Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Benjamin Netanyahu og David Cameron under et møte i London i 2015. (Foto: GPO / Flickr.com)
Benjamin Netanyahu og David Cameron under et møte i London i 2015. (Foto: GPO / Flickr.com)

– Bare Israel kan holde IS borte fra Jerusalem

Netanyahu forklarer hvorfor Storbritannias statsminister David Cameron bommet da han uttalte seg kritisk om Israels byggeprosjekter i Øst-Jerusalem.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

David Cameron skapte reaksjoner i Israel da han onsdag svarte på et spørsmål om Jerusalem under en debatt i parlamentet. Han ble spurte av en opposisjonspolitiker fra Arbeiderpartiet om han var enig i at ”de ulovlige bosetningene og byggingen er et stort hinder for fredelige forhandlinger”, og konteksten for spørsmålet handlet om utviklingen i Øst-Jerusalem. Slik svarte Cameron, ifølge Ha’aretz:

– Jeg er kjent for å være en sterk venn av Israel, men jeg må si at den første gangen jeg besøkte Jerusalem og reiste rundt hele den vidunderlige byen, og så hvordan Øst-Jerusalem effektivt omringes – det okkuperte Øst-Jerusalem – det er virkelig sjokkerende. Det denne regjeringen hele tiden har gjort er å si at ja, vi støtter Israel, men vi støtter ikke ulovlige bosetninger, vi støtter ikke det som skjer i Øst-Jerusalem og det er svært viktig at denne hovedstaden blir opprettholdt slik den har vært i fortiden.

 

– Israelsk suverenitet gir araberne gode levekår

Påstanden om at Øst-Jerusalem er okkupert og ”omringet” fikk statsminister Benjamin Netanyahu til å reagere.

– Min venn David Cameron, som uten tvil er en venn av Israel, glemte antakelig noen grunnleggende fakta om Jerusalem, sier han.

– Bare israelsk suverenitet over Jerusalem kan forhindre at Den islamske staten og Hamas kommer og setter fyr på de hellige stedene i byen, slik de gjør andre steder i Midtøsten, fortsetter han.

– Bare israelsk suverenitet over Jerusalem kan garantere at byens arabiske innbyggere får ha veier, helsevesen, arbeidsplasser og andre goder som hører til et normalt liv, som arabere overalt i Midtøsten ikke nyter godt av. Bare israelsk suverenitet over Jerusalem garanterer et samfunn der alle er like for loven, noe som ikke finnes i Irak, Jemen, Syria, Libya og store deler av resten av Midtøsten, inkludert de palestinske selvstyreområdene og Gaza. Det er bare israelsk suverenitet over Jerusalem som kan garantere alt dette, og det er det viktig at våre venner i Europa husker, sier Netanyahu.

 

Jerusalems ordfører inviterer Cameron på besøk

Jerusalems ordfører Nir Barkat mener at Cameron tar feil i sine uttalelser på grunn av ”manglende kunnskap om fakta og realitetene på bakken”. Når Cameron kritiserer byggeaktiviteten i Øst-Jerusalem, kritiserer han bygging av ”skoler, veier, barneklinikker og fellesskapssentre”, forklarer Barkat.

– Innbyggerne i Øst-Jerusalem lever i dag under langt bedre forhold enn i alle nabolandene våre, og de har det langt bedre enn i den britiske mandatperioden, sier ordføreren.

Han anbefaler Storbritannia å støtte opp om at Jerusalem bør være forenet, og minner om at ”internasjonale meningsmålinger har vist at majoriteten av byens arabiske innbyggere også foretrekker dette”.

– I Jerusalem, så vel som i London, har alle innbyggere rett til å bo hvor de vil, og diskriminering basert på religion, rase eller kjønn er forbudt, sier han.

Barkat benyttet anledningen til å invitere Cameron til Jerusalem, for at han skal få se utviklingen i Øst-Jerusalem. Ifølge Barkat vil Cameron da få se hvordan ulikhetene i byen holder på å reduseres, og hvordan stadig nye forbindelser og samarbeidsprosjekter skapes.

 

Les også: Hva vil skje med Jerusalem dersom byen blir delt?

 

Cameron-regjeringen har ellers markert seg positivt overfor Israel på flere måter. I forrige uke la de fram et lovforslag om å forby offentlige institusjoner og lokale myndigheter å boikotte Israel.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart