Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Skriver NTB leserinnlegg for SV?

NTBs sak om Arbeiderpartiets mulige anerkjennelse av "Palestina". (Foto: Skjermdump fra Abcnyheter.no)
NTBs sak om Arbeiderpartiets mulige anerkjennelse av "Palestina". (Foto: Skjermdump fra Abcnyheter.no)
Nyhetsbyråets artikkel ”Norge kan bli blant de siste til å anerkjenne Palestina” framstår som leserbrev fra SV eller Palestinakomiteen.

Av alle tenkelige kritiske vinklinger NTB kunne ha valgt da de skulle omtale Arbeiderpartilederens signaler om et mulig linjeskifte i Midtøsten-politikken i går, valgte de den eneste som kunne ha vært klippet rett ut av en kronikk fra SV.

”Norge kan bli blant de siste til å anerkjenne Palestina,” får vi vite i overskriften. ”Arbeiderpartiet ville at Norge skulle være blant de første i rekka til å anerkjenne en palestinsk stat, men det toget har gått. Palestina er allerede anerkjent av 135 land,” opplyser ingressen. Når Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet nå går inn for å forlate linjen de har holdt i alle år, ved å åpne for ensidig å anerkjenne ”staten Palestina” hvis de kommer i regjering, hilser nyhetsbyrået dem ”velkommen etter”. Kritikken i NTBs vinkling er ganske enkelt at Ap er sent ute. Resten av artikkelen er et eneste langt partsinnlegg med argumentasjon for det sannsynlige Ap-vedtaket, dagen før vedtaket ble gjort på APs landsmøte.

 

Drastisk linjeskifte

Når Jonas Gahr Støres uttalelser i går nå ser ut til å bli gjeldende politikk for Ap framover, er det et drastisk linjeskifte. Da Støre skrev en hilsen til MIFFs jubileumsbok i anledning Israels 60-årsjubileum og MIFFs 30-årsjubileum i 2008, skrev han: ”Vårt mål er to selvstendige stater, Israel og Palestina, som lever side om side, i fred og i sikkerhet. Her er Norge og Israel samstemte.”

Ensidig anerkjennelse av Palestina er å avlyse samstemtheten med Israel, og slutte å lytte til Israels forsvarsbehov som sikrer dem deres rett til å leve i fred og sikkerhet. Dette forstår antakelig Støre, og det kan være derfor uttalelsene hans i talen til landsmøtet faktisk var mer moderate enn det pressen har framstilt dem som.

Men NTB problematiserer ikke dette. De spør ikke hvorfor palestinerne fortsatt ikke anerkjenner den jødiske statens rett til å eksistere. De spør ikke hva slags krefter som ville fått makten i en eventuell palestinsk stat på Vestbredden, slik situasjonen er i dag. Og de spør ikke hvordan Israel skulle kunne opprettholde forsvarbare grenser dersom man opprettet en palestinsk, muslimsk og jødefri stat langs 1967-linjene, uten framforhandlet bytte av visse landområder.

 

NTBs politiske program

I stedet legger nyhetsbyrået fram sitt eget politiske program, en påstandsbasert argumentasjonsrekke for synet SV har hatt lenge, og som sterke krefter innen Ap nå forsøker å få innført.

Ifølge NTB svant håpet om en tostatsløsning ”da Benjamin Netanyahu ble valgt til statsminister i spissen for en høyrekoalisjon i Israel i 2009”.

”Alt åtte år tidligere sa Netanyahu, som også var statsminister fra 1996 til 1999, at Oslo-avtalen var gravlagt. Før valget i mars i år, der Netanyahu ble gjenvalgt, lovet han at en palestinsk stat aldri vil se dagens lys i hans regjeringstid. Det fikk debatten om anerkjennelse av Palestina til å skyte fart, også i Arbeiderpartiet”, fortsetter NTB.

 

Hva NTB ikke forteller

De forteller ikke at de palestinske selvstyremyndighetene sier de aldri vil anerkjenne den jødiske statens rett til eksistens. De forteller ikke om hovedproblemet som hindrer en løsning med to stater. De forteller ikke hvordan Netanyahu begrunnet den kontroversielle uttalelsen om at en palestinsk stat ikke ville bli opprettet i hans regjeringstid – nemlig med at dette under de rådende forhold ville føre til at islamistiske ekstremister fikk fritt spillerom til å angripe Israel fra Vestbredden. Og de forteller heller ikke hva Netanyahu sa to dager etter valget, da han modererte og utdypet uttalelsen.

– Jeg tror på en tostatsløsning, men ikke nå. Det jeg sa var at under de nåværende omstendighetene er dette uoppnåelig, forklarte Netanyahu i et intervju med den amerikanske nyhetskanalen NPR.

Men israelske perspektiver glimrer med sitt totale fravær i NTBs politiske program.

 

Boligbygging verre enn terror?

I tillegg til Netanyahu, er det én annen årsak til at NTB mener håpet om fred gjennom forhandlinger er borte: Den israelske boligbyggingen på Vestbredden. Men er det så sikkert at det er bosetningene som hindrer fred? Kan det hende at de palestinske organisasjonenes kontinuerlige interne oppfordring til terror og hat har noe med saken å gjøre? Sikkerhetshensyn? Terrortrusselen? Samlingsregjeringen med terrororganisasjonen Hamas, som alltid har nektet å forhandle med Israel om en varig fred, som ikke tar avstand fra terror, som har som mål å utslette Israel, og som skriver i sitt charter at de lengter etter dagen da naturen skal hjelpe dem å drepe jøder? Selvstyremyndighetenes alenegang mot FN-systemet uten å velge å gå innom forhandlingsbordet? Vi bare nevner noen stikkord det er verd å vurdere. Kan noe av dette ha mer å si enn husbygging i eksisterende bosetninger, som til sammen utgjør tre prosent av arealet på Vestbredden?

 

Ingenting til hinder?

NTBs siste avsnitt er prikken over i-en i programerklæringen. ”Enkelte hevder at man umulig kan anerkjenne en palestinsk stat som ikke anerkjennes av Israel, eller en stat hvor grensene ikke er fastlagt, men historiske paralleller forteller det motsatte”, argumenterer nyhetsbyrået. Som om det var en nøytral opplysning som hørte hjemme på redaksjonell plass at ingenting er til hinder for en ensidig anerkjennelse av ”Palestina”. Det vi kan forstå ut av NTBs program er at Israel skal presses til å akseptere urimelige palestinske krav, eller utelukkes fra en beslutning som i høyeste grad angår dem direkte. Palestinerne skal derimot ikke presses til verken å slutte med hatindoktrinering eller å anerkjenne sine jødiske naboer, men gis enerett på å ta beslutninger på vegne av både seg selv og den andre involverte parten i konflikten. Kanskje ville det vært greiere for NTB å holde seg til journalistikk framfor politikk.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart