Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Han skal lede etterretningstjenesten Shin Bet

Nadav Argaman er sjef for Shin Bet. (Foto: Shin Bet)
Nadav Argaman er sjef for Shin Bet. Han sier sikkerhetstjenesten har avverget flere hundre terrorangrep. (Foto: Shin Bet)
Nadav Argaman overtar som etterretningssjef i mai. Hans største frykt er at Hamas skal lykkes med å gjennomføre ett storskala terrorangrep som vil kunne få konfliktnivået til å eskalere.

Nadav Argaman er 55 år gammel og kommer fra Kibbutz Hamadia i Beit She’an-dalen i Nord-Israel. Han har vært i tjeneste i de israelske forsvarsstyrkene siden 1978, og i Shin Bet siden 1983. I 2003 ble han leder for Shin Bets operasjonelle styrker, mens den andre intifadaen sto på som verst. I løpet av fire år i denne rollen ledet han hundrevis av antiterroroperasjoner på Vestbredden og i Gaza, så vel som kontraspionasjeoperasjoner inne i Israel. Etter dette var han sikkerhetssjef for Israels ambassade og konsulater i USA. Han er for tiden nestkommanderende i Shin Bet.

Når Yoram Cohen etter eget ønske går av som øverstkommanderende i midten av mai, trer Argaman inn i toppstillingen.

Ha’aretz’ kommentator Amos Harel skriver at valget ikke var overraskende, og neppe vil vekke sterke motreaksjoner. Argaman vil sørge for kontinuitet og stabilitet i byrået, mener Harel.

”Den fremste utfordringen Argaman vil stå overfor, vil være bølgen av palestinsk terror som begynte i oktober, sammen med bekymringen over at en eskalering av dette kan sette i gang enda en krig i Gaza”, skriver Harel.

Da Argaman nylig ble spurt hvilket tema som holder ham våken om natten, svarte han at det er muligheten for at Hamas skal utføre et overraskende storskala angrep fra Gaza. Sammen med IDFs militære etterretning er det Shin Bets oppgave å hindre at det skjer. De to etterretningsbyråene forsøker også å utvikle måter å identifisere solo-terrorister på før de angriper, for å kunne få bukt med bølgen av solo-angrep som har pågått de siste månedene. En annen utfordring han vil stå overfor er påvirkningen fra Den islamske statens propaganda både i de palestinske områdene og blant arabiske israelere, påpeker Harel. Terroristen som skjøt og drepte tre israelere i Tel Aviv 1. januar var et eksempel på dette. Om lag 70 israelske arabere har dratt til Syria for å kjempe med IS.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart