Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Abbas møtte med Hamas-ledere

Mahmoud Abbas i møte med lederne for Hamas, Khaled Meshaal (i midten) og Ismail Hanyieh (t.v), i Qatar (Hentet fra Fatah Twitter-konto / Times of Israel)
I et hemmelig møte i Qatar skal lederne for Hamas blitt enige med Abbas om at en palestinsk stat også må omfatte Gaza.

Palestinske selvstyremyndigheters president, Mahmoud Abbas, holdt i forrige uke et sjeldent møte med Khaled Meshaal og Ismail Hanyieh fra Hamas. Møtet fant sted i Qatar, hvor Meshaal bor. Haniyeh kom fra Gaza, melder Times of Israel og Yedioth Aharonoth.

 

«Forretningslunsj» i Qatar

Samtalene fant sted under en ”forretningslunsj” i hovedstaden Doha, melder PAs offisielle nyhetsbyrå Wafa. Qatar står nå i spissen for å lede forhandlingene for forsoning og samarbeid mellom Hamas og Fatah.

Landets utenriksminister, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani, arrangerte møtet som tok sikte på å avslutte det årelange fiendskapet mellom de to gruppene.

Ifølge Wafas rapport skal partene se behovet for å avslutte den dype politiske splittelsen. Rapporten erklærte at «forsoning er den viktigste veien til å beskytte det palestinske nasjonale prosjektet, og for å motvirke den israelske regjeringens plott som tar sikte på å ødelegge to-stats alternativet.»

Wafas beskrivelse var på kant med Hamas sine tidligere utspill. Terrorgruppen som har kontroll over Gaza, støtter offisielt ikke en tostatsløsning i den israelsk-palestinske konflikten, men erklærer i stedet åpenlyst at den søker å gjenerobre det historiske Palestina gjennom voldsbruk.

Abbas sa under møtet at palestinerne «må oppnå en palestinsk nasjonal forsoning, fjerne årsakene til splittelse ved å danne en nasjonal samlingsregjering,”. Videre uttalte han at ”valg må avholdes».

 

Hevder Abbas ble presset til å stille

Nasjonale palestinske valg er ikke blitt avholdt siden 2006. Da tapte Fatah mot Hamas, og bare ett år etter tok Hamas kontrollen over Gaza i et voldelig kupp.

De to partene skal angivelig nå være enige om at «det er ingen palestinsk stat i Gaza, og det kan ikke være noen palestinsk stat uten Gaza”.

Møtet fant sted til tross for at høytstående Fatah-medlemmer gjentatte ganger skal ha nektet for at møtet kom til å bli avholdt. I en uttalelse sa også medlemmene at videre forsoningssamtaler mellom Hamas og Fatah ikke ville bli gjenopptatt.

Uttalelsen fortsatte med å si at møtet ble gjennomført, til stor irritasjon for Mahmoud Abbas. Meldingen antydet også at Abbas følte seg presset til å delta på møtet av qatarske myndigheter, ifølge Yedioth Aharonoth.

Til tross for store ord, er sjansen for at det vil kunne bli et gjennombrudd i forhandlingene for forsoning i beste fall tynn. Først og fremst fordi Abbas har få eller ingen ønsker om forsoning med Hamas-regimet. Spenningen mellom de to partiene er på bristepunktet, spesielt etter at Abbas avlyste kommunevalget som skulle avholdes på Vestbredden. Hamas skulle delta i valget for første gang på et tiår, og lå godt an til å vinne mange av de lokale kommunevalgene.

Fatah er også rasende for at Hamas nektet å godta deres lister med Fatahs politikere som skulle delta i lokalvalget på Gazastripen.

Hovedhensikten med Abbas visitt til Qatar var å overvære begravelsen til Emiren, Sheikh Khalifa bin Hamad al Thani, som døde søndag forrige uke.

Khaled Mashaal bor i Qatar fordi han søkte politisk asyl i landet, mens Ismail Haniyeh – som til vanlig bor i Gaza, og som er mulig kandidat til å erstatte Mashaal som politisk leder av terrorgruppen Hamas – oppholder seg i landet på et lengre besøk.

PLOs generalsekretær Saeb Erekat og den palestinske ambassadøren i Qatar, Munir Ghanam, deltok også på møtet i Doha.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart