Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– Befolkningsutveksling bør inngå i en fredsavtale

Avigdor Lieberman. (Foto: Wikimedia Commons.)
Avigdor Lieberman. (Foto: Wikimedia Commons.)
For første gang etter at han ble med i regjeringen, tok forsvarsminister Avigdor Lieberman mandag til orde for at både bytte av landområder og en viss grad av befolkningsutveksling bør inngå i en framtidig fredsavtale med palestinerne.

Dette har lenge vært Liebermans syn på fredsprosessen, og synet er programfestet av partiet hans, Yisrael Beiteinu. Det nye var at han for første gang tok til orde for det som forsvarsminister i den sittende regjeringen, ifølge blant andre Jerusalem Post.

I likhet med de fleste andre israelske partier mener Lieberman og Yisrael Beiteinu at en tostatsløsning ikke vil kunne følge 1967-linjene nøyaktig, slik de palestinske selvstyremyndighetene i utgangspunktet krever. Våpenhvilelinjene som gjaldt fra 1949 til 1967, og som i dag gjerne kalles ”den grønne linjen”, er aldri blitt vedtatt som noen form for landegrense. De fleste israelske partier går inn for at forhandlingene kan ha den grønne linjen som utgangspunkt, og at gjensidig bytte av landområder må forhandles fram. Lieberman vil i tillegg at en form for befolkningsutveksling skal være en del av fredsplanen: Grensene mellom Israel og en framtidig palestinsk stat må tegnes slik at flest mulig arabere blir boende i Palestina og flest mulig jøder blir boende i Israel. Det ville innebære at områdene der de store bosetningsblokkene blir innlemmet i Israel, og at deler av Israel med høy andel arabisk befolkning til gjengjeld blir gitt til den palestinske staten. Dette gjelder særlig det såkalte arabiske triangelet nord for Vestbredden.

– Den beste veien framover er et bytte av landområder og befolkning. Hvorfor skal triangelet og Umm el-Fahm være en del av Israel? spurte Lieberman i en tale til studenter ved universitetet i Ariel mandag.

– Hvorfor skal jeg subsidiere Salah [lederen for den ytterliggående gruppen Den islamske bevegelsen] og betale lønn til Hanin Zoabi [en arabisk Knesset-politiker som er en kjent motstander av å bevare Israel som jødisk stat]? fortsatte han.

Lieberman fortalte at han har fått utredet de juridiske problemstillingene ved planen, og at han mener det han foreslår er i overensstemmelse med internasjonal lov.

– Jeg ser ingen grunn til at ikke statsministeren og Likud skulle handle etter dette prinsippet, sa han.

Han la til at han mener en slik fredsavtale i tillegg ville måtte inngå i en større avtale mellom Israel og den øvrige arabiske verden.

Yisrael Beiteinu er et parti på høyresiden i israelsk politikk og har 6 av 120 mandater i Knesset. Partiet valgte å tilhøre opposisjonen etter valget i 2015, men gikk inn i regjeringen med partileder Avigdor Lieberman som forsvarsminister i mai i år.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart