering lå Israel på plassen bak Danmark. Denne gangen er Israel litt lenger nede på lista, på plass nr. 19 av 187 land. De landene som følger etter Israel på lista, er Frankrike, Østerrike, Belgia, Luxembourg og Finland.

 

Befolkning fra u-land

På slutten av 1800-tallet bodde det få jøder i Israel. De fleste er innvandret siden. De fleste om som rene flyktninger, nesten uten eiendeler.

Over 50 % av den jødiske befolkningen i Israel har bakgrunn i muslimske land, stort sett u-land. De fleste som har europeisk bakgrunn, stammer fra Øst-Europa (Russland, Ukraina, Polen, Romania osv.).

Vel 20 % av befolkningen i Israel er arabere (palestinere). Av dem er de fleste muslimer. Israel er det eneste landet i Midtøsten hvor antallet kristne øker. De kristne araberne ligger på mange felter minst på høyde med jødene (inntekt, utdanning, levealder m.m.). Men også muslimene ligger på mange felter foran sine trosfeller i nabolandene. De bor i et demokrati hvor ikke minst kvinnene har langt større rettigheter enn i nabolandene.

 

Palestinerne på Vestbredden og Gaza har «middels» HDI

I våre medier foregår det en storstilt svartmaling av situasjonen for palestinerne på Vestbredden og i Gaza. Faktum er at på FNs levekårsindeks, HDI, ligger de «middels», på plass 107 av 187 land og områder. Egypt ligger på plass 110, Pakistan på plass 146, for å ta to eksempler.

Vi kan derfor ta svartmalingen og krisemaksimeringen av forholdene i de palestinske områdene med ei stor klype salt. Les mer i Åpent brev til venner av palestinerne.

 

Kom til støttemarkering for Israel 29. november

Hillel Neuer fra UN Watch holder hovedtalen. Vakker musikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart