Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

«Tiden med intifada er for lengst over»

Israelsk politi i konfrontasjon med palestinere i Nablus under den Første intifadaen. (Foto: Wikipedia)
Palestinerne på Vestbredden strømmer ikke lenger til gatene som før.

Hvert andre eller tredje år fører større voldelige hendelser som involverer palestinerne til at mediene begynner å stille spørsmålet: «Er Israel i ferd med å oppleve en ny intifada?», skriver Moshe Elad i Yedioth Ahronot.

Elad var tidligere sjef for det israelske forsvaret i Jenin og Betlehem og ledet sikkerhetssamarbeidet med palestinerne i forbindelse med Oslo-avtalene. Han mener det er mangel på ordforråd som gjør at enkelte omtaler enhver serie av sporadiske voldshendelser som starten på en ny intifada.

Intifada er et arabisk uttrykk for opprør eller motstand. Ordet ble kjent for de fleste under Første intifada, som var et omfattende palestinsk opprør fra 1987 til 1993. I år 2000 oppstod det et nytt opprør, som ble kjent som Andre intifada, som varte til 2005. Den andre intifada var langt mer organisert enn den første. Det var også langt mer blodig, med over 1000 drepte israelere. Det var i større grad en terrorkrig mot Israel enn et opprør.

Derfor er ikke Elad særlig begeistret for å kalle det for Den andre intifada.

«Det er på tide å finne et nytt navn på den serien med terrorangrep som dessverre ser ut til å komme stadig nærmere», skriver han.

For hver krise som har oppstått de siste årene – som utbruddet over metalldetektorer ved inngangen til Tempelhøyden, flyttingen av USAs ambassade til Jerusalem eller ved riving av terroristers hjem – så har den palestinske presidenten Mahmoud Abbas oppfordret palestinerne «til å ta til gatene». Men hver gang blir oppfordringen hans ignorert av folk flest.

«Palestinerne på Vestbredden strømmer ikke til gatene lenger. De har mistet all energi og har ingen respekt for det korrupte lederskapet i de palestinske selvstyremyndighetene», skriver Elad.

Hver gang Abbas er misfornøyd med en eller annen internasjonal beslutning går han ut og truer med å avslutte sikkerhetssamarbeidet med Israel.

«Men siden samarbeidet oppstod i 1995 har det kun skjedd én gang at samarbeidet har blitt innstilt, etter opptøyene i forbindelse med Vestmuren-tunnelene i september 1996 – og det var på Israels inititativ. Hundrevis av trusler senere og samarbeidet fortsetter», skriver Elad og legger til:

«Abbas og hans folk vet godt at det israelske forsvarets nærvær på Vestbredden i hovedsak er for å beskytte veier og bosetningene, men i samme slengen beskytter de også de palestinske selvstyremyndighetene».

Alle palestinske sikkerhetsoffiserer vet at uten IDF, så ville Abbas vært nødt til å flykte under jorden, slik som hans menn måtte gjøre da Hamas grep makten i et blodig kupp på Gazastripen i juni 2007.

Elad avslutter innlegget sitt med et råd til president Abbas:

«Slutt å kom med trusler fordi Israel bryr seg ikke».

Israelske soldater på oppdrag i Nablus under det som er kjent som den Andre infitifadaen. (Foto: Wikipedia)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart