Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Palestinsk minister døde under demonstrasjon

Den palestinske ministeren Ziad Abu Ein under demonstrasjonen der han kollapset og døde. (Foto: Skjermdump fra Twitter)
Den palestinske ministeren Ziad Abu Ein under demonstrasjonen der han kollapset og døde. (Foto: Skjermdump fra Twitter)
Mens de palestinske selvstyremyndighetene hevder at ministeren døde av slag fra en israelsk soldat, tyder en rekke faktorer på at den virkelige dødsårsaken var hjerteinfarkt. Obduksjon og granskninger av hendelsen pågår.

Onsdag var den 55 år gamle PA-ministeren Ziad Abu Ein med i en gruppe demonstranter som havnet i sammenstøt med israelske soldater i nærheten av den palestinske landsbyen Turmusaya, like sør for den jødiske bosetningen Shilo og kort vei fra Ramallah.

Ministeren kollapset under konfrontasjonen mellom soldatene og demonstrantene, og ble sendt med ambulanse til sykehuset i Ramallah. Han døde imidlertid før han rakk frem til sykehuset.

Du kan lese utfyllende rapporter om dette på engelsk i blant annet Times of Israel, Jerusalem Post og Ha’aretz.

 

Tidligere terrordømt

Ansvarsområdet til Abu Ein var å lede de palestinske myndighetenes politiske kamp mot sikkerhetsbarrieren og de israelske bosetningene på Vestbredden. Han var tidligere terrordømt, og ifølge nyhetsbyråene Ma’an og AFP var han fortsatt medlem av terrororganisasjonen Fatah’s Revolutionary Council. I 1979 plantet han en bombe i Tiberias som drepte to israelske tenåringer. Han flyktet til USA, men ble utlevert i 1981 og dømt til livsvarig fengsel i Israel i 1982. Han ble siden løslatt i 1985 som en del av en fangeutvekslingsavtale for at tre kidnappede israelske soldater i Libanon skulle bli satt fri.

 

Hva var dødsårsaken?

Det store spørsmålet nå er hva som forårsaket Abu Eins kollaps og plutselige død. Palestinske kilder har hevdet overfor en rekke medier at ministeren inhalerte tåregass avfyrt av de israelske soldatene, og at en av soldatene slo ham i brystet med håndtaket til et skytevåpen, før han sank sammen i smerter. Den første versjonen som ble spredt i Norge gjennom nyhetsbyrået NTB bar overskriften: «- Palestinsk minister slått i hjel av israelske soldater».

Det ble brukt tåregass mot folkemengden, og det er ikke fastslått om eller eventuelt hvor mye Abu Ein kan ha inhalert direkte av den. Videoopptak fra Sky News Arabia viser at en politimann i et kort øyeblikk grep tak rundt halsen på Abu Ein for å stanse ham under demonstrasjonen, men ministeren blir stående på beina etterpå, og verken denne eller noen andre videoer eller bilder har så langt dokumentert påstanden om at Abu Ein ble slått.

 

I risikosonen for hjerteinfarkt

Det skal ha gått noen minutter etter konfrontasjonen som ble filmet av Sky News, før Abu Ein ble sett liggende på bakken med brystsmerter som etter beskrivelsen ligner symptomer på hjerteinfarkt. Der ble han hentet av ambulanse, men døde altså før han rakk frem til sykehuset i Ramallah.

Det israelske forsvaret kom raskt etter hendelsen med en uttalelse om at deres rådende teori om dødsårsaken er hjerteinfarkt, men at saken fortsatt er under granskning.

Familien til den avdøde har bekreftet at han hadde både diabetes og høyt blodtrykk.

Før Abu Ein blir begravet torsdag, vil det bli gjennomført obduksjon av kroppen hans. Både jordansk og israelsk ekspertise skal etter avtalen med PA få være til stede under obduksjonen, skriver Ha’aretz.

 

Øyenvitne avviser anklagen om slag

Den israelske journalisten Roy Sharon, som var til stede under hele demonstrasjonen på jobb for Channel 10, tilbakeviser på det sterkeste at en israelsk soldat skulle ha slått ministeren, og at dette skulle ha resultert i hans død.

Han skrev på Twitter: ”Hvis ikke jeg er blind, var det ikke noe slag med noen geværkolbe, og i alle fall ikke noe slag av betydning eller med hensikt. Jeg sto ved siden av ham.”

Buzzfeed News har intervjuet Sharon om saken.

– Jeg sto der under hele protestaksjonen. Omtrent 50 palestinere og 20 av utenlandsk nasjonalitet deltok. Den israelske hæren lot dem gå frem til et visst punkt, der de ikke fikk lov å passere, sier han, og bekrefter at det ble avfyrt flere runder med tåregass.

– Ti minutter etter tåregassen, ble noen av de som sto nærmest IDF-soldatene skjøvet bakover. Etter det jeg kunne se, var de ikke overdrevent voldelige, men de skjøv folk bakover. Abu Ein var med i frontlinjen blant dem som ble skjøvet bakover. Så satt han plutselig på en stein og holdt seg for brystet.

I de første palestinske rapportene fra åstedet, ble det hevdet at ministeren hadde blitt slått med en hjelm eller med en gassbeholder. Sharon kommenterte dette i intervjuet med Buzzfeed:

– Jeg så aldri at det skjedde. Det var mange kameraer der. De skjøv folk bakover, men jeg så ingen som ble slått av en hjelm eller en gassbeholder, sa han.

 

Rask forhåndsdom fra Abbas

Til tross for de uklare omstendighetene, var både Mahmoud Abbas og andre representanter for de palestinske selvstyremyndighetene raskt ute med å fordømme det israelske forsvaret, og anklage dem for drap.

Abbas fordømte ”det brutale angrepet som ledet til Abu Eins martyrdom”, og sa det var ”en barbarisk handling som ikke kan bli tolerert eller akseptert”, ifølge det palestinske nyhetsbyrået WAFA.

– Vi vil ta de nødvendige skritt etter at vi får resultatet av etterforskningen av hendelsen, sa PA-presidenten.

– Den israelske regjeringen bærer det fulle ansvaret for drapet på minister Abu Ein og de systematiske forbrytelsene mot det palestinske folket. Denne nye likvideringen vil få alvorlige konsekvenser, uttalte Saeb Erekat, som var de palestinske myndighetenes forhandlingsleder i fredssamtalene med Israel inntil fredsforhandlingene ble avbrutt i april.

En annen av Fatah-toppene, Jibril Rajoub, uttalte til Times of Israel at PA nå ville avslutte alt samarbeid mellom israelske og palestinske sikkerhetsstyrker på Vestbredden, men dette er i skrivende stund ikke bekreftet av Abbas’ kontor. Rajoub sa også at PA nå umiddelbart ville gå videre i prosessen med ensidig å søke statsanerkjennelse, ved å søke medlemskap i enda flere internasjonale organisasjoner.

 

Bakgrunnen for sammenstøtet

Stemningen har vært anspent de siste par dagene i distriktet der sammenstøtet fant sted onsdag ettermiddag. De israelske soldatene befant seg i området for demonstrasjonen fordi det hadde brutt ut opptøyer kvelden i forveien. Bakgrunnen for den lokale konflikten var at palestinere i området anklaget beboerne i den nærliggende vesle jødiske utposten Adei Ad for å ha skadet biler og oliventrær, mens bosetterne i den ulovlige og omstridte utposten samtidig anklaget en lokal palestiner for å ha stjålet en hest. Dette ifølge Times of Israel.

Tidligere på dagen onsdag leverte lokale palestinske ledere og organisasjonen Yesh Din en appell til israelsk høyesterett om å få utposten revet.

Demonstrantene onsdag ettermiddag skal ha vært på vei for å plante oliventrær som et ledd i markeringen overfor utpost-bosetterne. De israelske soldatene stanset demonstrantene langs veien dit.

Før demonstrasjonen uttalte nå avdøde Abu Ein til tv-kanalen Al Arabiya at han planla å ”virkelig gjøre Israel til skamme” denne dagen.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart