Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Netanyahu til FN: – Jeg er klar til å starte nye fredsforhandlinger i dag

Benjamin Netanyahu på talerstolen i FNs generalforsamling 22. september 2016. (Foto: GPO / Flickr.com / CC)
Benjamin Netanyahu på talerstolen i FNs generalforsamling 22. september 2016. (Foto: GPO / Flickr.com / CC)
Se talene som Benjamin Netanyahu og Mahmoud Abbas holdt i FNs generalforsamling torsdag 22. september.

Da Israels statsminister Benjamin Netanyahu talte til FNs generalforsamling torsdag 22. september 2016, fokuserte han på to hovedtemaer: Det ene var at Israel er en innovasjonsnasjon som verdenssamfunnet har nytte av å samarbeide med, særlig i kampen mot terror og i høyteknologisk utvikling. Det andre var at Israel er klare til direkte fredsforhandlinger med de palestinske selvstyremyndighetene når som helst, og tror fortsatt på en fredsløsning med to stater for to folk.

 

Israel og FN

Netanyahu begynte med å påpeke FNs omfattende partiskhet mot Israel, som blant annet førte til at generalforsamlingen i fjor vedtok 20 resolusjoner mot Israel og bare tre til sammen mot andre stater i verden. FNs menneskerettighetsråd omtalte han som ”en vits”, fordi rådet hvert år fordømmer Israel flere ganger enn alle verdens andre land til sammen. Likevel har Israel en lys framtid i FN, sa han.

– Alt vil forandre seg, og det vil skje mye raskere enn dere tror. Forandringen i denne salen vil skje fordi deres regjeringer i raskt tempo forandrer sine holdninger til Israel. Det vil før eller siden forandre måten dere stemmer angående Israel i FN, sa Netanyahu.

Han viste til hvordan en rekke afrikanske land søker ny kontakt med Israel og hvordan politiske og industrielle stormakter i økende grad ser på Israel som ”en partner i bekjempelse av terrorisme i dag og en partner i utviklingen av morgendagens teknologi”. Også i den arabiske verden ser flere land etter hvert primært på Israel som en alliert i kampen mot Iran og Den islamske staten, sa Netanyahu.

 

Kjernen i konflikten

Når det gjaldt fredsprosessen med palestinerne, understreket Netanyahu at palestinernes strategi med alenegang mot aksept i FN-systemet og medlemskap i internasjonale organisasjoner ikke er noen måte å oppnå en fredsløsning.

– Vi vil ikke akseptere noe forsøk fra FN på å diktere betingelsene til Israel. Veien til fred går gjennom Jerusalem og Ramallah, ikke gjennom New York, sa han.

Han gikk i rette med Mahmoud Abbas, som kort tid før ham sto på talerstolen og sa at de palestinske selvstyremyndighetene vil saksøke Storbritannia for Balfour-erklæringen fra 1917, dokumentet som var med på å forberede et folkerettslig grunnlag for gjenopprettelsen av ”et jødisk nasjonalhjem” i området der det jødiske folk har sin historiske arv og kulturelle tilhørighet.

– President Abbas angrep Balfour-erklæringen fordi den anerkjenner det jødiske folkets rett til et nasjonalt hjem i Israel. Da FN støttet opprettelsen av en jødisk stat i 1947, ble våre historiske og moralske rettigheter i og til vårt hjemland anerkjent. Men i dag, nesten 70 år senere, nekter palestinerne fortsatt å anerkjenne disse rettighetene – de anerkjenner ikke vår rett til et hjemland, ikke vår rett til en stat, ikke vår rett til noe. Og dette er den virkelige kjernen i konflikten – at palestinerne kontinuerlig nekter å anerkjenne en jødisk stat, uansett landegrenser, sa Netanyahu.

– Dere skjønner at denne konflikten handler ikke om bosetningene. Konflikten raste i flere tiår før det var en eneste bosetning, mens Judea, Samaria og Gaza var fullstendig i arabiske hender. De angrep oss igjen og igjen og igjen likevel. Og når vi rykket opp alle 21 bosetningene i Gaza og trakk oss ut av hver eneste tomme av Gaza, fikk vi ikke fred fra Gaza – vi fikk tusenvis av raketter mot oss, minnet statsministeren om.

 

– Klar til å forhandle

Slik han har gjort i en rekke andre uttalelser tidligere, gjorde Netanyahu det også denne gangen klart at han og Israel er klare til å gå rett til forhandlingsbordet dersom palestinernes ledere vil stille opp.

– Jeg er klar til å forhandle om alle sluttstatusspørsmål, men én ting vil jeg aldri forhandle om: Vår rett til den eneste jødiske staten, sa han, og så ut til å uttrykke overraskelse da store deler av generalforsamlingen reagerte spontant med langvarig applaus for denne uttalelsen.

– Wow, vedvarende applaus for Israels statsminister i generalforsamlingen? Forandringen i FN kan komme raskere enn jeg trodde, kommenterte han.

– Jeg er klar til å begynne forhandlinger i dag – ikke i morgen, ikke neste uke, i dag.

President Abbas talte her for en time siden. Ville det ikke være bedre om vi snakket til hverandre i stedet for å snakke forbi hverandre? President Abbas, i stedet for å lange ut mot Israel i FN i New York, inviterer jeg deg til å snakke til det israelske folket i Knesset i Jerusalem. Og jeg vil gjerne komme og snakke til det palestinske parlamentet i Ramallah, utfordret Netanyahu.

 

– Tillater ikke at Iran blir atommakt

Statsministeren tok også opp den store trusselen militant islam utgjør mot verdensfreden.

– Det blodige sporet av denne fanatismen går gjennom alle kontinenter som er representert her – gjennom Paris og Nice, Brussel og Bagdad, Tel Aviv og Jerusalem, Minnesota og New York, fra Sydney til San Bernardino, sa han.

– Den tyngste prisen betales av uskyldige muslimer. Hundretusener av dem blir nådeløst slaktet. Millioner blir gjort til desperate flyktninger, flere titalls millioner brutalt underkuet. Nederlaget for militant islam vil være en seier for hele menneskeheten, men det vil særlig være en seier for de mange muslimer som søker et liv uten frykt, et liv i fred, et liv i håpet, sa han.

– Militant islam må bekjempes nådeløst. Vi må kjempe i den virkelige verden og den virtuelle. Vi må oppløse deres nettverk, stanse deres finansiering og nekte å anerkjenne deres ideologi. Vi kan slå dem, og vi vil beseire dem. Middelalderskhet er ingen match for modernitet. Håp er sterkere enn hat, frihet er sterkere enn frykt, uttalte han.

Han minnet om at den største av trusselfaktorene er det iranske regimet.

– Den største trusselen mot mitt land, vår region og vår verden er fortsatt det militante islamske regimet i Iran. Iran går åpent inn for å utslette Israel, truer land over hele Midt-Østen og sponser terror over hele verden, sa han.

Selv om de midlertidige begrensningene i atomavtalen med Iran bremser landets atomprogram, vil Israel ikke tillate at Iran noen gang blir en atommakt, gjorde han klart.

– Israel vil ikke tillate terrorregimet i Iran å utvikle atomvåpen – ikke nå, ikke dette tiåret, ikke noen gang.

 

Her kan du se hele Netanyahus tale:

 

Abbas med ensidige fordømmelser

På talerlisten like foran Netanyahu sto Norges Erna Solberg, og før det igjen de palestinske selvstyremyndighetenes president Mahmoud Abbas.

I kjent stil brukte Abbas taletiden sin til å lange ut med sterke salver av kritikk mot Israel, og til å ensidig legge ansvaret for den manglende fredsløsningen på Israel.

Det er ”Israels aggresjon” mot palestinske områder og muslimske hellige steder, Israels arrestasjoner av palestinere og det at Israel ikke har avviklet samtlige bosetninger utenfor våpenhvilelinjene fra 1949 som er grunnen til manglende fred, ifølge Abbas.

”Aggresjonen” mot hellige steder er måten Abbas beskriver at Israel ivaretar det som har vært status quo på Tempelhøyden siden 1967 ved å nekte palestinerne å gjøre jødenes helligste sted fullstendig jøderent.

Å arrestere terrorister og mistenkte terrorister som kan utgjøre en sikkerhetsfare mot jøder er også ”aggresjon”, ifølge Abbas’ ord til FN.

Videre sa han et klart nei til alle midlertidige avtaler, han erklærte at palestinerne vil fortsette å søke anerkjennelse i internasjonale organisasjoner selv om de ikke har fredsavtale ennå, og han varslet et nytt forsøk på å få gjennom en resolusjon mot bosetningene i FNs sikkerhetsråd. Alt dette er et rungende nei til fredsforhandlinger med Israel.

Abbas fordømte israelske bosetteres voldsbruk i harde ordelag, men han fordømte ikke den palestinske terroren mot Israel. Tvert imot gikk han langt i å true Israel med mer terror:

– Israels aggresjon er å leke med ild. Ingen vet hva som vil skje hvis aggresjonen fortsetter, sa han.

– Det finnes ingen måte å få slutt på terrorismen i vår region uten at Israel avslutter sin aggresjon. Bekjempingen av terrorismen begynner etter at Israel anerkjenner staten Palestina, sa Abbas senere i talen.

 

Her kan du se Abbas’ tale med oversettelse til engelsk:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xOSQjURy5h8[/youtube]

 

Solberg i midten

Norges statsminister Erna Solberg var plassert mellom Mahmoud Abbas og Benjamin Netanyahu på talelisten. Hun kom med følgende kommentar til dem:

– La meg sende et budskap til president Abbas og statsminister Netanyahu, som taler før og etter meg i dag. Jeg oppfordrer partene på det sterkeste til å ta tak i de umiddelbare truslene mot tostatsløsningen og iverksette anbefalingene fra Kvartettens rapport.

NRK har publisert video av hele Solbergs tale.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart