Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hamas-leder kan bli ny palestinsk president

Ismail Haniyeh fra Hamas ville ha vunnet over PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah hvis det var valg i dag. (Foto: Wikimedie Commons og CC / Flickr.com)
Hamas´ Ismail Haniyeh og PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah lover (igjen) et nytt valg. (Foto: Wikipedia/Flickr)
Ismail Haniyeh ligger foran Mahmoud Abbas på meningsmålingene.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas kunngjorde nylig at det første president- og parlamentsvalget siden 2006 skal avholdes senere i år, skriver Israel Hayom. Men veien fram til det første valget på 14 år er full av hindre.

Splittelsen mellom de palestinske fraksjonene er stor. Det er derfor langt fra sikkert at det blir noe av parlamentsvalget 22. mai, eller presidentvalget 31. juli. Det er ikke første gang et valg blir utlyst, uten at det blir en realitet.

Kunngjøringen om valg blir sett på som en gest rettet mot den påtroppende amerikanske presidenten Joe Biden, som palestinerne håper å få et bedre forhold til, etter at forholdet til USA nådde et lavpunkt under Donald Trump.

Det forrige valget i 2006 endte med at Hamas – en terrororganisasjon – vant majoritet av setene i parlamentet og dannet en regjering. Ikke lenge etterpå avsatte president Mahmoud Abbas den valgte Hamas-regjeringen. Det førte til en splittelse mellom palestinerne som kulminerte i en borgerkrig da Hamas tok makten over Gazastripen i 2007.

Siden har Hamas kontrollert Gaza, mens Mahmoud Abbas og Fatah har hatt kontrollen over Vestbredden. Alle forsøk på en varig forsoning mellom de to fraksjonene har feilet. Begge anklages for å undertrykke politisk opposisjon.

Meningsmålinger viser at Hamas-leder Ismail Haniyeh ligger bedre an enn Fatah-leder Mahmoud Abbas til å bli valg til president ved et eventuelt valg, skriver Palestinian Media Watch (PMW). Det er kanskje først og fremst et uttrykk for at et flertall av palestinerne (66%) mener Abbas må trekke seg.

Hvis valget derimot skulle stå mellom Haniyeh og en annen Fatah-kandidat, Marwan ‎Barghouti, vil sistnevnte få 61% av stemmene, ifølge en palestinsk meningsmåling. Barghouti er dømt for sin rolle i drapet på fem israelere og soner flere livstidsdommer i fengsel.

Uavhengig av et valgresultat tror et flertall av palestinerne at Fatah uansett kommer til å fortsette å kontrollere Vestbredden, mens Hamas vil fortsette å kontrollere Gazastripen. De tror ingen av fraksjonene vil gi fra seg makten.

Men hva vil USA, EU og andre givere gjøre hvis en utpekt terrororganisasjon overtar styringen av de palestinske selvstyremyndighetene? PMW mener verdenssamfunnet må gi klar beskjed om at hvis palestinerne velger en terrorgruppe til å regjere, så må de ta konsekvensen ved at all økonomisk støtte til palestinske myndigheter opphører.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart