Liket av Shireen Abu Aqleh bæres rundt i en parade i byen Jenin etter at hun ble skutt og drept 11. mai 2022. Liket er drapert i det palestinske flagget og på toppen ligger en pressevest. Mange væpnede palestinere er med og bærer liket. Flere av disse våpnene bruker samme ammunisjon som drepte den erfarne journalisten. (Foto: Flash90)

Palestinske myndigheter nekter Israel å undersøke kulen som drepte journalist

Hva prøver de å skjule? Sannheten, skriver en palestinsk menneskerettighetsaktivist.

De palestinske selvstyremyndighetene bekrefter torsdag at de ikke vil tillate Israel å undersøke kulen som drepte Al-Jazeera journalisten Shireen Abu Akleh onsdag. En slik undersøkelse kunne fastslått hvem som var ansvarlig for journalistens dødsfall, skriver Jerusalem Post.

Det er fortsatt uklart hvem det var som avfyrte skuddet som drepte journalisten, mer enn ett døgn etter dødsfallet. Mens palestinerne var raskt ute med å fordømme Israel, har Israel på sin side sagt at de tror det var væpnede palestinere som avfyrte skuddet som drepte henne.

Det var harde kamper mellom israelske soldater og store grupper med væpnede palestinere i Jenin på Vestbredden onsdag, hvor journalisten havnet i kryssilden. Hvis Israel hadde fått tilgang til kulen, kunne de trolig fastslått hvem som var ansvarlig. Men palestinerne nekter.

Palestinerne har også avslått en forespørsel fra Israel om en felles etterforskning av Abu Aklehs død, som ble drept av et skudd mot hodet.

Den palestinske ministeren Hussein al-Sheikh sier de vil gjennomføre alle undersøkelser selv og lover full åpenhet om hva de finner ut av.

Kulen som skal ha truffet journalisten var en 5.56×45mm NATO. Denne brukes av både Israel og av væpnede palestinere. I en rekke videoer og bilder fra Jenin onsdag ser man væpnede palestinere med våpen som bruker nettopp denne ammunisjonen.

Blant annet var flere av dem som bærte liket til journalisten i en parade gjennom byen bevæpnet med M16-rifle, som bruker slik ammunisjon.

Den palestinske menneskerettighetsforkjemperen Bassem Eid skriver på Twitter at han fordømmer palestinske myndigheter for at de nekter å samarbeide med Israel for å komme til bunns i saken.

– Hva har de å skjule? Det skal jeg si deg… sannheten, skriver han.

Det israelske forsvaret har bekreftet at det var soldater rundt 150 meter fra stedet hvor journalisten ble skutt. De har kartlagt hvor alle soldater befant seg i det øyeblikket skuddet falt. Ifølge tidlig etterforskning skal ingen skarpskyttere ha skutt mot området journalisten befant seg.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart