Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– Bare Israel kan holde IS borte fra Jerusalem

Benjamin Netanyahu og David Cameron under et møte i London i 2015. (Foto: GPO / Flickr.com)
Benjamin Netanyahu og David Cameron under et møte i London i 2015. (Foto: GPO / Flickr.com)
Netanyahu forklarer hvorfor Storbritannias statsminister David Cameron bommet da han uttalte seg kritisk om Israels byggeprosjekter i Øst-Jerusalem.

David Cameron skapte reaksjoner i Israel da han onsdag svarte på et spørsmål om Jerusalem under en debatt i parlamentet. Han ble spurte av en opposisjonspolitiker fra Arbeiderpartiet om han var enig i at ”de ulovlige bosetningene og byggingen er et stort hinder for fredelige forhandlinger”, og konteksten for spørsmålet handlet om utviklingen i Øst-Jerusalem. Slik svarte Cameron, ifølge Ha’aretz:

– Jeg er kjent for å være en sterk venn av Israel, men jeg må si at den første gangen jeg besøkte Jerusalem og reiste rundt hele den vidunderlige byen, og så hvordan Øst-Jerusalem effektivt omringes – det okkuperte Øst-Jerusalem – det er virkelig sjokkerende. Det denne regjeringen hele tiden har gjort er å si at ja, vi støtter Israel, men vi støtter ikke ulovlige bosetninger, vi støtter ikke det som skjer i Øst-Jerusalem og det er svært viktig at denne hovedstaden blir opprettholdt slik den har vært i fortiden.

 

– Israelsk suverenitet gir araberne gode levekår

Påstanden om at Øst-Jerusalem er okkupert og ”omringet” fikk statsminister Benjamin Netanyahu til å reagere.

– Min venn David Cameron, som uten tvil er en venn av Israel, glemte antakelig noen grunnleggende fakta om Jerusalem, sier han.

– Bare israelsk suverenitet over Jerusalem kan forhindre at Den islamske staten og Hamas kommer og setter fyr på de hellige stedene i byen, slik de gjør andre steder i Midtøsten, fortsetter han.

– Bare israelsk suverenitet over Jerusalem kan garantere at byens arabiske innbyggere får ha veier, helsevesen, arbeidsplasser og andre goder som hører til et normalt liv, som arabere overalt i Midtøsten ikke nyter godt av. Bare israelsk suverenitet over Jerusalem garanterer et samfunn der alle er like for loven, noe som ikke finnes i Irak, Jemen, Syria, Libya og store deler av resten av Midtøsten, inkludert de palestinske selvstyreområdene og Gaza. Det er bare israelsk suverenitet over Jerusalem som kan garantere alt dette, og det er det viktig at våre venner i Europa husker, sier Netanyahu.

 

Jerusalems ordfører inviterer Cameron på besøk

Jerusalems ordfører Nir Barkat mener at Cameron tar feil i sine uttalelser på grunn av ”manglende kunnskap om fakta og realitetene på bakken”. Når Cameron kritiserer byggeaktiviteten i Øst-Jerusalem, kritiserer han bygging av ”skoler, veier, barneklinikker og fellesskapssentre”, forklarer Barkat.

– Innbyggerne i Øst-Jerusalem lever i dag under langt bedre forhold enn i alle nabolandene våre, og de har det langt bedre enn i den britiske mandatperioden, sier ordføreren.

Han anbefaler Storbritannia å støtte opp om at Jerusalem bør være forenet, og minner om at ”internasjonale meningsmålinger har vist at majoriteten av byens arabiske innbyggere også foretrekker dette”.

– I Jerusalem, så vel som i London, har alle innbyggere rett til å bo hvor de vil, og diskriminering basert på religion, rase eller kjønn er forbudt, sier han.

Barkat benyttet anledningen til å invitere Cameron til Jerusalem, for at han skal få se utviklingen i Øst-Jerusalem. Ifølge Barkat vil Cameron da få se hvordan ulikhetene i byen holder på å reduseres, og hvordan stadig nye forbindelser og samarbeidsprosjekter skapes.

 

Les også: Hva vil skje med Jerusalem dersom byen blir delt?

 

Cameron-regjeringen har ellers markert seg positivt overfor Israel på flere måter. I forrige uke la de fram et lovforslag om å forby offentlige institusjoner og lokale myndigheter å boikotte Israel.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart