Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Abbas sier terrorbølgen er ”berettiget”

Mahmoud Abbas uttalte i tv-sendt tale at terrorbølgen mot Israel er "berettiget". (Foto: Skjermdump fra Channel 2 via Times of Israel)
Mahmoud Abbas uttalte i tv-sendt tale at terrorbølgen mot Israel er "berettiget". (Foto: Skjermdump fra Channel 2 via Times of Israel)
Den palestinske presidenten fortsetter å forsvare bølgen av terrorangrep mot israelere. Nå hinter han om en mulig ny intifada.

I en tale mandag omtalte PA-president Mahmoud Abbas terrorbølgen mot Israel som ”berettiget uro og folkeopprør”, ifølge blant andre Ynetnews.com og Times of Israel.

Den pågående bølgen av ”berettiget uro i folket” skyldes de unges fortvilelse over å ikke se noen politiske framtidsutsikter, over ”invasjonen av al-Aqsa moskeen” og ”den kontinuerlige utbyggingen av bosetninger og militære kontrollposter”, påsto Abbas.

Talen ble holdt på en markering av FNs internasjonale antikorrupsjonsdag ved hovedkvarteret til Røde Kors og Røde Halvmåne i El-Bireh.

Terroren som har preget Israel de siste månedene, blir ifølge Abbas begått ”av mangel på alternativer”.

 

Gjentok løgn og antydet intifada

I talen gjentok han enda en gang løgnen om at Israel vil overta makten på Tempelhøyden og rive al-Aqsa moskeen, en løgn som i snart hundre år er blitt brukt som påskudd til å oppildne til vold mot jøder, og som Israel har tilbakevist gang på gang. ”Det er ikke blitt funnet noen løsning på angrepene mot al-Aqsa moskeen”, løy Abbas, og trakk en parallell fra dagens situasjon til september 2000, da daværende statsminister Ariel Sharon besøkte Tempelhøyden den samme kvelden som den andre intifadaen brøt løs.

– Situasjonen er den samme i dag, påsto han.

Dermed antyder presidenten at forholdene som han mener utløste intifadaen i år 2000 nå gjentas av Israel. . Uttalelsen kommer samtidig som 60 prosent av palestinerne allerede støtter en ny intifada. Intifada er arabisk for ”opprør”. Slik begrepet intifada vanligvis er blitt brukt, innebærer det en massiv og dødbringende terrorkampanje med bred mobilisering i folket og åpen støtte fra myndighetene. De fleste er enige om at terrorbølgen i høst så langt ikke har hatt massiv nok deltakelse, og heller ikke så åpen støtte fra myndighetene, at den har kunnet latt seg definere som en intifada. Men israelske myndigheter antar ikke at terrorbølgen vil gå over i nær framtid, og erkjenner at situasjonen lett kan eskalere.

 

Israel fordømmer uttalelsen

Israel fordømmer Abbas’ uttalelse om at angrepene i høst har vært berettiget.

– Det finnes ingenting som rettferdiggjør slike angrep mot sivile som det vi har sett i dag, sier regjeringstalsmann Mark Regev.

Han henviser til et bilangrep der 14 israelere, deriblant en baby, ble skadet i Jerusalem samme dag.

Mahmoud Abbas har nektet å fordømme ett eneste terrorangrep mot israelere i høst.

Han har også tidligere gått langt i å forsvare angrepene og oppmuntre til å fortsette dem.

Terrorbølgen er et ”fredelig folkeopprør”, og ”det er dette de palestinske selvstyremyndighetene vil ha”, sa han på PA TV 16. november.

Jødene har ingen rett til å ”besudle al-Aqsa moskeen med sine skitne føtter”, sa han på PA TV 16. september, helt i starten av terrorbølgen. Han ”velsigner hver dråpe av blod som er utøst for Jerusalem”, sa han den gangen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart