Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Abbas møtte med Hamas-ledere

Mahmoud Abbas i møte med lederne for Hamas, Khaled Meshaal (i midten) og Ismail Hanyieh (t.v), i Qatar (Hentet fra Fatah Twitter-konto / Times of Israel)
I et hemmelig møte i Qatar skal lederne for Hamas blitt enige med Abbas om at en palestinsk stat også må omfatte Gaza.

Palestinske selvstyremyndigheters president, Mahmoud Abbas, holdt i forrige uke et sjeldent møte med Khaled Meshaal og Ismail Hanyieh fra Hamas. Møtet fant sted i Qatar, hvor Meshaal bor. Haniyeh kom fra Gaza, melder Times of Israel og Yedioth Aharonoth.

 

«Forretningslunsj» i Qatar

Samtalene fant sted under en ”forretningslunsj” i hovedstaden Doha, melder PAs offisielle nyhetsbyrå Wafa. Qatar står nå i spissen for å lede forhandlingene for forsoning og samarbeid mellom Hamas og Fatah.

Landets utenriksminister, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani, arrangerte møtet som tok sikte på å avslutte det årelange fiendskapet mellom de to gruppene.

Ifølge Wafas rapport skal partene se behovet for å avslutte den dype politiske splittelsen. Rapporten erklærte at «forsoning er den viktigste veien til å beskytte det palestinske nasjonale prosjektet, og for å motvirke den israelske regjeringens plott som tar sikte på å ødelegge to-stats alternativet.»

Wafas beskrivelse var på kant med Hamas sine tidligere utspill. Terrorgruppen som har kontroll over Gaza, støtter offisielt ikke en tostatsløsning i den israelsk-palestinske konflikten, men erklærer i stedet åpenlyst at den søker å gjenerobre det historiske Palestina gjennom voldsbruk.

Abbas sa under møtet at palestinerne «må oppnå en palestinsk nasjonal forsoning, fjerne årsakene til splittelse ved å danne en nasjonal samlingsregjering,”. Videre uttalte han at ”valg må avholdes».

 

Hevder Abbas ble presset til å stille

Nasjonale palestinske valg er ikke blitt avholdt siden 2006. Da tapte Fatah mot Hamas, og bare ett år etter tok Hamas kontrollen over Gaza i et voldelig kupp.

De to partene skal angivelig nå være enige om at «det er ingen palestinsk stat i Gaza, og det kan ikke være noen palestinsk stat uten Gaza”.

Møtet fant sted til tross for at høytstående Fatah-medlemmer gjentatte ganger skal ha nektet for at møtet kom til å bli avholdt. I en uttalelse sa også medlemmene at videre forsoningssamtaler mellom Hamas og Fatah ikke ville bli gjenopptatt.

Uttalelsen fortsatte med å si at møtet ble gjennomført, til stor irritasjon for Mahmoud Abbas. Meldingen antydet også at Abbas følte seg presset til å delta på møtet av qatarske myndigheter, ifølge Yedioth Aharonoth.

Til tross for store ord, er sjansen for at det vil kunne bli et gjennombrudd i forhandlingene for forsoning i beste fall tynn. Først og fremst fordi Abbas har få eller ingen ønsker om forsoning med Hamas-regimet. Spenningen mellom de to partiene er på bristepunktet, spesielt etter at Abbas avlyste kommunevalget som skulle avholdes på Vestbredden. Hamas skulle delta i valget for første gang på et tiår, og lå godt an til å vinne mange av de lokale kommunevalgene.

Fatah er også rasende for at Hamas nektet å godta deres lister med Fatahs politikere som skulle delta i lokalvalget på Gazastripen.

Hovedhensikten med Abbas visitt til Qatar var å overvære begravelsen til Emiren, Sheikh Khalifa bin Hamad al Thani, som døde søndag forrige uke.

Khaled Mashaal bor i Qatar fordi han søkte politisk asyl i landet, mens Ismail Haniyeh – som til vanlig bor i Gaza, og som er mulig kandidat til å erstatte Mashaal som politisk leder av terrorgruppen Hamas – oppholder seg i landet på et lengre besøk.

PLOs generalsekretær Saeb Erekat og den palestinske ambassadøren i Qatar, Munir Ghanam, deltok også på møtet i Doha.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart