Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Abbas har bedt om jihad mot ambassadeflytting

Lastebilen som ble brukt i terrorangrepet.
Lastebilen som ble brukt i terrorangrepet.
Terrorangrepet i Jerusalem kom bare noen dager etter at Abbas instruerte sine imamer til å gjøre kampen mot amerikansk ambassadeflytting til et religiøst stridstema, skriver Ron Ben-Yishai.

Kommentator i Yedioth Aharonoth, Ron Ben-Yishai, tror de palestinske selvstyremyndighetenes ordbruk mot den planlagte flyttingen av USAs ambassade til Jerusalem kan ha påvirket terroristen i søndagens terrorangrep. Både palestinernes president Mahmoud Abbas, og den palestinske sjefsforhandleren Saeb Erekat, har truet med voldelige konsekvenser hvis ambassaden blir flyttet. Fire unge soldater og 16 andre ble skadet i søndagens angrep.

– Siden terroristen ble drept kan det ikke bevises at han ble påvirket av retorikken til de palestinske selvstyremyndighetene, skriver Ben-Yishai i en kommentar som ble publisert sent søndag kveld.

– Men vi kan med rette anta at det påvirket tidspunktet for angrepet, og lignende angrep i Europa var et mønster terroristen kunne følge, fortsetter han.

Som i Nice og Berlin brukte terroristen i Jerusalem en lastebil til å drepe sine ofre.

Mens israelske sikkerhetsstyrker kaller denne typen angrep for moderne terrorisme, foretrekker Abbas å omtale det som «moderne motstand». Det gjør at han i sine offentlige taler kan oppfordre palestinerne til å avstå fra å bruke våpen, men på samme tid legitimere – og attpåtil oppfordre – til å kaste steiner, brannbomber og angripe med kjøretøy. – Metoder som har såret og drept mange israelere, påpeker den tidligere krigskorrespondenten i kommentaren sin.

De palestinske selvstyremyndighetenes president Mahmoud Abbas. (Foto: Olivier Pacteu / Flickr.com)
De palestinske selvstyremyndighetenes president Mahmoud Abbas. (Foto: Olivier Pacteu / Flickr.com)

Det var for en ukes tid siden at de palestinske selvstyremyndighetene startet en mediekampanje mot ambassadeflyttingen. Mahmoud Al-Habbash, president Abbas rådgiver i religiøse spørsmål, omtalte blant annet planene som «en krigserklæring mot muslimer». Målet med kampanjen har vært å få USAs nyvalgte president, Donald Trump, til å angre og snu i ambassadespørsmålet.

Abbas skal også ha arbeidet for å gjøre ambassadeflyttingen til mer enn en politisk sak. Ifølge kommentatoren skal den palestinske presidenten ha instruert de palestinske selvstyremyndighetenes imamer til å gjøre saken til et religiøst stridstema i forrige fredagsbønn. Ben-Yishai skriver at dette nå er blitt en «religiøs kamp hvor muslimer over hele verden blir befalt å kjempe, noe som legger grunnlaget for jihad». Religiøse ledere har hengt seg på retorikken.

– Hvis USA anerkjenner Jerusalem som jødenes hovedstad, vil de ikke bare erklære krig mot palestinerne, men også mot den arabiske verden og alle muslimer, har Ikrama Sabri, den tidligere stormuftien av Jerusalem og hovedimam i Al-Aqsa-moskéen, uttalt ifølge Palestinian Media Watch (PMW). De har oversatt og publisert flere eksempler på palestinske ledere som oppildner til konflikt de siste dagene.

Det var 28 år gamle Fadi al-Qanbar fra Jerusalem som stod bak søndagens terrorangrep. Terroristen, som ble skutt og drept av israelske soldater, skal ha vært inspirert av den såkalte islamske staten (IS). Etter angrepet feiret palestinere terrorangrepet med utdeling av søtsaker.

Statsminister Benjamin Netanyahu var mandag på sykehuset for å besøke dem som ble skadet i angrepet.

Benjamin Netanyahu besøkte mandag overlevende etter terrorangrepet. (Foto: Kobi Gideon)
Benjamin Netanyahu i samtale med en av de 16 som ble skadet i søndagens terrorangrep i Jerusalem. (Foto: Kobi Gideon)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart